Concert de pian și proiecție de film sâmbătă, 24 august, la Teatrul „I.D. Sîrbu” din Petroșani

Concert de pian și proiecție de film sâmbătă, 24 august, la Teatrul „I.D. Sîrbu” din Petroșani

În avanpremiera deschiderii noii stagiuni teatrale, Sala ARTElier a Teatrului Dramatic „I.D. Sârbu” din Petroșani găzduiește sâmbătă, 24 august 2024 un eveniment cultural de excepție, prilejuit de proiecția de filmului documentar „Sindromul Hamlet” realizat sub bagheta regizorală a Elwirei Niewiera și a lui Piotr Rosołowski.

Filmul prezintă povestea a cinci tineri și tinere care, la câteva luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în 2022, participă la o punere în scenă unică, ce își propune să traseze paralele între experiențele lor de război și Hamlet, piesa lui Shakespeare. Pentru fiecare dintre ei, scena reprezintă o platformă pentru exprimarea suferinței și a traumei prin celebra întrebare „A fi sau a nu fi?”, o dilemă care se aplică și vieților lor. Protagoniștii se luptă cu dezamăgirea, neputința și furia, încercând să-și reașeze viețile în timp ce își procesează trecutul dureros: Slavik, care a trecut prin iadul războiului și al captivității ca soldat; Katya, care tânjește după iertarea mamei sale pentru faptul că s-a alăturat armatei; Rodion, care a evadat din Donbas și se confruntă acum cu homofobia crescândă; Roman, care încă se luptă cu amintirile traumatizante din timpul războiului, când a lucrat ca paramedic pe front; și Oxana, care se zbate pe frontul artistic ca actriță.

Proiecția cinematografică, programată pentru ora 17,00 va fi urmată de o discuție pe marginea „Sindromului Hamlet” moderată dramaturgul Ioana Hogman.

Tot aici, de la ora 20,00 publicul spectactor va avea parte de un concert la pian cu un alt invitat special, Natalia Maksymenko. Natalia este o compozitoare și improvizatoare care se concentrează pe o combinație de muzică clasică, neo-clasică și jazz. A studiat interpretarea la pian la Conservatorul din Kiev cu profesorii Valery Kozlov și Elizabeth Voznesenska și a colaborat cu artiști din Kiev în proiecte de teatru, dans și literatură. Ca adeptă a MAPA, urmează tehnicile de combinare a muzicii cu artele performative și dezvoltă un principiu de compoziție instantanee în predarea pianului pentru studenți. În prezent, este stabilită în Cluj-Napoca.

Evenimentul este organizat în colaborare cu KineDok România, One World România și în parteneriat cu Teatrul Dramatic „I.D. Sârbu” din Petroșani.