Eroul Național Avram Iancu a fost omagiat în Panteonul de la Țebea

Eroul Național Avram Iancu a fost omagiat în Panteonul de la Țebea

La 152 de ani de la trecerea în eternitate a marelui patriot român Avram Iancu, spiritul patriotismului și dragostei de neam și țară care l-au caracterizat pe cel supranumit ”Crăișorul Munților” este la fel de vibrant și astăzi. Mii de români au venit, duminică, 10 septembrie 2024, din toate colțurile țării să fie alături de sătenii din comuna Baia de Criș care veghează, generație după generație, la mormântul Iancului, pentru a aduce nu doar omagiul lor bravului român, ci și pentru a le arăta românilor de astăzi că spiritul Revouției pașoptiste nu a murit, iar românii adevărați mai cred încă în ”Dreptate și frăție”. Asta cu atât mai mult cu cât anul 2024, care marchează bicentenarul nașterii bravului erou, a fost declarat, la nivel național, prin lege, drept ”Anul Avram Iancu”.

Este la fel de adevărat că de pe lista participanților la ceremoniilor din Panteonul de la Țebea au lipsit personalitățile de prim rang ale statului român, tot așa cum este la fel de adevărat că Evenimentul, organizat de Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara, Primăria și Consiliul local al comunei Baia de Criș, Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara și DGAMPT Hunedoara, a avut parte, pe lângă miile de români și de prezența unor personaltăți publice locale, regional și centrale. Acestora li s-au alăturat reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului României, europarlamentari, numeroși reprezentanți ai administrației publice din județul Hunedoara și județele vecine, cadre militare și mii de oameni mânați de dorința de a-i aduce un omagiu și de a cinsti memoria și faptele Eroului Național Avram Iancu.

Ziua a început cu Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de înalți ierarhi bisericești în funte cu episcopul Devei și Hunedoarei, Presfințitul Părinte Nestor, urmată de o slujbă de pomenire a lui Avram Iancu, de evocarea personalității Eroului Național care a fost făcută anul acesta de academicianul Ion Bolovan, Directorul Institutului de Istorie “George Barițiu” din Cluj-Napoca și a continuat cu ceremonia depunerii de coroane la mormântul lui Avram Iancu și defilarea gărzii de onoare.

„Țebea este locul unde fiecare român ar trebui să ajungă măcar o dată în viață. O vizită în Panteonul Moților, la mormântul lui Avram Iancu, este o lecție de istorie vie, de cultură și spiritualitate românească. Datorită personalității lui Avram Iancu și faptelor sale extraordinare, Țebea nu este astăzi doar o simplă așezare, ci este un loc cu mare încărcătură spirituală, un loc care nu ne lasă să uităm de unde venim și ne arată ce valori trebuie să transmitem generațiilor viitoare. Să-l cinstim pe Avram Iancu așa cum se cuvine, să ne plecăm frunțile în memoria sa și, prin faptele noastre bune, să împlinim cele scrise în testamentul pe care ni l-a lăsat moștenire”, a fost îndemnul transmis de președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, tuturor celor prezenți la manifestările de la Țebea.

Onorat de prezența la ceremoniile de la Țebea s-a declarat și senatorul hunedorean Cristian Resmeriță. ”Este o onoare pentru mine să fiu la Ţebea, alături de colegii mei parlamentari, de hunedorenii mei dragi, de cei care au venit din Valea Jiului,  la serbările naţionale de la Ţebea.  Amintirea ilustrului patriot paşoptist este încă vie în memoria noastră, a românilor şi cred că prezenţa noastră şi a miilor de conaţionali la acest eveniment al judeţului Hunedoara, este garanţia faptului că,  şi peste alte zeci şi sute de ani, sentimentul naţional va fi la fel de puternic în inimile românilor,  precum a fost şi caracterul iluştrilor noştri înaintaşi. Avram Iancu este un exemplu demn de urmat şi trebuie să continuăm noi idealurile acestuia, acelea de a oferi fericirea naţiunii române ”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Dincolo de politicieni, a căror prezență la astfel de evenimente este uneori iritantă, dar a căror absență este contrariantă, românii simpli au venit la rândul lor să-i aducă un omagiu pios Crăișorului Munților, cel care a însuflețit și a condus în luptă moții din Apuseni în timpul Revoluției de la 1848-1849. Urmașii moților au venit în număr mare la mormântul eroului, iar oficialitățile au depus coroane de flori în memoria lui Avram Iancu, omul care a luptat cu toată ființa sa pentru ca românii din Ardeal să obțină drepturile sociale și naționale cuvenite națiunii majoritare.

Ceremonia militară și religioasă oficială a fost urmată de un spectacol artistic excelent organizat de Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, iar în zona de târg, producători tradiționali au fost invitați să-și prezinte apetisantele produse.

Pe scena amplasată pe platoul din vecinătatea Panteonului Moților a avut loc un spectacol extraordinar de muzică populară, transmis în direct pe TVR1. Pe scenă au urcat: Nicolae și Tudor Furdui Iancu, alături de Grupul „Crai Nou”, Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Constantin Enceanu, Robert Târnăveanu, Gabriela Tuță, Cornel Borza, Liviu Buțiu, Antonela Ferche Buțiu, Ciprian Roman, Mariana Anghel, Mariana Deac, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Bogdan Toma și Ovidiu Homorodean, care au adus în fața publicului prezent cântecele care i-au însoțit pe români prin istorie. Totodată, alături de aceste nume consacrate ale folclorului românesc, pe scenă au urcat și tineri interpreți de folclor precum Vlad Lință, Claudia Colniceanu, Delia Gandore, Roberta Selagea, Ionuț Cocoș, Daniel Breban și Ștefan Țîrdea.

Tot aici, preț de câteva ceasuri bune, politicienii și cetățenii au participat, frățește, la o sărbătoare câmpenească, cu virșli, mici și bere. Dar cel mai important este că, așa cum s-a dovedit din nou, nici după 152 de ani Crăișorul Munților nu a fost uitat și nu va fi uitat în veci de urmașii moților, de românii care își iubesc țara și limba națională.