A început un nou an educațional și la școala de ucenici de la Apa Serv

A început un nou an educațional și la școala de ucenici de la Apa Serv

Deschiderea noului an școlar a fost consemnată, în aceste zile, și în atelierul-școală de la Apa Serv Valea Jiului, unde elevii de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” care urmează cursurile învățământului profesional-dual se pregătesc pentru a obține competențele necesare în meseria de sudor. Apa Serv Valea Jiului a luat inițiativa de a se implica activ în pregătirea practică a elevilor care au ales să participe în cadrul programului de învățământ profesional dual, seria actuală de elevi ai Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Petroșani fiind deja a doua care urmează să finalizeze, anul viitor, programul de calificare în această meserie de mare interes pentru piața muncii.

Noi am abordat aceste parteneriat cu toată responsabilitatea, pentru că ne dorim ca elevii care vin la atelierul-școală să deprindă abilitățile practice specifice meseriei pentru care au optat, astfel încât la finalizarea anilor de ucenicie să poată fi integrați pe piața muncii, ca muncitori calificați în meseria de sudor, una deosebit de căutată pe piața muncii, inclusiv de către noi. Ne dăm toată silința ca acești ucenici, să aplice în practică ceea ce învață la școală. De fiecare dată, observăm că efortul nu e în zadar și practicanții de azi, dacă acum un an nu știau, spre exemplu, ce e înseamnă o unealtă de lucru, cum e să vii efectiv la muncă, au progresat foarte mult, au învățat să vină la program și chiar reușesc să realizeze unele activități specifice meseriei pentru care se pregătesc”, spune ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv.

Inițiativa educațională nu este doar interesantă, ci și cât se poate de necesară pentru viitorul tinerilor. Proiectul se bucură de suportul practic asigurat în atelierul-școală situat într-un punct de lucru al Apa Serv din Cartierul Aeroport al municipiului Petroșani. Conducerea Apa-Serv a dat dovadă de un angajament profund față de educația tinerilor deja de câțiva ani buni, astfel că elevii sunt pregătiți aici în cele mai bune condiții. Atelierul-școală este dotat cu echipamente și unelte corespunzătoare și cu bancuri de lucru, fiind astfel un mediu propice pentru învățarea meseriei de sudor. Mai mult de atât, aici există și vestiare dar și bănci și scaune, fapt care demonstrează și preocuparea pentru confortul elevilor și care contribuie la o atmosferă normală de învățare. Unul dintre cele mai importante aspecte ale proiectului este acela că Apa Serv a pus la dispoziția elevilor și unul dintre cei mai apreciați profesioniși ai companiei, inginerul Adrian Donisă, acesta fiind desemnat tutore al claselor de învățământ profesional dual care se pregătesc în cadrul companiei.

Adrian Donisă spune că orele de practică derulate în cadrul atelierului-școală sunt meticulos planificate, cunoștiințele noi fiind prezentate gradual, asigurându-se astfel că elevii pot asimila informația cu ușurință. Cu toate acestea, adevărata atracție a elevilor o reprezintă orele de practică, care îi pregătesc pentru provocările reale ale pieței muncii. „Mă bucur că am ocazia să lucrez cu tinerii în cadrul programului de învățământ profesional dual. Meseria de sudori prezintă interes pentru elevii înscriși în program aceștia declarându-se dornici să învețe totul de la A la Z. Pregătirea lor profesională în atelierul Apa Serv nu este una chiar ușoară, pentru că aici învățăm de toate, de la cum planificăm programul de lucru, cum realizăm diverse operațiuni profesionale, cum trebuie să evităm accidentările și să ne ferim de pericole, până la cum să ne comportăm în societate și cum să însușim codul bunelor maniere. Sperăm că elevii nu o să aibă doar rezultate bune la final, dar ne dorim să aleagă să rămână pe piața muncii din Valea Jiului, poate chiar în cadrul companiei noastre care are nevoie acută de specialiști în sudură”, a declarat Adrian Donisă, inginer în cadrul Apa Serv, respeonsabil cu tutoriatul activităților educaționale.

Acesta a reamintit faptul că, din generațiile de sudori pregătită în procesul educațional realizat prin acest proiect comun cu Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida”, din cei 40 de absolvenți, unul este în prezent angajat ca sudor la compania de apă din Valea Jiului, însă toți ceilalți și-au găsit s-au integrat pe piața muncii, în România sau în străinătate.

Încântată de parteneriatul încheiat și anul acesta cu compania de apă din Valea Jiului, conducerea Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Petroșani își exprimă mulțumirile față de implicarea și ajutorul acordat de Apa Serv „Suntem deja la a doua generație de sudori, pe care-i pregătim în cadrul programului de învățământ dual de la liceul nostru, un program prin care elevii învață să își desfășoare meseria în mod profesionist. Ne-am bucurat foarte mult de faptul că Apa Serv Valea Jiului a acceptat acest parteneriat cu liceul nostru și am fost deosebit de încântați de modul în care s-au implicat efectiv în derularea procesului de pregătire practică al elevilor noștri, atât cu seria anterioară cât și cu această nouă serie de ucenici. Le mulțumim, atât domnului ing. Adrian Donisă, tutorele care și-a asumat responsabilitatea aceasta și care s-a dovedit a fi un veritabil îndrumător și dascăl, așa cum îi mulțumim domnului director Cristian Ionică pentru dedicația cu care a susținut acest proiect. Credem că acest program de învățământ dual este forma ideală de pregătire profesională pentru elevi, deoarece ai pot vedea la agentul economic, exact care sunt cerințele de la locul de muncă și se pot familiariza cu acestea”, spune prof.ing. Gina Obogeanu, director adjunct al Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Petroșani.

Aceasta precizează că tinerii înscriși în programul de învățământ profesional dual au parte, pe lângă învățarea unei meserii, și de o bursă de studiu în cuantum de 600 de lei net (300 de lei de la stat, 200 de lei oferiți de Apa Serv și 100 de lei de la Primăria Petroșani) acordarea acesteia fiind condiționată însă de prezența lor la școală.

Reprezentanții Apa Serv oferă garanția că după finalizarea celor doi ani de pregătire profesională, elevii vor ieși cu un bagaj de cunoștințe practice care să le permită nu doar abilitățile pentru accesarea cu succes a unui loc de muncă dar și posiibilitatea de a avea și alte calificări superioare. Mai presus de toate acestea, Apa Serv este gata să pună la dispoziția absolvenților și un loc de muncă în cadrul companiei, astfel încât tinerii absolvenți să dobândească statutul de colegi cu cei care se ocupă acum de pregătirea lor profesională, după cum arată chiar directorul companiei, ing. Cristian Ionică. „Unul din obiectivele principale ale noastre a fost întotdeauna acela de a le arăta oamenilor, elevilor și tinerilor în mod special, ce facem noi cu adevărat în cadrul acestei companii. Acesta este scopul vizitelor pe care le efectuăm constant cu elevi de la unitățile de învățământ care colaborează cu noi, la stațiile de tratare a apei, la stația de epurare, la Laboratorul de analize și la atelierele noastre de lucru, pentru că suntem convinși că aceia care văd ce facem noi în fiecare zi, ne vor aprecia mai mult activitatea. În același timp, vrem să le arătăm copiilor și tinerilor cât de important este să ai cunoștințe profesionale în domeniul tehnic, cât de important este să cunoști meserie și să le arătăm că, dacă învață o meserie în timpul școlii, atunci inclusiv Apa Serv Valea Jiului este gata să le facă o ofertă de muncă după absolvire și să-i primească în această echipă în care cunoașterea unei meserii și aplicarea ei în folosul oamenilor ne oferă, în fiecare zi, cel puțin un motiv de satisfacție. Așa cum tot un motiv de satisfacție este și interesul cu care acești copii vor să învețe de la noi o meserie și, așa cum deja s-a demonstrat, reușesc acest lucru într-un timp relativ scurt”, a mai spus ing. Cristian Ionică, directorul general al ASVJ.

În cadrul învățământului profesional dual, elevii participă, pe lângă orele de cursuri teoretice desfășurate în cadrul Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Petroșani, la 9 săptămâni de practică compasată, care se desfășoară în cadrul agentului economic partener în acest program.