„Crăișorul munților” va fi omagiat pe 8 septembrie la Serbările Naționale de la Țebea

„Crăișorul munților” va fi omagiat pe 8 septembrie la Serbările Naționale de la Țebea

Marele erou transilvănean Avram Iancu, va fi omagiat iar manifestările închinate memoriei sale se vor organiza, așa cum este tradiția, în a doua duminică a lunii septembrie, în Panteonul de la Țebea, în care acesta își doarme somnul de veci.

Serbările Naționale de la Țebea din 8 septembrie sunt, în acest an, cu atât mai importante cu cât anul 2024 este declarat drept ”Anul Avram Iancu” în România, acesta fiind anul în care românii aniversează cei 200 de ani care s-au scurt de la nașterea celui mai prețios reper uman al patriotismului din țara noastră.

Avram Iancu a fost unul dintre conducătorii Revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania și făcea parte dintre fruntașii intelectualității transilvănene luptătoare pentru emancipare socială si națională. A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor publice de la Blaj și conducătorul cetelor înarmate de tărani și mineri din Munții Apuseni. „Crăișorul Munților” a murit la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criș, iar trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, lângă Gorunul lui Horea, în cimitirul devenit un veritabil Panteon al neamului românesc. Panteonul Moților este reprezentativ pentru comemorarea eroilor căzuți în luptele pentru libertate și apărare ale poporului român. Aici se află mai multe obiective care amintesc de vremurile glorioase de luptă ale moților împotriva nedreptății sociale, pentru eliberare și unitate națională.

Aici vor avea loc duminică, 8 septembrie 2024, de la ora 10,00 manifestările din cadrul „Serbărilor Naționale de la Țebea”, închinate memoriei luiptătorului pașoptist Avram Iancu. În fața mormântului acestuia, cei care vor lua parte la eve­ni­mentul co­me­morativ vor putea asista la slujba reli­gi­oasă, la ceremonia militară şi la mo­mentul solemn al depunerii coroa­nelor de flori la mormântul Eroului Național Avram Iancu.

Festivitățile din Panteonul Moților vor fi urmate de tradiționala serbare câmpenească, cu cântec, joc și voie bună, care propune participanților o reîntâlnire cu îndrăgiți rapsozi ai cântecului popular românesc. pe scena de la Țebea vor urca, în acest an, artiști valoroși precum: Nicolae și Tudor Furdui Iancu împreună cu Grupul folcloric ”Crai Nou”, Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Constantin Enceanu, Elena Merișoreanu, Robert Târnăveanu, Gabriela Tuță, Cornel Borza, Liviu Buțiu, Antonela Ferche Buțiu, Mariana Anghel, Mariana Deac, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Bogdan Toma, Ovidiu Homorodean. Acestora li se vor alătura tineri interpreți de muzică populară, precum: Vlad Lință, Claudia Colniceanu, Delia Gandore, Roberta Selagea, Ionuț Cocoș, Daniel Breban și Ștefan Țârdea. Acompaniamentul este asigurat de orchestra Ansamblului profesionist „Drăgan Muntean” din Deva avându-l la pupitru pe dirijorul prof. Gheorghe Câlțea. Evenimentul se bucură și de data aceasta de prezentarea inegalabilă a Iulianei Tudor.

Spectacolul folcloric din cadrul Serbărilor Naționale de la Țebea începe la ora 14,30 și va fi transmit în direct de televiziunea națională, pe TVR1.

Evenimentul este organizat de Con­siliul Județean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, Instituția Pre­fectului județului Hunedoara, Primăria Co­munei Baia de Criș, Direcția Generală de Administrare Monumente și Pro­mo­­vare Turistică a județului Hunedoara și TVR1.