Dac Fest a ajuns o stare de spirit, un festival internațional în care trecutul se împletește cu prezentul în Terra Dacica Aeterna la Festivalul „Dac Fest – Sub semnul lupului” 2 septembrie 2024

Rezervația naturală de la Măgura Uroiului (lângă Simeria), fostă carieră de andezit de pe vremea dacilor și romanilor a devenit, la finele săptămânii trecute, cu adevărat „Terra Dacica Aeterna”. Aici, timp de trei zile s-a desfășurat Festivalul de reenactment istoric „Dac Fest – Sub semnul lupului”.

Evenimentul, aflat la ediția a XIV-a a reunit  trupe de reenactori din România, Italia, Anglia și Bulgaria, care au oferit publicului venit special pentru acest eveniment, devenit unul dintre cele mai mari și mai valoroase evenimente de acest fel din țara noastră, un spectacol total completat de o valoroasă și  binevenită lecție de istorie. Spectatorii s-au putut bucura aici nu doar de frumusețea și ineditul costumelor și armelor specifice poporului dac și armatei imperiale romane, de la începutul Erei noastre, ci au avut oportunitatea de a înțelege mult mai bine modul de viață al strămoșilor noștri, organizarea taberelor militare și a societății dacice și romane, îndeletnicirile de bază ale acestora, gastronomia, mitologia și, desigur, motivația și desfășurarea celor două mari războaie daco-romane, din 101-102 și 105-106.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, sute de reenactori au reconstituit diverse ritualuri dacice și romane și au prezentat demonstrații de lupte între gladiatori, dansuri, ceremonii, antrenamente militare precum și scene de luptă între cele două armate antice. Tot aici, publicul a avut ocazia de a participa la lecții de tir cu arcul, la ateliere de prelucrare a lemnului, marmurei, metalului şi osului, de pielărie, olărit, inscripţii şi sculptură în piatră, de țesătorie şi textile, fierărie, monetărie, bijuterie, jocuri romane, mozaic, scriere sau muzică. Și la ediția din acest an, gastronomia antică a fost un important punct de atracție, rețetele fiind moștenite din cele mai vechi timpuri.

Pentru reușita și succesul acestui eveniment, devenit deja unul emblematic, veritabil punct de reper pentru turismul cultural și istoric al județului nostru, au depus eforturi comune Consiliul Județean Hunedoara, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, Direcția Județeană pentru Cultură Hunedoara, Primăria Orașului Simeria, Asociația Terra Dacica Aeterna, Centrul Cultural și de Creație al Orașului Simeria.

La eveniment a fost prezent și președintele Consiliului județean Hunedoara, împreună cu ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero dar și cu alte oficialități județene. Acesta a apreciat numărul mare de participanți la acest festival pe care-l consideră relevant nu doar pentru promovarea turismului în județul Hunedoara, ci și pentru înțelegerea istoriei poporului român, din cele mai vechi timpuri.

„M-am bucurat să constat interesul ridicat al publicului pentru piesele expuse, pentru jocurile interactive și, mai ales, pentru reconstituirea unor fragmente ale bătăliilor purtate între daci și romani. Cred că astfel de evenimente ne ajută să înțelegem mai bine trecutul nostru istoric, dar mai ales obiceiurile de viață și de luptă ale strămoșilor daci și romani”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele Consiliului județean Hunedoara.

Acesta a reamintit, de asemenea, faptul că multe dintre orașele importante ale României au origini daco-romane, iar pe teritoriul județului Hunedoara se află cele mai importante și reprezentative așezări din acele vremuri Sarmizegetusa Regia, capitala dacilor, și Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei romane, județul Hunedoara fiind astfel, pe bună dreptate „Județul cu două Capitale”.

La ediția a XIV-a a „Dac Fest – Sub semnul lupului” au participat câteva mii de oameni, fiecare în parte fiind fascinat de crâmpeiele de istorie autentică puse în scenă aici de pasionați cunoscători și promotori ai unui capitol esențial din istoria poporului nostru. Fie și doar privind imaginile care însoțesc acest articol, chiar și pentru cei care nu au ajuns anul acesta pe platoul de la Măgura Uroiului, este cât se poate de clar faptul că Dac Fest a ajuns o stare de spirit, un festival internațional în care trecutul se împletește cu prezentul, educația cu buna dispoziție, bucuria de pe chipul oamenilor, fie ei actori sau spectatori, încununează acest eveniment deosebit care înnobilează ținuturile hunedorenilor.

Foto: Sergiu VINȚAN