Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen a anunțat astăzi componența nominală a echipei cu care va conduce Comisia în următorii 5 ani. Aceasta apreciază că toți cei 26 de comisari numiți la propunerea țărilor membre UE sunt oameni competitivi în domeniile pentru care au fost selecționați. În noul executiv eropean sunt prezente pentru prima oară în istoria instituției un număr de 11 femei, ceea ce reprezintă 40% din componența acestuia.
În rândul acestora se va afla și reprezentanta României, Roxana Mânzatu căreia i-a fost încredințat portofoliul pentru „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie”, unul dintre cele mai importante din cadrul Executivului european. Tot aceasta va ocupa și unul din fotoliile de vicepreședinte al Comisiei Europene, aceasta fiind o premieră pentru țara noastră care astfel, devine parte a deciziei la nivelul Comisiei Europene.
Premierul Marcel Ciolacu apreciază că, pe de o parte prin atribuțiile la vârful Comisiei Europene pe care le va avea Roxana Mânzatu, dar și prin faptul că europarlamentarul Victor Negrescu a fost ales în funcția de vicepreședinte al Parlamentului European, iar europarlamentarul Dragoș Benea a fost desemnat să conducă, în calitate de președinte una dintre cele mai importante comisii din PE – Comisia REGIO, de dezvoltare regională – toți cei care denigrau țara noastră și capacitatea noastră de negociere la Bruxelles au primit o lecție extrem de dură : niciodată nu e bine să îți vorbești de rău țara peste hotare, ci să te lupți și să contribui la dezvoltarea ei.
„Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obținut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre cele mai importante portofolii – Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie. Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro. Practic, România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană. Doamna Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european, va coordona atât partea de educație, cât și zona de politici sociale, dar și programele de finanțare aferente acestor domenii, respectiv Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+. Astăzi eforturile românilor au primit și recunoașterea binemeritată prin acest portofoliu ce combină o greutate politică semnificativă și fonduri substanțiale ale UE, cu potențial legislativ și politic solid și acces esențial la serviciile și agențiile Comisiei. Aceste poziții importante ocupate de România, prin membri ai familiei social-democrate europene, reprezintă în mod evident o recunoaștere în premieră a rolului și importanței țării noastre la nivelul Uniunii Europene”, a declarat Marcel Ciolacu, primul ministru al României.
Colegiul Comisarilor Europeni 2024-2029 va fi compus din șase vicepreședinți executivi, conform nominalizărilor anunțate de von der Leyen: Teresa Ribeira (vicepreședinte executiv al unei tranziții curate, echitabile și competitive), Henna Virkkunen (vicepreședinte executiv pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație), Stéphane Séjourné (vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială), Kaja Kallas (vicepreședinte executiv, Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate), Roxana Mînzatu (vicepreședinte executiv pentru cetățeni, competențe și pregătire), Raffaele Fitto (vicepreședinte executiv pentru coeziune și reforme).
Celelalte 20 de portofolii din componența noii Comisii Europene vor fi ocupate de urmăptorii comisari:
- Maroš Šefčovič (Slovacia, PES) – comisar pentru comerț și securitate economică (include și politica vamală) și Comisar pentru relații interinstituționale și transparență.
- Valdis Dombrovskis (Letonia, PPE) – comisar pentru economie și productivitate și comisar pentru implementare și simplificare.
- Dubravka Šuica (Croația, PPE) – comisar pentru Mediterana. Ea va fi, de asemenea, responsabilă pentru vecinătatea sudică extinsă.
- Olivér Várhely (Ungaria, Patrioți pentru Europa) – comisar pentru sănătate și bunăstarea animalelor. El va fi responsabil de construirea Uniunii Europene a Sănătății și de continuarea activității de combatere a cancerului și de sănătate preventivă.
- Wopke Hoekstra (Olanda, PPE) – comisar pentru climă, creștere netă zero și creștere curată. Acesta va continua să lucreze la punerea în aplicare și adaptare, la diplomația climatică și la decarbonizare. El va fi, de asemenea, responsabil pentru impozitare.
- Andrius Kubilius (Lituania, PPE) – comisar pentru apărare și spațiu. El va lucra la dezvoltarea Uniunii Europene de Apărare și la stimularea investițiilor și a capacității noastre industriale.
- Marta Kos (Slovenia, Renew Europe) – comisar european pentru extindere și responsabilă și pentru vecinătatea noastră estică.
- Jozef Síkela (Cehia, ECR) – comisar european pentru parteneriate internaționale. El va conduce activitatea privind portalul global și se va asigura că dezvoltăm parteneriate reciproc avantajoase care investesc într-un viitor comun.
- Costas Kadis (Cipru, PPE) – comisar european pentru pescuit și oceane. Mă bazez pe experiența sa pentru a contribui la construirea unui sector rezilient, competitiv și durabil și pentru a prezenta primul Pact european pentru oceane.
- Maria Luís Albuquerque (Portugalia, PPE) – comisar european pentru servicii financiare și uniunea economiilor și investițiilor. Acest lucru va fi esențial pentru consolidarea și finalizarea uniunii piețelor de capital și pentru ca investițiile private să susțină productivitatea și inovarea.
- Hadja Lahbib (Belgia, Renew Europe) – comisar pentru pregătire și gestionarea crizelor. Acesta este un alt portofoliu nou care se va ocupa de reziliență, pregătire și protecție civilă. Ea va fi responsabilă de conducerea eforturilor noastre privind gestionarea crizelor și ajutorul umanitar.
- Magnus Brunner (Austria, PPE) – comisar european pentru afaceri interne și migrație. El se va concentra, desigur, pe punerea în aplicare a Pactului privind azilul și migrația, dar și pe consolidarea frontierelor noastre și pe dezvoltarea unei noi strategii de securitate internă.
- Jessika Roswall (Suedia, PPE) – comisar european pentru mediu, reziliența apei și o economie circulară competitivă.
- Piotr Serafin (Polonia, PPE) – comisar european pentru buget, antifraudă și administrație publică. Acesta îmi va raporta direct și se va concentra în special pe pregătirea următorului buget pe termen lung și pe asigurarea faptului că avem o instituție modernă care să ofere rezultate pentru europeni.
- Dan Jørgensen (Danemarca, PES) – comisar european pentru energie și locuințe. Activitatea sa va contribui la scăderea prețurilor la energie, va investi în energie curată și va asigura reducerea dependenței noastre. El va fi primul comisar pentru locuințe din istorie, având în vedere toate aspectele, de la eficiența energetică la investiții și construcții.
- Ekaterina Zaharieva (Bulgaria, PPE) – comisar european pentru cercetare și inovare. Trebuie să plasăm cercetarea și inovarea, știința și tehnologia în centrul economiei noastre. Ea ne va ajuta să ne asigurăm că investim mai mult și că ne concentrăm cheltuielile pe prioritățile strategice și pe inovarea revoluționară.
- Michael McGrath (Irlanda, PPE) – comisar european pentru democrație, justiție și statul de drept.
- Apostolos Tzitzikostas (Grecia, PPE) – comisar european pentru transport durabil și turism.
- Christophe Hansen (Luxemburg, PPE) – comisar european pentru agricultură și alimentație.
- Glenn Micallef (Malta, PES) – comisar european pentru echitate între generații, cultură, tineret și sport.
Aceștia urmează să fie audiați și, după caz, validați, de Parlamentul European. Parlamentul va evalua comisarii desemnați pe baza competenței lor generale, a angajamentului lor european și a independenței personale, precum și pe baza cunoștințelor lor privind portofoliul lor potențial și a abilităților lor de comunicare.
Noua Comisie Europeană condusă de Ursula Von der Leyen își va prelua atribuțiunile, în mod oficial, la începutul anului 2025.