Competiție sportivă combinată cu tradiții și răsfățuri din Ținutul Momârlanilor, la Oslea Run 2024

Competiție sportivă combinată cu tradiții și răsfățuri din Ținutul Momârlanilor, la Oslea Run 2024

La finalul acestei săptămâni, stațiunea turistică Uricani din Valea Jiului este gazda unei noi ediții a evenimentului sportiv „Oslea Run”, eveniment care va avea loc sâmbătă, 24 august 2024.

Oslea Run este un eveniment de alergare montană desfășurat în munții Retezat și Vâlcan, zona masivelor Oslea, Paltina și Piatra Iorgovanului. Competiția este organizată de Clubul Alpin Valea Jiului și reprezintă o continuare a tradiției evenimentelor de alergare montană din zona noastră începută în anul 2011 cu Iorgovanu Night Run, urmat de Oslea Night Ridge și continuat cu Oslea Run, un format nou cu patru curse desfășurate pe timp de zi.

„Cele patru curse au ca scop scoaterea la lumină a traseelor montane spectaculoase din zona Câmpusel . De la start până la finish totul se va întâmpla în mijlocul naturii la confluența dintre cele două Parcuri Naționale, Retezat și Domogled-Valea Cernei, locuri în care natura este stăpâna, iar noi ne simtim norocoși să le numim acasă”, arată organizatorii.

Deja peste 200 de participanți și-au anunțat prezența la startul celor patru curse de alergare montană, dornici să trăiască experiența unică a acestei competiții dar și locurile frumoase în care aceasta se desfășoară.

În plus, dincolo de participarea la evenimentul sportiv propriu-zis, organizatorii propun participanților la ediția din acest an a „Oslea Run” și descoperirea unei părți din spiritul autentic al Ținutului Momârlanilor. În acest scop, grație parteneriatului încheiat cu Asociația „Ținutul Momârlanilor” din orașul Uricani, în baza „Oslea Run” de la Câmpușel – Valea Iarului, va fi amenajat un colț al tradițiilor. Aici, după cum spune Claudia Șandru, președintele Asociației „Ținutul Momârlanilor” participanții la evenimentul sportiv vor avea ocazia de a regăsi o parte din spiritul autentic momârlănesc, cu tradiții vii și experiențe care să conecteze mai bine oaspeții cu rădăcinile și cultura zonei.

„Însoțitorii celor care nu aleargă și copiii sunt invitați sâmbătă, de la ora 16,00 la cortul asociației noastre pentru a învăța să împletească din lână baiera de la traista momârlanească, pe acordurile fluierului tânărului Adrian Dănesc. Înainte de festivitatea de premiere de la ora 18,00 va avea loc un scurt spectacol de dansuri momârlanesti sustinute de ansamblul Ținutul Momarlanilor al Casei de Cultură Uricani, condus de domnișoara Roberta Maxer. Între timp, doi localnici vor pregăti cu măiestrie şi pasiune, unul dintre produsele gastronomiei locale momârlănesti, si anume PĂSATUL cu brânză de oaie. Peste 400 de produse din acest produs vor fi oferite gratuit pentru toti cei prezenți. Tot la cortul asociației va putea fi admirat și primul costum tradițional momârlănesc realizat în atelierul de broderie de la Casa de Cultură din Uricani, obiecte vechi momârlănești precum și consulta un mic dicționar de regionalisme din Ținutul Momârlanilor”, spune Claudia Șandru.

Evenimentul „Oslea Run” 2024 este organziat de CAVJ și susținut de Primăria orașului Uricani și alți sponsori.