Debutul noului an școlar la Petroșani i-a adus laolaltă, în parcul din inima orașului, pe toți cei care, într-un fel sau altul, sunt implicați în tot ceea ce înseamnă Educația în viața acestei comunități. Elevi, părinți, bunici, educatori și dascăli și-au dat întâlnire aici cu reprezentanți ai Administrației locale și județene, dar și cu politicieni și preoți, cu polițiști și jandarmi. Pentru că, așa cum bine remarca primarul Tiberiu Iacob Ridzi, școala este o parte însemnată pentru întreaga comunitate.
Semn că, de cele mai multe ori, școala amestecă în chip fericit activitățile oamenilor, Tiberiu Iacob Ridzi a-fost astăzi, la festivitatea de deschidere a noului an școlar de la Petroșani, nu doar gazdă a evenimentului, în calitatea sa de primar, ci și părinte emoționat de reîntâlnirea cu școala a copiilor săi. ”Parcul Carol Schreter a fost, astăzi, plin de emoţiile acestei zile, în care ne-am întâlnit cu multă bucurie la deschiderea noului an şcolar. Personal am subliniat din nou importanţa primordială a educaţiei în viaţa comunităţii noastre, a culturii şi credinţei. Este foarte important ca în aceste momente noi să fim alături de copiii noştri, de cei mici care acum încep şcoala, dar şi de cei care trec într-o nouă etapă a pregătirii lor. Ca primar al municipiului Petroşani, rămân acelaşi susţinător al întregii activităţi din sistemul nostru de învăţământ şi prieten apropiat atât pentru dascăli cât şi pentru elevi. Ca părinte sunt direct implicat – la fel ca toţi părinţii comunităţii noastre – ca modelarea copiilor mei de către dascăli să fie tot timpul armonizată cu tot ceea ce ei învaţă în familie, cu deprinderile şi activităţile care îi ajută să-şi dezvolte aptitudini care să le fie folositoare pe tot parcursul vieţii”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
La festivitatea de deschidere a anului școlar de la Petroșani, cei prezenți s-au bucurat de cuvinte frumoase venite și din partea celorlalți invitați la acest eveniment: Natalia Elena Intotero – ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Laurențiu Nistor – președintele Consiliului județean Hunedoara, Lucica Muntean – senator de Valea Jiului, Maria Ștefănie – inspector școlar general al județului Hunedoara, Gabriel Bulf – părintele protopop al Bisericii Ortodoxe Române în Valea Jiului.
„Dragi copii, prima zi de școală este doar începutul unei noi povești în viața voastră. Fiecare zi este o oportunitate de a descoperi lucruri noi și interesante! Succes și distracție pe drumul cunoașterii! Dragi părinți, aveți încredere în copiii voștri și în drumul pe care îl vor parcurge. Stimate cadre didactice, fiecare an școlar este o nouă ocazie de a inspira și de a lăsa o amprentă pozitivă în viața elevilor. Vă doresc tuturor un an școlar plin de succes și putere de muncă!”, a spus Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
La rândul său, președintele CJH, Laurențiu Nistor a arătat că școala este o etapă importantă în viața oricărui copil. „Școala modelează caractere, stimulează creativitatea și abilitățile copiilor și formează viitori lideri. Școala este și despre însușirea de noi valori, despre socializare, prietenie și amintiri de neuitat pentru toți, indiferent că este vorba de elevi, profesori sau părinți. Bucurați-vă de acești ani frumoși și de această experiență minunată, care o reprezintă școala. Învățați, acumulați noi cunoștințe, pentru a pune baze solide viitorului vostru, legați noi prietenii creați-vă amintiri de neuitat. Respectați-vă dascălii și părinții care vă vor fi alături în această minunată călătorie. Profesorilor le doresc să rămână aceeași neobosiți deschizători de drumuri pentru generațiile actuale de elevi. Pe părinți îi îndemn să le fie aproape și să supravegheze cu atenție acest parcurs minunat al copiilor lor”, a spus Laurențiu Nistor, președintele CJH.
Acesta a mai precizat că își dorește ca, la finalul acestui nou an școlar, elevii din Petroșani, din Valea Jiului și din tot județul Hunedoara să vină din nou în fața comunității cu rezultate excelente, asigurându-i pe elevi și dascăli că, așa cum s-a întâmplat în mod constant în ultimii ani, administrația județeană va recompensa cele mai bune rezultate la învățătură.
Inspectorul școlar general Maria Ștefănie a reamintit faptul că la Petroșani funcționează Colegiul Național „Mihai Eminescu”, unitate educațională de top a județului Hunedoara, ale cărei rezultate sunt mândria întregului județ. Aceasta și-a exprimat, în același timp, convingerea că, deși anul școlar 2024-2025 vine la Petroșani și cu unele investiții semnificative care au generat o reorganizare a sistemului local de învățământ, la capătul acestui efort investițional de anvergură, infrastructura educațională din Petroșani va fi una la cotele cele mai înalte, pe măsura rezultatelor pozitive constante obținute de școlile, liceele tehnologice și colegiile naționale din această localitate.
Cu emoția dascălului care în acest an împlinește 50 de ani de la debutul carierei în învățământ, senatorul Lucica Muntean le-a reamintit elevilor că drumul lor în viață este unul asfalt în strânsă dependență de evoluția de la grădiniță, de la școală, de la liceu și a dat asigurări că în Petroșani calitatea actului educațional este la cote la fel de înalte ca în orice alt mare oraș al României.
La rândul său, preotul ortodox Gabriel Bulf, nelipsit de la evenimentele majore din viața comunității locale din municipiul Petroșani, i-a binecuvântat pe toți cei care, începând de astăzi, merg cu încredere pe drumul cunoașterii și i-a sfătuit să-și unească eforturile în jurul activităților din Educație, care sunt garanția succesului în viață. ”Mi-aș dori ca școala să fie un spațiu în care să vă bucurați, în care să socializați, în care prin cunoștințele dascălilor pe care le vor cultiva în sufletele și mintea dvs., să vă dezvoltați într-un mod pozitiv. Mi-aș dori din tot sufletul ca dascălii să primească darul răbdării lui Dumnezeu și al bunătății, pe care să îl împărtășească copiilor noștri, a arătat preotul Gabriel Bulf.
După festivitatea din Parcul Carol Schreter, elevii și profesorii și-au început, efectiv, la clasă, prima zi de școală. Cu speranța că în vara anului viitor, sărbătoarea vacanței școlare să-i găsească cu tolba plină de rezultate sub semnul excelenței și cu noi și importante cunoștințe acumulate. Un drum în care le dorim și noi, deopotrivă elevilor și dascălilor, mult succes ! Și nădăjduim să putem consemna cât mai multe performanțe și evenimente remarcabile din activitatea lor în noul an școlar 2024-2025.