Cu fiecare anotimp și fiecare zi ce trece, Ansamblul istoric Mina Petrila devine tot mai mult acel nou exponent din viața comunității locale din Valea Jiului pentru care a fost salvată și transformată de oameni iubitori de cultură, care cred cu adevărat în schimbarea acestui loc dintr-o simplă exploatare de cărbune într-o veritabilă exploatare culturală.
În același generos demers al creatorilor de cultură și educație din orașul Petrila, reuniți în cadrul Asociației Planeta Petrila, cărora li s-au alăturat Consiliul județean Hunedoara (proprietarul de drept al Ansamblului istoric Mina Petrila) și DGAMPT Hunedoara (instituție care a preluat, de curând administrarea acestui perimetru), a avut loc și evenimentul intitulat „Exploatarea de toamnă”, desfășurat sâmbătă, 7 septembrie 2024 la Exploatarea Culturală Petrila. Un eveniment care adus laolaltă, într-o inedită, dar frumoasă simbioză, arta fotografică, arta muzicală și arta tehnologiei de ultimă generație.
Având deplina convingere că “într-o lume în continuă schimbare, este esențial să aducem la lumină povești care să reflecte realitățile și frumusețea locurilor și oamenilor din jurul nostru”, artistul fotograf timișorean Gabriel Amza a urmărit, prin ochiul aparatului de fotografiat, parcursul ultimului deceniu în transformarea Minei Petrila și a comunității din jurul acesteia. Imaginile de pe cadrul de memorie al aparatului său de fotografiat au fost cuprinse, mai apoi, într-un inedit album cu valoare de document, dar și cu o certă valoare artistică. Intitulat „Genius Loci”, albumul lui Gabriel Amza a fost lansat oficial la Muzeul Salvatorului Miner de la Exploatarea Culturală Petrila, în cadrul evenimentului intitulat „Exploatarea de toamnă”.
Printre cei prezenți la acest eveniment s-a numărat și Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara, cel care a preluat ambiția grupului de susținători ai renașterii prin cultură a Minei Petrila și a susținut demersurile finalizate cu succes privind preluarea Ansamblului istoric Mina Petrila de către Consiliul județean Hunedoara, singura instituție care poate, știe și vrea să facă investițiile necesare pentru ca acest loc să devină acel reper istoric, cultural și turistic pe care-l doresc oamenii din comunitatea Văii Jiului. ”M-am simțit între prieteni, am revăzut cu drag incinta fostei mine, revin de fiecare dată cu emoție, înconjurat de toate obiectele din Muzeul Salvatorului Minier, păstrătoare ale unei tradiții minerești pe care o respect!”, a declarat Costel Avram.
Acesta se declară încântat de felul în care oameni inimoși și implicați fac posibile, cu resurse minimale, astfel de evenimente care contribuție cu emoție la schimbarea ce se petrece, chiar sub ochii noștri, la Exploatarea Culturală Petrila.
În ”Exploatarea de toamnă” de sâmbătă după-amiază, lansarea de carte a lui Gabriel Amza a fost însoțită de un inedit și în egală măsură emoționant concert susținut de Alexandru Anastasiu și studenții Academiei Autumn Vibes, dar și de o inedită proiecție de film din arhiva Muzeului Cineastului Amator din Reșița, unde sunt păstrare și multe crâmpeie din viața secolului XX a comunității Văii Jiului.
Punte între trecut și viitor, Exploatarea Culturală Petrila și-a asumat și misiunea de a fi gazda tinerilor pasionați de robotică de la liceele din Valea Jiului. Acest lucru a fost reliefat încă o dată aici, prin desfășurarea evenimentului de debut al celui de-al nouălea sezon al „Robotics Walley” – BRD First Tech Challange, un concurs de robotică ale cărui ecouri au depășit de multă vreme granițele Văii Jiului.
”Căutând orice oportunitate pentru a pune în valoare spațiile din ansamblul fostei mine Petrila, ne bucurăm că am reușit să aliniem o serie de intenții bune și inițiative cu substanță. Astfel că roadele culturale ale toamnei se învârt în jurul câtorva tematici devenite deja clasice: carte, fotografie, muzică, inovație, film și dialog – dezbatere. Felicit organizatorii acestui nou eveniment care demonstrează că Mina Petrila devine, pe zi ce trece, o atractivă și valoroasă Exploatare Culturală”, concluzionează Costel Avram acest nou eveniment derulat la Mina Petrila.
Acesta este convins că, pas cu pas, lucrurile vor evolua aici în direcția dorită de noii proprietari și așteptată deopotrivă de comunitatea locală dar și turiștii care vin, în număr din ce în ce mai mare, aici pentru a descoperi uimitoarea transformare a unei mine de cărbune într-o exploatare culturală de anvergură națională. Consiliul județean Hunedoara, care și-a asumat această schimbare, are deja un plan concret prin care se va acționa în această direcție. „Sunt pași pe care-i facem atât beneficiind de inițiativele culturale pe care le sprijinim și prin valorificarea spațiilor muzeale pe care deja le avem la Mina Petrila, dar și prin elaborarea unor proiecte prin care ne-am propus să atragem bani europeni pentru a pune în valoare obiectivele istorice pe care le avem aici. Sunt mai multe astfel de proiecte care vor aduce investiții de zeci de milioane de euro, în anii următori, și care vor face ca Exploatarea Culturală Petrila să fie, parafrazându-l pe scriitorul Ion D. Sârbu, acel loc care nu se compară cu niciunul de nicicând și de nicăieri”, a mai spus Costel Avram.
În acest scop, spre exemplu, chiar în aceste zile, Consiliul județean Hunedoara a aprobat documentațiile necesare pentru implementarea proiectului intitulat „Crearea structurii verzi în perimetrul Ansamblului istoric Mina Petrila”. Un proiect în valoare de peste 10 milioane de lei. Tema de proiectare pentru amenajarea spațiului verde din zona de acces în Exploatarea Minieră Petrila cuprinde realizarea unui amfiteatru verde pentru evenimente ample, realizarea suprafețelor de călcare din pavaj de bazalt, plantarea a peste 300 de arbori, consolidarea și punerea în valoare a pasarelei CF și a podului rulant, amenajarea accesului spre Preparația Veche și viitoarea stație de cale ferată, precum și integrarea instalațiilor realizate de către Ion Barbu într-un concept coerent – ajutând astfel la intrarea amplasării acestora în legalitate.
Cert este că, prin investiții și evenimente precum cel derulat în acest final de săptămână, acest spațiu se transformă, pe zi ce trece, într-un obiectiv cultural, turistic și istoric extrem de căutat și a găzduit deja o serie de evenimente atractive.
Ansamblul Istoric Mina Petrila este deschis zilnic, între orele 10.00 și 18.00, pentru a fi explorat și descoperit de către vizitatori din întreaga lume.