Senatorul Cristian Resmeriță despre noua Lege a pensiilor, văzută în alb și negru

Senatorul Cristian Resmeriță despre noua Lege a pensiilor, văzută în alb și negru

În dezbaterile publice generate de efectele noii Legi a Pensiilor, care a intrat în vigoare de la data de 1 septembrie 2024 și care a produs nemulțumiri îndreptățite pentru zeci de mii de hunedoreni, a intervenit și senatorul social-democrat Cristian Resmeriță.

Acesta este apreciat pentru poziția sa constantă, adoptată în Parlament și în cadrul PSD, privind susținerea minerilor și a pensionarilor proveniți din sectorul minier și energetic, precum și din alte categorii profesionale.  Este știut și recunoscut faptul că, dacă în acest moment, județul Hunedoara se situează pe primul loc în România în ceea ce privește cuantumul mediu al pensiilor aflate în plată, acest lucru se datorează și efectelor legislative produse de așa-numitele „legi Resmeriță”, adoptate în anii precedenți la inițiativa sau cu susținerea senatorului din Valea Jiului și cu sprijinul parlamentarilor PSD.

Acesta a ținut să reamintească faptul că, dacă în prezent, foștii mineri beneficiază de pensii bune, care reflectă în mod corect munca depusă de aceștia în plan profesional, comparativ cu pensiile pe care le au alte categorii profesionale din România, acest lucru a fost posibil datorită  adoptării în parlament a unor legi izvorâte din situația din Valea Jiului. „Să ne aducem aminte că, în 2015, pensia în plată a unui miner era, în medie, în jur de 3000 de lei. În anul 2016 a ieșit Legea 155, o lege făcută de o doamnă deputat de la Galați, la care eu împreună cu alți colegi din PSD Hunedoara am făcut un amendament care a prevăzut ca toate pensiile celor care au ieșit din sistem după 1 ianuarie 2011 să fie recalculate. S-au recalculat mii de pensii în momentul acela iar oamenii au avut pensii dublate. După ce am revenit în Senatul României, în 2016, am fost unic inițiator al unei alte legi, Legea 221, lege care a recalculat pensiile celor care au ieșit la pensie după 1990 până în 2011 și a reparat o altă inechitate ce se regăsea în Legea Pensiilor. Mai apoi, prin Legea 135, tot la inițiativa mea, a scăzut stagiul de cotizare la 15 ani pentru cei lucrează la unități miniere aflate pe închidere și, mai apoi, prin Legea 163 din 2020, a fost prevăzută reducerea vârstei de pensionare cu doi ani fără penalizare pentru toți cei care au lucrat în Valea Jiului”, arată senatorul Cristian Resmeriță.

Sigur că, odată cu intrarea în vigoare a Legii 366/2024, multe din aceste facilități legislative au dispărut, motiv pentru care, fără a face bravadă de acest lucru, senatorul Cristian Resmeriță a votat împotriva acestui proiect legislativ, fiind singurul parlamentar social-democrat care a avut o astfel de atitudine. Mai mult, acesta arăta încă de la vremea respectivă că noua Lege a Pensiilor va crea noi inechități pentru pensionarii din minerit și va aduce o serie de nemulțumiri firești ale acestora, lucru care, după cum vedem în acest moment, a devenit realitate.

În aceste condiții, senatorul Cristian Resmeriță îndeamnă pensionarii care sunt nemulțumiți de efectele pe care le-a generat noua lege a pensiilor să conteste deciziile de pensionare primite în aceste zile, în termenul legal, mai întâi la Casa de Pensii și, mai apoi, în instanță. Acesta arată că efectele acestei legi ar fi fost și mai grave, dacă PSD nu ar fi venit la guvernare „Prin PNRR (Programul Național de Reziliență și Redresare), României îi sunt alocate niște fonduri europene. Acest program a fost negociat la Bruxelles de fostul Guvern PNL-USR-UDMR. Atunci, fostul ministru Ghinea de la USR, a negociat personal acest program legat de pensii. Prin ceea ce s-a negociat la Bruxelles de Guvernul PNL-USR, aveam voie să dăm la bugetul de pensii doar 9,4 la sută din PIB. Practic, 50 de ani pensiile erau înghețate! Când a revenit la guvernare , PSD-ul prin reprezentanții săi  a reușit să renegocieze la Bruxelles această chestiune. Din acel moment s-au putut da majorări la pensii (în anii 2021-2023). Cu toate acestea, așa cum vedem, noua formulă de recalculare a pensiilor diminuează pensiilor unora dintre foștii mineri, dar permite ca aceștia să încaseze valoarea aflată în plată, care este cea mai mare”, spune senatorul Cristian Resmeriță.

Potrivit acestuia, din datele statistice de la Casa de Pensii reiese că din cele aproximativ 33.500 de decizii de pensionare emise în județul Hunedoara, reiese că peste 20.000 de pensii cresc odată cu intrarea în vigoare a noii legi, tot așa cum circa 13.000 de pensii sunt recalculate pe minus, dar NU SCAD!

„Cert este că, indiferent de situație, avem o lege, care aduce și beneficii, dar care aduce și nemulțumiri. Trebuie să vedem, în aceste condiții, ce este de făcut și cum trebuie să acționăm eficient pentru a corecta nedreptățile. Până atunci, ceea ce pot să spun eu este că nu există nici o situație în care pensiile să scadă de la 1 septembrie 2024, față de cuantumul pensiei aflate în plată. Este adevărat că la 1 ianuarie 2025, coeficientul de indexare a pensiilor, pe care unele informații îl estimează că va fi de 14%, va fi aplicat pentru valoarea recalculată a pensiilor, înscrisă pe noua decizie care a fost emisă. Și în acest caz, circa 85% dintre pensionarii care au primit decizii cu o valoare mai mică vor ajunge, după indexare, la nivelul actual al pensiei în plată, care le va fi indexată, mai apoi, anual cu rata inflației”, dă asigurări senatorul Cristian Resmeriță.

În egală măsură, pentru că cei mai afectați de noile prevederi ale Legii Pensiilor ar fi fost minerii care urmează să se pensioneze după 1 septembrie 2024, a fost stipulat în lege, la inițiativa mai multor parlamentari hunedoreni, o bonificație la calculul punctajului de 0,5%/an pentru angajații în grupa I de muncă, respectiv de 1%/an pentru cei care au lucrat în subteran, astfel încât și aceștia să aibă pensii normale.

Senatorul Cristian Resmeriță spune că, în perioada premergătoare debutului noii sesiuni parlamentare, a cules informații de la pensionarii din Valea Jiului, urmând ca pe baza acestora, să încerce remedierea unora din aspectele semnalate în Parlament, dacă va avea sprijin din partea partidelor parlamentare.