Consiliul Județean Hunedoara și DGAMPT Hunedoara vă invită la deschiderea expoziției de grup „MAEȘTRI PELEGRINI – GALERIA CĂLĂTOARE”, ce va avea loc luni, 12 august 2024, la Galeria Națională de Artă „FORMA” din Deva, începând cu ora 17.00.
Artiști expozanți sunt: Petre ACHIȚENIE, Mircea BÂTCĂ, Ion CÂRJOI, Adrian CHIRA, Florin CIUBOTARU, Viorel COȚOIU, Miron DUCA, Imola FELDBERG POPESCU, Marin GHERASIM, Amelia GHERASIM DIAMANDESCU, Ana Ruxandra ILFOVEANU, Ernest KOVACS, Doina MOISESCU HERIVAN, Gabriela MANOLE ADOC, Aurel MANOLE, Teodor MACARI, Nicolae UNGAR, Gheorghe ȘARU, Corneliu VASILESCU, Leon VREME.
„Povestea acestei colecții începe cu ani buni în urmă (2003), cu încercarea avocatului Vrâncean de a face din Vama Buzăului un loc de ținut minte și de vizitat pentru sculpturile în aer liber realizate de cei mai cunoscuți sculptori români contemporani. După primul an, atenția celor de acolo s-a îndepărtat de artă și de posibilitatea de a face din Vamă o zonă turistică rivală cu Măgura Buzăului și faleza de la Galați. Vrâncean și-a schimbat, și el, prioritățile. A mutat totul la Hărman și, doar din propriul buzunar, a pornit un simpozion anual, consacrat inițial mozaicului, dar continuat până astăzi și cu pictură, sculptură și grafică. La edițiile anuale ale simpozionului au început să apară și artiști din străinătate ori artiști români din diaspora. Așa a apărut colecția și așa a apărut galeria de artă de la filarmonica brașoveană, apoi galeria de artă ”Amfitryon de la Hărman”, pe cale de a deveni un complex muzeal de artă contemporană. Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru anul 2021 și expoziția premianților au făcut din Hărman și din colecția Vrâncean, pentru câteva zile, dar și pe mai departe, capitala rurală a artei românești. Colecția și galeria și-au început călătoria spre memoria și amintirile contemporanilor cu expoziția de la Muzeul Brukenthal, a continuat cu galerii de artă din importante centre artistice din țară, pentru a poposi, la 20 de ani de la începuturi, la Galeriile de artă ale Academiei Române, cu un omagiu adus creatorilor plecați fizic dintre noi, dar care au poposit, ani de zile, ei și creația lor, în simpozioanele și galeriile de la Hărman. Multe dintre creațiile acestor artiști omagiați post mortem se regăsesc pe simezele acestei expoziții, alături de creațiile altor importanți artiști contemporani agonisite în importanta și impresionanta Colecție Vrâncean. Pentru că Hărmanul este un loc al descătușării libertății artistice, multe din creațiile expuse sunt rodul eliberării artiștilor de constrângeri stilistice, rodul experimentelor pe care ei și le-au permis în căutarea noului în creația proprie, dar sunt la fel de valoroase pentru arta românească și pentru istoria ei contemporană. Tot ce s-a întâmplat și se întâmplă la Hărman, a dus la supranumele simpozioanelor și colecției: Fenomenul Hărman. Cu expoziția de la Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, colecția își continuă călătoria prin lume, dar și prin istoria artelor contemporane”, spune Gheorghe Pogan despre acest vernisaj expozițional.
Expoziţia va fi deschisă în perioada 12 august – 06 septembrie 2024, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00.
„MAEȘTRI PELEGRINI – GALERIA CĂLĂTOARE” este o expoziție organizată de Consiliul Județean Hunedoara și DGAMPT Hunedoara, în parteneriat cu Filiala Deva a Uniunii Artiștilor Plastici din România.