Noi măsuri de protecție socială pentru pensionarii cu venituri mici au fost adoptate de Guvern

Noi măsuri de protecție socială pentru pensionarii cu venituri mici au fost adoptate de Guvern

Pensionarii care primesc tichete sociale pentru alimente sau masă caldă, medicamente compensate și ajutor pentru încălzire pentru energie, vor beneficia în continuare de aceste măsuri de sprijin și după majorarea pensiilor aplicată începând cu 1 septembrie 2024.

Prin Ordonanța de Urgență, Guvernul a majorat pragul veniturilor obținute de pensionarii care primesc aceste forme de susținere socială pentru ca, după majorarea pensiilor, aceste persoane să le primească și în continuare. Astfel, pentru beneficiarii tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, limita de venituri a crescut de la 2.000 la 2.210 lei.

Numărul total al persoanelor care beneficiază de aceste tichete în valoare de 50 de euro acordate o dată la două luni  se va menține la același nivel cu cel pentru tranșa din luna august 2024.  Este vorba despre aproximativ 1,7 milioane de pensionari, persoane cu dizabilități, familii cu un singur părinte.

De asemenea, Guvernul a majorat și plafonul veniturilor din pensii până la care pensionarii pot beneficia de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor. Acesta a crescut de la 1.830 lei la 2020 lei pe lună.

De programul de compensare cu 90% a medicamentelor vor putea beneficia peste 2,3 milioane de pensionari cu pensii de până la 2020 de lei. La fel ca până acum în stabilirea acestui prag nu se iau în calcul eventuale alte venituri obținute de beneficiari, în afara celor din pensii și din indemnizații sociale pentru pensionari.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie (energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi și/sau petrolieri) va fi acordat în continuare tuturor persoanelor care au beneficiat de acest sprijin.

Potrivit Ordonanței adoptate de Guvern, cuantumul majorat al pensiilor rezultat în urma procesului de recalculare potrivit Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi la suplimentul pentru energie. Pentru a obține aceste drepturi, pensionarii vor prezenta ultimul talon de pensie emis înainte de recalcularea acestora.

Măsura se va aplica în perioada 1 septembrie 2024 – 15 octombrie 2025.