Competiție sportivă combinată cu tradiții și răsfățuri din Ținutul Momârlanilor, la Oslea Run 2024

Competiție sportivă combinată cu tradiții și răsfățuri din Ținutul Momârlanilor, la Oslea Run 2024

Demersurile făcute de autoritățile publice locale din orașul Uricani în ceea ce privește materializarea potențialului turistic al localității, devenită între timp stațiune turistică „cu acte-n regulă” se concretizează din ce în ce mai clar în valorificarea cadrului natural de excepție al orașului „poartă de intrare în Parcul Național Retezat”, dar și prin punerea în valoare a tradițiilor din Ținutul Momârlanilor.

Un reper de succes în toate aceste demersuri îl constituie atragerea pasionaților de competiții sportive pentru desfășurarea unor concursuri de talie națională în arealul montan al stațiunii turistice Uricani. Un astfel de reper devenit deja unul de succes este și „Oslea Run”.

La finalul săptămânii trecute, stațiunea turistică Uricani din Valea Jiului a fost gazda unei noi ediții a evenimentului sportiv „Oslea Run”, un eveniment de alergare montană desfășurat în munții Retezat și Vâlcan, zona masivelor Oslea, Paltina și Piatra Iorgovanului. Competiția este organizată de Clubul Alpin Valea Jiului și reprezintă o continuare a tradiției evenimentelor de alergare montană din zona noastră începută în anul 2011 cu Iorgovanu Night Run, urmat de Oslea Night Ridge și continuat cu Oslea Run, un format nou cu patru curse desfășurate pe timp de zi.

„Cele patru curse au ca scop scoaterea la lumină a traseelor montane spectaculoase din
zona Câmpusel. De la start până la finish totul se întâmplă în mijlocul naturii la confluența dintre cele două Parcuri Naționale, Retezat și Domogled-Valea Cernei, locuri în care natura este stăpâna, iar noi ne simțim norocoși să le numim acasă”,
 spun organizatorii.

Peste 200 de concurenți din toată țara au participat și în acest an la acest concurs sportiv pe diverse trasee și categorii, într-un veritabil maraton montan în care cel mai lung traseu a fost unul de peste 45 de km. Acestora li s-au alăturat și câteva zeci de copii care au participat la traseul juniorilor, în perimetrul elegantului camping de la Valea Iarului, unde a fost stabilit și „cartierul general” al competiției.

Dincolo de ierarhie și laureați, informații pe care le puteți regăsi pe platforma on-line a evenimentului și pagina dedicată de Facebook, ambele purtând indicativul ”Oslea Run”, ne-am propus să consemnăm aici un alt eveniment, organizat în premieră la un astfel de concurs sportiv. Astfel, grație unui parteneriat de succes între Primăria orașului Uricani și Asociația Ținutul Momârlanilor, anul acesta participanții la Oslea Run au avut parte de o inedită întâlnire cu tradițiile momârlanilor Văii Jiului și cu frumoșii urmași ai acestora.

În zona de start/finish a concursului a fost amenajat un cort al tradițiilor, în care reprezentanți ai comunităților de momârlani ai Văii Jiului au prezentat „pe viu” câteva din meșteșugurile străvechi ale sătenilor de pe aceste meleaguri, de la împletitul baierii traistei momârlănești până la prepararea și degustarea deliciosului păsat, unul din produsele gastronomice din zestrea culinară a momârlanilor. În plus, pentru toți cei prezenți, copiii pregătiți de tânăra instructoare Roberta Maxer la secția de dansuri populare și folclor a Casei de Cultură a orașului Uricani au prezentat un moment folcloric, cu o suită de dansuri populare și un recital folcloric al aceleiași talentate reprezentante a momârlanilor uricăneni Roberta Maxer, din care nu a lipsit emoționantul „Imn al Momârlanilor”. Acestora li s-a alăturat și Adrian Dănesc, care a doinit din fluier și caval, instrumente specifice păstorilor din această regiune a țării.

Prestația artistică a acestora a fost unanim apreciată, fapt confirmat de aplauzele primite la scenă deschisă, de ovații dar mai ales de sutele de fotografii prin care participanții la „Oslea Run” și-au dorit să imortalizeze instantanee cu acești minunați copii îmbrăcați în straie
populare tradiționale.

„Ne-am bucurat să putem oferi participanților la Oslea Run 2024” această întâlnire cu
tradițiile și cultura momârlanilor, iar bucuria noastră a fost și mai mare să constatăm că atât
programul artistic, cât și costumele tradiționale precum și păsatul momârlănesc au fost apreciate de toți cei prezenți. Cred că am reușit să mai punem o cărămidă solidă la construcția acestui brand turistic veritabil al Văii Jiului care este Ținutul Momârlanilor și, mulțumindu-le tuturor celor care ne-au fost alături la acest succes, avem încrederea că suntem pe drumul cel bun în ceea ce privește promovarea tradițiilor zonei și, prin aceasta, contribuim activ la păstrarea și neuitarea acestora”, 
a spus Claudia Șandru, președintele Asociației Ținutul Momârlanilor.

Activitățile acestei asociații, precum și activitățile tuturor celor care contribuie la promovarea și dezvoltarea turismului în orașul Uricani sunt și vor fi susținute fără rezerve de administrația publică locală din orașul Uricani, după cum dă asigurări Dănuț Buhăescu, primarul localității.

Fotografii realizate de Sergiu Vințan