Tehnici de salvare montană prezentate de Salvamont Hunedoara în „Tabăra Junior Ranger”
Timp de mai multe zile, în județul Hunedoara, mai exact în Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina s-a derulat o nouă ediție a taberei ”Junior Rangers”, în care copii cu vârsta între 12 și 14 ani din toate colțurile țării aunt fost prezenți pentru a desluși tainele naturii în frumoasele zone montante ale județului Hunedoara și pentru a descoperi flora și fauna din zonele naturale protejate.
Tabăra este organizată de către Asociația de Turism Retezat, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina prin proiectul “ Ecoturismul în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, dezvoltare pentru comunitățile locale”, finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat, prin Programul Spații verzi.
În cadrul activităților derulate în cadrul acestei tabere, de o atenție sparte s-a bucurat întâlnirea „junior ranger”-ilor cu membri ai echipei Salvamont Hunedoara. Întâlnirea s-a dovedit a fi o oportunitate deosebită pentru cei mici de a descoperi tainele naturii și de a învăța tehnici de salvare montană, alături de experți în domeniu de la Serviciul Salvamont Hunedoara. Salvamontiștii le-au prezentat copiilor o parte din materialele și tehnicile de salvare folosite în munca lor de salvare din zona montană și, împreună, au participat și la câteva exerciții de salvare montană a persoanelor accidentate.
Reprezentanții Salvamont Hunedoara consideră că acest tip de interacțiuni cu copii și tineri sunt extrem de importante, mai ales în contextul în care drumețiile montante au devenit un punct de interes tot mai mare al tinerilor din țara noastră, dar care trebuie să știe că turismul montan presupune o serie de reguli care trebuie respectate cu strictețe pentru a evita accidentările, tot așa cum presupune asimilarea unor cunoștințe esențiale în acordarea primului-ajutor și în acțiunea de salvare a persoanelor accidentate pe munte.