Versuri și cuvinte frumoase dedicate „Zilei Limbii Române” de scriitorii hunedoreni

Versuri și cuvinte frumoase dedicate „Zilei Limbii Române” de scriitorii hunedoreni

Biblioteca județeană „Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva a sărbătorit în avans miercuri, 28 august 2024, „Ziua Limbii Române”, în cadrul unui emoționant eveniment la care au luat parte aproape 100 de scriitori și dascăli, slujitori ai limbii române.

Evenimentul, găzduit în incinta Sălii de Lectură, între prețioase volume din colecția Bibliotecii județene „Ovid Densușianu”, a fost realizat, anul acesta, în parteneriat cuEditura Emia din Deva, având parte,l ca de fiecare dată, de sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara.

În deschiderea festivității, apreciatul solist de muzică populară Ovidiu Olari, director al Ansamblului profesionist „Drăgan Muntean” al Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara a intonat Imnul de Stat al României, deschizând astfel o după-amiază plină de emoție și de bucurie dedicată Limbii române și celor mai pasionați slujitori ai acesteia din județul Hunedoara.

Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene „Ovid Densușianu” din Deva a evidențiat faptul că din anul 2013, de când ziua de 31 august a devenit prin lege o zi de celebrare a Limbii Române, prestigioasa instituție de cultură pe care o conduce și-a asumat misiunea de a onora această zi specială printr-un eveniment dedicat făuritorilor de creație literară în limba română din județul Hunedoara. „Limba română nu o iubim doar într-o singură zi, dar azi ne putem reaminti că asta este vorba dulce pe care o simţim aproape şi graiul părinților noștri, al dascălilor care ne-au educat, al duhovnicilor care ne-au luminat sărbătorile, al prietenilor dragi, al cărților de căpătâi pe care le-am citit”, a spus Ioan Sebastian Bara.

Pentru moderarea întâlnirii cu scriitorii hunedoreni veniți la sărbătoarea Limbii române de la Biblioteca județeană „Ovid Densușianu”, organziatorii au ales să le încredințeze această misiune unora dintre corifeii literaturii române din județul nostru: poeta și editoarea de carte Paulina Popa (care, în chip fericit, își sărbătorește în 29 august și propia aniversare!) și scriitorul și dascălul Aurelian Sârbu. pe lângă aceștia, la pupitrul acestui eveniment au mai rostit cuvinte frumoase, cuvinte potrivite și discursuri emoționante o seamă de talentați creatori literari, slujitori ai Limbii române, precum: Dorel Neamțu, Daria Dalin, Gabriel Petric, Maria Popa, Doina Bălțat, Nora Hruban, Virgil Ioviță, Silvia Faur, Daniel Marian, Constantin Stancu, Nicolae Crepcea, Camelia Ardelean, Ana Almășan, Marioara Ardelean, Radu Igna, Salvina Pașca, Victoria Stoian, Andtei Caucar, Cornelia Neaga, David Valentin, Miron Simedrea, Isabela Hașa, iar reputatul scriitor și profesor hunedorean Mihai Petre a transmis, la rândul său, un mesaj confraților participanți la acest eveniment.

„Mă bucur nespus că și de această dată sala de lectură a bibliotecii noastră a fost plină de scriitori şi iubitori de lectură, cei care omagiază în cel mai frumos mod limba română în fiecare zi, alegând cele mai frumoase şi potrivite cuvinte în scrierilor lor. Le mulţumim tuturor pentru cuvântul rostit prin care au onorat această zi şi le dorim succes, inspiraţie şi pe viitor”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene „Ovid Densușianu”.