Eroul Național Avram Iancu a fost așezat la loc de cinste în Petroșani

Eroul Național Avram Iancu a fost așezat la loc de cinste în Petroșani

Nu doar pentru că anul 2024 a fost declarat în România drept Anul Avram Iancu, un an în care românii marchează jubileul bicentenarului nașterii unuia dintre cei mai apreciați eroi ai națiunii, ci și pentru că personalitatea și spiritul acestui mare patriot este încă una vibrantă în mintea și în inimile multor oameni ai Văii Jiului, în acest mijloc de toamnă în care „Crăișorul Munților” este omagiat în toate colțurile Transilvaniei, în municipiul Petroșani a avut loc un eveniment special, organizat în cinstea acestuia de Filiala Valea Jiului a Societății Național-Patriotice ”Avram Iancu” din România, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al municipiului Petroșani.

Evenimentul s-a desfășurat duminică, 15 septembrie 2024 în parcul de lângă piața centrală din Petroșani, situat pe strada Avram Iancu, parc redenumit prin decizie a autorităților administrației publice locale, „Parcul Avram Iancu”. Mai mult, grație unei inițiative lansate de dr.ing. Aurelian Nicola, președintele Filialei Valea Jiului a Societății Național-Patriotice ”Avram Iancu”, cu sprijinul Primăriei municipiului Petroșani, în centrul acestui parc a fost dezvelit bustul lui Avram Iancu, operă monumentală a artistului Andrei Marina, parte a „trilogiei sculpturale Avram Iancu” prezente în regiunea Văii Jiului, la Vulcan, Lupeni (Straja) și Petroșani.

Bustul lui Avram Iancu de la Petroșani a fost relocat din curtea sediul administrativ al companiei miniere și energetice, acolo unde fusese amplasat din anul 2006 când acesta a fost adus la Petroșani de la Țebea, prin eforturile unei alte asociații civice deosebit de active la nivelul Văii Jiului, Asociația „Petro-Aqua”. Istoria apariției celor trei lucrări de artă monumentală dedicate bravului Erou Național Avram Iancu a fost reliefată, cu lux de amănunte, celor prezenți la ceremonia de la Petroșani, de reputatul istoric prof.univ.dr. Mircea Baron. „Inițiativa realizării celor trei busturi ale lui Avram Iancu aparține domnului Emil Părău, binecunoscut pentru actele sale de mecenat. Cele trei busturi au fost realizate în anul 1995, ca parte a dorinței de a ridica la Țebea un Ansamblu monumental al moților, dorință care nu s-a mai materializat. Unul din cele trei busturi a ajuns astfel la Mina Țebea, iar celelate două la Vulcan și, respectiv la Straja. După închiderea Minei Țebea bustul lui Avram Iancu de acolo risca să fie abandonat, însă la inițiativa membrilor Asociației Petro-Aqua, cu sprijinul conducerii companiei miniere din Valea Jiului, a fost adus la Petroșani și pus pe soclu în curtea CEH”, a arătat istoricul Mircea Baron.

Cu mai mulți ani în urmă, după ce conducerea Filialei din Valea Jiului a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” (una dintre cele mai active din cele peste 70 de filiale teritoriale ale acestei asociații) a fost preliată de către dr.ing. Aurelian Nicola, cadru universitar la Universitatea din Petroșani, acesta și-a propus să găsească o soluție pentru ca monumentul dedicat Eroului Național Avram Iancu să fie așezat într-un loc cu mai multă vizibilitate și relevanță din Petroșani. „Am găsit nu doar înțelegere, ci și sprijin din partea domnului primar Tiberiu Iacob Ridzi, astfel încât am reușit să aducem acest monument în acest parc de pe strada Avram Iancu, care a primit și el numele ilustrului nostru Erou Național. Este o mare bucurie pentru noi toți faptul că, în acest an special dedicat lui Avram Iancu, reușim să-l așezăm la loc de cinste nu doar în inimile noastre, ci și în inima orașului nostru”, a spus Aurelian Nicola.

Cu astfel de gânduri au venit la ceremonia de dezvelire a monumentului închinat lui Avram Iancu la Petroșani numeroase personalități ale vieții publice din Valea Jiului, reprezentanți ai administrației locale și județene, reprezentanți ai societății civile etc. În rândul invitaților de onoare la acest eveniment s-au numărat și prof. Victor Bercea – președinte de onoare al Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România, Nicolae Jurca – vicepreședinte al aceleiași asociații, dar și alți lideri ai unor filiale din țară ale acesteia. „Moștenirea lui Avram Iancu, exemplul său de luptă, de onoare, de jertfă, pentru idealul românilor, trebuie să fie păstrată, onorată și transmisă generațiilor de azi și de mâine. Este și ceea ce mă bucur să văd că faceți și aici, la Petroșani, prin evenimentul de astăzi și prin felul în care onorați, zi de zi, memoria Eroului nostru Național Avram Iancu. În numele asociației care și-a asumat cultivarea și răspândirea în rândul românilor a ideologiei promovate de către înaintașii noștri, al căror stindard l-a constituit  personalitatea ilustrului erou Avram Iancu, vă felicit și vă mulțumesc”, a spus prof. Victor Bercea.

Despre personalitatea lui Avram Iancu în istoria noastră națională și despre faptele care au condus la declararea acestuia drept Erou al Națiunii Române a vorbit, într-un elegant și, în același timp, emoționant, Laudatio, Nicolae Jurca – vicepreședinte al Asociației Cultural-Patriotice ”Avram Iancu” din România. În plus, reprezentanții societății au oferit, cu titlu gratuit, tuturor participanților la acest eveniment, un exemplar din cartea „Biografia lui Avram Iancu”, o reeditare a primei cărți biografice dedicate Eroului Național Avram Iancu, scrisă de Iosif Sterca Șuluțiu de Cărpeniș. Mai mult, un omagiu literar închinat „Crăișorului Munților” a fost rostit și de poetul Dorel Neamțu, la rândul său, membru în conducerea Filialei Valea Jiului a Societății „Avram Iancu”.

„Nu putem să privim România de astăzi fără să ne gândim la sacrificiul străluciților noștri înaintași, al celor care au pus patriotismul, iubirea de neam și țară, năzuințele de libertate și unitate ale poporului român mai presus de interesul propriu chiar și cu prețul vieții. Prin gestul nostru de astăzi, prin dezvelirea acestui monument al lui Avram Iancu adus aici, în parcul care de pe acum îi poartă numele, ne arătăm recunoștința față de figura marcantă a Crăișorului Munților, față de meritele excepționale ale acestuia în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc. Suntem datori să ducem mai departe, cu onestitate și credință, imensa moștenire pe care ne-a lăsat-o Avram Iancu, suntem datori să îi împlinim ”Testamentul”, să demonstrăm că sacrificiul său nu a fost zadarnic”, a spus, la rândul său, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Este categoric faptul că, prin organizarea și desfășurarea acestui emoționant eveniment, oameni din comunitatea Petroșaniului pentru care patriotismul și naționalismul constituie repere de atitudine și acțiune au mai pus o picătură la împlinirea dorului Iancului, exprimat în testamentul său prin cuvintele inscripționate și pe frontispiciul monumentului de la Petroșani: „Unicul dor al vieții mele a fost să îmi văd Națiunea fericită!”

Însă cred că vom împlini cu adevărat acest deziderat al bravului nostru înaintaș și Erou, doar atunci când românii vor înțelege cu toții, că Avram Iancu suntem toți!