La numai 31 de ani, Botond Nagy este unul dintre cei mai titrați regizori români ai momentului, producțiile de teatru ce poartă semnătura acestuia fiind montate cu succes la Teatrul Național din București, Teatrul Maghiar de Stat și Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, sau Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu. Spectacolele sale s-au jucat în festivaluri din România, Cehia, Ungaria iar numele său se regăsește pe listra scurtă a nominalizărilor UNITER în 2020 și 2023 dar și pe cea a premianților pentru regie în Ungaria.
Aflat la prima sa colaborare cu Teatrul „I.D. Sîrbu” din Petroșani, Botond Nagy a decis să monteze aici o piesă capabilă să atragă atenția publicului, încă de la primul enunț al titlului de pe afiș. Intitulat „Flori de mină”, spectacolul care va fi prezentat pe scena teatrului din Valea Jiului într-o dublă premieră, pe 14 și 15 septembrie 2024, aduce în atenție, așa cum lesne se poate deduce, viața familiilor dintr-o comunitate de mineri. Chiar dacă textul dramaturgului Csaba Szekely nu aduce în atenție, în mod specific comunitatea minerească a Văii Jiului, atât regizorul, cât și actorii distribuiți în acest spectacol sunt ferm convinși că el reflectă în cele mai mici detalii și parcursul acestei regiuni. „Este vorba despre o poveste sinceră și dureroasă despre oameni adevărați, despre viața ca o luptă permanentă, despre speranță și înfrângeri și vise. Un spectacol-eveniment, al cărui subiect pare desprins din multe destine ale Văii Jiului”, după cum apreciază criticul de teatru Claudiu Groza, secretarul literar al teatrului din Petroșani.
Mai mult, actrița Bianca Holobuț (care interpretează în acest spectacolul rolul Ilonka) spune că s-a regăsit ea însăși, cu emoție, în acest text formidabil, ce pare a fi o veritabilă oglindă a comunității Văii Jiului. De altfel, așa cum remarcă și tânărul actor Andrei Șchiopu (care joacă nu doar rolul unui miner, ci este și asistent regie al spectacolului), în „Flori de mină” personajul principal este, de fapt, Valea Jiului.
În spectacolul „Flori de mină” de Csaba Szekely, montat la Petroșani sub bagheta lui Botond Nagy îi veți putea vedea pe actorii: Robert Vladu (în rolul Ivan), Cosmin Brehuță (în rolul Mihaly), Bianca Holobuț (în rolul Ilonka), Irina Bodea-Radu (în rolul Irma), Mihai Sima (în rolul Illeș), Andrei Șchiopu & Constantin Tălmaciu (în rolurile cameramanilor și minerilor). Robert Vladu, interpretul rolului principal, se declară onorat de distribuirea sa în acest spectacol. „Este o responsabilitate și o onoare pentru mine să joc un personaj atât de mare în acest spectacol. Este o poveste care spune istoricul unei comunități, cu schimbări negative și cred că oamenii din Valea Jiului se vor regăsi în acest spectacol și vor veni de mai multe ori să îl vadă”, spune Robert Vladu.
Spectacolul se bucură și de decoruri și costume de excepție, realizate de Theodor Cristian Niculae (care semnează și conceptul de afiș), un tânăr scenograf al cărui nume este deja cunoscut și respectat în lumea teatrului din țara noastră. Acesta a colaborat cu regizori și coregrafi importanți, între care Radu Afrim, Theodor-Cristian Popescu, Andrea Gavriliu sau Radu Nica și este deținător al Premiului de Debut UNITER pentru spectacolul „Seaside Stories”. Theodor Cristian Niculae se află, la rândul său, la prima colaborare cu teatrul din Petroșani, dar și la primul spectacol realizat în colaborare cu Botond Nagy.
Regizorul spectacolului „Flori de mină”, Botond Nagy promite publicului un spectacol memorabil, cu atât mai mult cu cât, dincolo de textul dramaturgic de excepție, acesta aduce elemente noi de natură scenografică și tehnică prin care publicul spectator va avea parte de experiențe noi, cu totul și cu totul deosebite. „Am un feeling foarte bun și mă bucur de această colaborare cu teatrul din Valea Jiului, care este nu doar o zonă fantastică din punct de vedere geografic, dar și una cu oameni deosebiți care m-a încântat. Recunosc că înainte de a veni la Petroșani aveam o oarecare îngrijorare, pentru că citisem despre tot felul de scandaluri, însă am fost surprins plăcut să găsesc la teatrul din Petroșani o echipă de actori profesioniști, talentați și deosebit de implicați cu care mi-a făcut o reală plăcere să lucrăm la acest spectacol. Mi se pare potrivită alegerea pe care am făcut-o cu acest text al lui Csaba Szekely, un text care vorbește de oamenii de rând și viața lor. În plus, vorbim despre o piesă cu foarte mult umor. Are niște partituri extraordinare de comic, de umor extraordinar de fin, ceea ce este și amprenta dramaturgului Csaba Szekely”, spune regizorul Botond Nagy.
Spectacolul „Flori de mină” de Csaba Szekely va avea o dublă premieră. Una rezervată abonaților teatrului, pe 14 septembrie de la ora 18,00 și o a doua programată pe 15 septembrie, de la ora 18,00. Pentru cea de-a doua premieră biletele s-au pus în vânzare la Agenția Teatrului „I.D. Sîrbu” din Petroșani. Sunt disponibile 80 de bilete, iar acestea costă 30 de lei.