Primarul Petroșaniului, dialog la Guvern privind oportunitățile de finanțare pentru proiectele din Parâng

Proiectele inițiate de administrația publică locală de la Petroșani în ceea ce privește derularea unor investiții care să conducă la dezvoltarea turismului în stațiunea Parâng sunt pe agenda activității primarului Tiberiu Iacob Ridzi.

În acest context, acesta a avut o întâlnire la București la sediul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului cu secretarul de stat Lucian Rus, responsabilul guvernamental pentru domeniul dezvoltării turismului, aducând în atenția acestuia câteva din proiectele pentru care s-au făcut câțiva pași semnificativi înainte, la nivelul administrației locale, dar care au nevoie de sprijin guvernamental pentru a putea fi puse în practică.

„Îi mulțumesc domnului secretar de stat Lucian Rus pentru amabilitatea și interesul real de care a dat dovadă și cu acest prilej față de proiectele comunității noastre locale. Împreună am căutat să găsim soluții de finanțare pentru două din proiectele administrației locale de la Petroșani pentru care am făcut deja unele demersuri inițiale. Este vorba despre proiectul înlocuirii vechiului telescaun din Parâng cu o instalație modernă de transport pe cablu de tip telegondolă, pentru a crește gradul de confort al acestui tip de acces în zona montană și de proiectul construirii unei sănii pe șine în Parâng, pentru a crește gradul de atractivitate al zonei turistice Parâng pe timp de vară. Sunt proiecte pentru care avem deja elaborate o bună parte din documentațiile necesare (studii de oportunitate, Studiu de fezabilitate, proiect tehnic, hotărâre de Consiliu local) însă pentru a căror realizare efectivă e nevoie de fonduri pentru care sprijinul Guvernului este nu doar necesar, ci determinant”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Acesta a adăugat că împreună cu secretarul de stat Lucian Rus au fost identificate mai multe soluții pentru finanțarea acestor investiții în dezvoltarea turismului în Parâng urmând ca specialiștii din minister să decidă pe care din programele de finanțare existente la nivelul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului urmează să fie incluse. „Am avut cu domnul secretar de stat Lucian Rus un dialog constructiv și productiv, în sensul că am identificat nu una, ci mai multe soluții pentru finanțarea acestor proiecte, urmând ca în continuare specialiștii din minister să facă o serie de analize pentru a vedea unde putem include aceste proiecte, pentru o cât mai mare eficiență și pentru a urgenta pe cât posibil implementarea lor. Cert este că există și soluții, dar și dorința de a ne sprijini în dezvoltarea acestor proiecte care, pe de o parte, au rolul de a crește gradul de confort al turiștilor care vin în Parâng, dar și gradul de atractivitate al zonei turistice din municipiul Petroșani”, a mai spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Sigur că derularea unor proiecte de asemenea anvergură necesită timp și fonduri semnificative, însă în măsura în care există inițiativă și interes comun atât la nivel local, cât și la nivel guvernamental, mai devreme sau mai târziu acestea vor fi realizate.