Noul an școlar începe la Uricani în unități educaționale modernizate la cote înalte

Noul an școlar începe la Uricani în unități educaționale modernizate la cote înalte

Noul an școlar începe la Uricani, așa cum se întâmplă deja de ani buni în acest oraș al Văii Jiului, sub cele mai bune auspicii. Asta deoarece preocupărilor părinților și dascălilor în vederea pregătirii fiecărui noului an școlar, li s-au adăugat întotdeauna cele ale autorităților administrației publice locale.

Pentru primarul Dănuț Buhăescu, școala a însemnat dintotdeauna acel pilon esențial pe care se clădește întreaga comunitate uricăneană și, tocmai de aceea, a așezat infrastructura educațională din acest oraș între cele mai importante preocupări ale activității sale de primar. ”Educația reprezintă temelia oricărei societăți, iar de modul în care oferim copiilor șansa de acces la un sistem de învățământ corespunzător, de cea mai înaltă calitate, constituie de fapt garanția viitorului comunității noastre. La Uricani, am acționat în această direcție încă de când am fost pentru prima dată ales primar al localității, iar tot ceea ce a depins de rolul nostru în gestionarea și dezvoltarea sistemului de învățământ, am făcut cu toată deschiderea și cu toată responsabilitatea și tot așa voi face și de acum înainte”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Așa s-a întâmplat și în acest an când, în perspectiva deschiderii noului an școlar, toate școlile, grădinițele și Liceul ”Retezat” din Uricani au fost pregătite corespunzător pentru acest important moment din viața întregii comunități. Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu reamintește că infrastructura educațională din localitate a cunoscut, în ultimii ani, profunde transformări, fiind aliniată practic la cele mai înalte exigențe în materie odată cu implementarea unor proiecte europene care au vizat unitățile de învățământ din acest oraș.

„După cum știți, încă de la primul meu mandat de primar, am căutat mereu soluții pentru a face din grădinițele, școlile și liceul din Uricani, instituții educaționale etalon, unde copiii să vină cu plăcere pentru a studia și unde cadrele didactice să beneficieze de tot ceea ce este necesar pentru derularea unui proces educațional la cele mai înalte standarde. Și la acest capitol, banii europeni au fost cheia succesului. Nu am ratat nici un program de finanțare prin care am avut oportunitatea a atrage fonduri consistente pentru dezvoltarea infrastructurii din învățământ. Iar rezultatele sunt vizibile și apreciate de toată lumea”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Astfel, acesta arată că Școala gimnazială nr. 2 și Liceul Tehnologic ”Retezat” Uricani au cunoscut investiții fără precedent, aproape putem spune că s-au reconstruit aceste instituții, întreaga infrastructură fiind ridicată la cele mai înalte standarde de exigență în materie. „La Școala gimnazială nr 2, spre exemplu, am reușit să finalizăm toate investițiile prognozate, respectiv: reparații la acoperiș, realizarea de izolații termice a pereților cu vată minerală (cu efect profesional de eficiență energetică), izolarea demisolului și a plafonului de la acoperiș, schimbarea în totalitate a tâmplăriei interioare și exterioare a clădirii, schimbarea în totalitate a instalației electrice și a tabloului de distribuție, schimbarea în totalitate a sistemului de iluminat interior și realizarea unui sistem modern de iluminat exterior, realizarea unei noi instalații de distribuție a apei reci și apei calde și a unei noi instalații de preluare a apei uzate, montarea unei noi instalații de încălzire, inclusiv cu un nou sistem de calorifere și radiatoare, montarea unui sistem de producere a agentului termic utilizând tehnologia ecologică a pompelor de căldură aer-apă atașată centralei pe gaz, realizarea unui sistem de supraveghere video a școlii pentru sporirea gradului de sigu-ranță al elevilor și profesorilor, realizarea unui sistem de televiziune cu circuit închis, realizarea unei noi rețele de telefonie, finisaje noi la pereți, tavan și pardoseală în toate sălile de clasă și pe holuri, dotarea cu mobilier și echipament didactic nou în laboratoarele de chimie, fizică, biologie și realizarea unui cabinet modern de informatică, dotarea cu table SMART a tuturor sălilor de clasă, digitalizarea integrală a școlii (server dedicat, pachet desktop+laptop, telefonie, rețea wireless, sisteme de printare A4 și A3 etc.), mobilier nou pentru fiecare clasă, pentru cancelarie, holuri, bibliotecă. Tot la Școala gimnazială nr. 2 se implementează și proiectul care prevede modernizarea sălii de sport, unde sunt realizate investiții care vizează, printre altele: reparații la acoperiș, la pereți (atât la exterior, cât și la interior), refacerea trotuarelor de acces, înlocuirea instalațiilor electrice, sanitare, de ventilație și modernizarea instalației termice, montarea unui covor PVC pe suprafața terenului de joc, amenajarea curții exterioare, realizarea unui sistem de iluminat eficient energetic și achiziționarea de dotări specifice noi (mobilier pentru vestiare, set de gimnastică, seturi  echipamente sportive, mingi etc.)”, explică primarul Dănuț Buhăescu.

Acesta arată că se apropie de finalizare și celelalte mari proiecte realizate în modernizarea infrastructurii educaționale, de la Liceul Tehnologic ”Retezat” Uricani. „Aici am acționat pe mai multe direcții. Una dintre acestea vizează implementarea unui proiect de modernizare a clădirii liceului, cu fonduri europene atrase prin POR, proiect care a cuprins următoarele lucrări: reparații la acoperiș, inclusiv montarea unui sistem de panouri fotovoltaice, înlocuirea integrală a tâmplăriei exterioare și interioare, realizare de izolații termice a pereților exteriori cu vată bazaltică, realizarea de finisaje interioare și exterioare noi, realizarea unei platforme moderne de acces în școală a persoanelor cu dizabilități, montarea de noi instalații sanitare, modernizarea sistemului de încălzire, dotarea cu mobilier nou a tuturor sălilor de clasă, dotarea cu table inteligente în toate clasele, realizarea unui nou sistem de supraveghere video, schimbarea iluminatului interior, modernizarea și dotarea corespunzătoare a laboratoarelor de chimie, fizică, biologie și informatică, dotarea cu mobilier a noului cabinet medical școlar, digitalizarea școlii ș.a. Tot la Liceul Tehnologic ”Retezat” ne apropiem de finalizare și cu proiectul noului atelier-școlar pentru practica elevilor, pe care l-am construit pe amplasamentul fostei popicării. Putem spune că, practic, am reconstruit acest spațiu, în mod adecvat, cu un atelier modern destinat elevilor de la specializarea ”Fabricarea produselor din lemn” (la parter), respectiv de la specializarea ”Turism și alimentație” (la etaj). Pe lângă elementele de construcție, cu acoperiș nou, lucrări de termoizolație, instalații sanitare, iluminat, încălzire etc. am achiziționat echipamente și dotări specifice pentru practica elevilor: ferăstrău circular, mașină de îndreptat, mașină de rindeluit, mașină de găurit, mașină de frezat, freză cu ax vertical, mașină de șlefuit, strung pentru lemn, compresor, banc de sculărie etc.”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Acesta reamintește că, tot la Liceul Tehnologic „Retezat” se apropie de finalizare și un alt proiect care vizează modernizarea terenului de sport din curtea liceului, practic fiind vorba de reconstruirea lui, cu infrastructura specifică și gazon artificial dar și cu o nouă tribună pentru spectatori de 150 de locuri.

Iar la toate acestea se mai pot adăuga încă  multe alte realizări care fac ca, pentru următorii zeci de ani, infrastructura educațională din orașul Uricani, fie că vorbim de grădinițe, școli sau liceu să fie una cu adevărat la standarde europene. Speranțele edilului uricănean se îndreaptă acum spre elevi și dascăli, beneficiarii direcți ai acestor investiții, de la care întreaga comunitate locală din orașul Uricani așteaptă acum rezultate bune și foarte bune în noul aș școlar, care începe luni, 9 septembrie 2024.

Desigur, așa cum se întâmplă de fiecare dată, la început de an școlar, primarul Dănuț Buhăescu va fi prezent luni, 9 septembrie la festivitățile de deschidere organizate la Uricani cu prilejul debutului anului școlar 2024-2025, care vor avea loc cu începere de la ora 10,00 (laLiceul Tehnologic ”Retezat”), de la ora 10,45 (la Școala gimnazială nr 2), de la ora 11,15 (la Grădinița nr.2) și de la ora 11,30 (la Grădinița nr.1). ”Le doresc elevilor din orașul nostru un an școlar plin de succes, cu multe realizări, cu note mari și cu cât mai multe bucurii. Le doresc succes și profesorilor, dar și părinților, într-un an an școlar de la care avem, cu toții, atât de multe speranțe și așteptări care trebuie să devină tot atâtea certitudini”, a mai spus primarul Dănuț Buhăescu.