Cinci premiere de excepție marchează prima jumătate a noii stagiuni de la Teatrul „I.D. Sîrbu” din Petroșani

Cinci premiere de excepție marchează prima jumătate a noii stagiuni de la Teatrul „I.D. Sîrbu” din Petroșani

Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” își reia activitatea, la jumătatea lunii septembrie, atunci când este programat primul spectacol din seria celor 5 premiere pe care echipa condusă de actrița Irina Bodea Radu le-a pregătit pentru prima jumătate a noii stagiuni 2024-2025.

Pentru reîntâlnirea cu publicul spectactor din Valea Jiului, Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu” a pregătit un spectacol de excepție, pe o temă de permanentă actualitate pentru comunitatea Văii Jiului: viața familiilor de mineri. Spectacolul intitulat „Flori de mină” este o radiografie minuțioasă a unei comunități miniere, realizată pe un text scris de Szekely Csaba și pus în scenă sun bagheta apreciatului regizor Botond Nagy, aflat la prima sa colaborare cu echipa teatrului din Petroșani. Spectacolul „Flori de mină”, asupra căruia vom reveni într-un articol dedicat, va avea o dublă premieră, respectiv sâmbătă, 14 septembrie 2024 (pentru posesorii de abonamente pentru noua stagiune), respectiv duminică, 15 septembrie 2024 (pentru celelalte categorii de spectatori).

Stagiunea 2024-2025 a Teatrului Dramatic „I.D. Sârbu” va fi marcată de alte câteva premiere remarcabile. Astfel, cea de-a doua premieră a lunii septembrie 2024 aduce în atenție o piesă de dragoste, „Anonimul” după Giuseppe Berto, dramatizare pusă în scenă sub bagheta lui Sergiu Fârte, în care parteneră de scenă îi va fi chiar partenera sa de viață, actrița Izabela Badovics. Aceasta va fi prezentată în 28 septembrie 2024.

Următoarea premieră a stagiunii 2024-2025 de la teatrul din Valea Jiului este o piesă pusă în scenă de regizorul Sorin Militaru, care a fost aleasă, după cum precizează Irina Bodea-Radu, directorul Teatrului „I.D. Sîrbu” în urma unui sondaj realizat în cursul acestui an în rândul spectatorilor. „Ne-am dorit să aflăm de la publicul nostru, care este spectacolul pe care ei ar dori cel mai nult să-l vadă pe scena teatrului nostru. Am făcut, în cursul acestui an, un sondaj în rândul spectactorilor fideli și din analiza acestuia am aflată că oamenii își doresc să vadă piesa „Take, Ianke și Cadâr” de Victor Ion Popa. Împreună cu regizorul angajat al teatrului, Sorin Militaru am pus în scenă o nouă variantă a acestui spectacol, pe care-l vom prezenta, în premieră, pe data de 2 noiembrie”, a declarat Irina Bodea-Radu.

Un alt spectacol de anvergură pe care Teatrul „I.D. Sîrbu” din Petroșani îl va aduce în atenția publicului în luna noiembrie a acestui an, mai exact în 9 noiembrie, este „Stele invizibile” de Sophie Reyer, realizat sub bagheta aceluiași reputat regizor Sorin Militaru. Secretarul literar al Teatrului „I.D. Sârbu” din Petroșani, criticul de teatru Claudiu Groza apreciază că acest proiect este dacă nu o premieră mondială, atunci în mod cert o premieră națională, pentru că ea consemnează prima punere în scenă a unei piese de teatru scrise de Sophie Reyer. Claudiu Groza este de părere că atât cu această piesă, dar și cu celelalte premiere ale anului 2024, Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu” nu doar că va încerca să ajungă la inimile spectactorilor săi, ci că va încerca să intre competiția națională a spectacolelor teatrale de mare anvergură.

În fine, pentru prima jumătate a stagiunii 2024-2025, publicul din Valea Jiului va avea ocazia să vadă, în luna decembrie, în preajma sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, o punere în scenă a spectacolului „Maritiri” de Marius von Mayenburg, în regia apreciatului regizor basarabean Dumitru Acriș.

Toate aceste premiere vor fi completate, desigur, cu noi reprezentații ale pieselor de mare succes ale stagiunii precedente, pe care publicul din Valea Jiului și din județul Hunedoara le vor putea revedea în prima parte a noii stagiuni teatrale.

Nu au fost uitați nici cei mici, pentru care echipa Teatrului „I.D. Sîrbu” din Petroșani va avea, ca și până acum, o serie de reprezentații speciale pe lângă spectacolele de matineu, din fiecare zi de duminică. Pentru prima întâlnire cu copiii, care va avea loc duminică, 22 septembrie, de la ora 12.00, va avea loc o nouă reprezentația a îndrăgitului spectacol „Cartea Junglei „, realizat de Dan Mirea după frumoasa poveste scrisă de Rudyard Kipling.

Secretarul literar al Teatrului „I.D. Sîrbu” din Petroșani, Claudiu Groza spune că, în noua stagiune, copiii se vor bucura aici și de un proiect special, care aduce o serie de proiecții ale unor scurt metraje de animație. „În parteneriat cu Festivalul ANIMEST, cel mai mare festival de animații din România, vom prezenta micilor spectatori o serie de filme de animație de scurtmetraj, în mai multe proiecții. Filmele au tematici diferite, personajele fiind diverse animăluțe sau obiecte care le dezvăluie celor mici locuri speciale, întâmplări grozave și obiceiuri ecologice. Prima proiecție va avea loc duminică, 15 septembrie 2024”, a precizat Claudiu Groza.

Pentru publicul fidel al teatrului din Valea Jiului, precizăm că în aceste zile au fost pusă în vânzare și abonamentele pentru stagiunea 2024-2025. Așa cum precizează managerul instituției, abonamentele sunt noi, dar prețurile acestora au rămas tot cele vechi, din respect pentru publicul spectator. Astfel, aveți posibilitatea de a vă rezerva un loc în sala de spectacol pentru întreaga stagiune teatrală, spectatorilor fideli fiindu-le puse la dispoziție abonamente la prețuri avantajoase, care permit vizionarea tuturor spectacolelor pentru adulți, din repertoriul Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani în perioada septembrie 2024 – iulie 2025.

„Avem trei tipuri de abonamente: Abonamentul VIP, în valoare de 300 de lei, care aduce posesorului rezervarea unui număr de 2 locuri la toate spectacolele din repertoriul teatrului în noua stagiune. Abonamentul PREMIERE, în valoare de 250, care aduce posesorului rezervarea unui număr de 2 locuri la toate spectacolele din repertoriul teatrului în ziua premierei. Abonamentul CLASIC, în valoare de 200 lei, care aduce posesorului rezervarea unui număr de 2 locuri de acces la câte o singură reprezentație din fiecare spectacol aflat în repertoriul teatrului, mai puțin în ziua premierei”, a mai spus Irina Bodea-Radu, directorul teatrului din Petroșani.

Cu o ofertă artistică diversificată și deosebit de atractivă, noua stagiune a Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani este gata să înceapă așa cum echipa acestei apreciate instituții de cultură și artă din Valea Jiului ne-a obișnuit, sub cele mai bune auspicii.