Cea de-a XIII-a ediţie a evenimentului „Noaptea Bibliotecilor” s-a dovedit a fi una nu doar sub semnul culturii și educației literare, ci și una cu adevărat magică la Deva, acolo unde acest eveniment, organizat de Biblioteca județeană „Ovid Densușianu”, cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara a devenit unul dintre reperele de succes ale activităților organizate de aceste instituții publice, fiind printre cele mai așteptate de public.
Așa a fost și anul acesta când pentru desfășurarea sub cele mai bune auspicii ale apreciatului eveniment „Noaptea Biblioteciolor”, Consiliul județean Hunedoara și Biblioteca județeană „Ovid Densușianu”, cărora li s-au alăturat Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Hunedoara și Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani, au pregătit un program complex, divers și deosebit de atractiv, pentru toate vârstele și toate gusturile.
„Ca în fiecare toamnă şi acum am încercat să îi surprindem plăcut pe toţi cei care ne-au trecut pragul şi sperăm să fi fost pe placul lor manifestările variate pe care le-am ales pentru această noapte. De la copiii, tineri, la părinţi şi bunici sperăm ca toţi să se fi simţit bine în această frumoasă noapte. Ne-am bucurat că ne-a onorat cu prezenţa şi că a asistat la fiecare dintre momentele pregătite şi domnul Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, care şi prin acest gest a arătat că instituția pe care o reprezintă este alături de biblioteca județeană și îi acordă toată susținerea, cu încredere și generozitate. Le mulţumim tuturor celor care au făcut ca această seară să fie atât de frumoasă! Ne bucurăm mult că aţi fost în număr atât de mare la această noapte specială pentru noi bibliotecarii şi vă aşteptăm cu mare drag şi pe viitor la bibliotecă!”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.
Numărul mare de oameni, de la cei mici până la cei mari și culminând cu seniorii comunității hunedorene, confirmă succesul de care s-a bucurat și de această dată acest eveniment. Este la fel adevărat că organziatorii au inlcus în programul evenimentului, momente speciale pentru toate vârstele. Copiii s-au bucurat să vadă o reușită dramatizare după „Cartea Junglei” a scriitorului englez Rudyard Kipling, pusă în scenă de talentata trupă a Teatrului „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, în regia lui Dan Mirea. Tot pentru ei, cu dedicaţie, au fost şi toboganele gomflabile, vată pe băţ, o oglindă magică şi sesiuni de pictură pe faţă relizată chiar de către personalul bibliotecii.
După vizionarea piesei de teatru și distracția în curtea CJH, copiii au intrat în universul științei, al tehnologiilor de vârf, și în Sala de Lectură a Bibliotecii județene a avut loc un atelier de lucru în robotică și noi tehnologii, susținut de elevii de la Centrul Județean de Excelență Hunedoara care, sub coordonarea domnului profesor dr. ing. Paul Țoța, au participat și au câștigat premii la diverse concursuri și evenimente de robotică naționale și internaționale. Cu toții au fost fascinați de acești mici eroi ai erei informatizării, care sunt roboții. Copiii au pus întrebări, au fost curioși, au privit cu ochii mari toate demonstrațiile făcute de aceste mici minuni tehnice.
În curtea bibliotecii, iubitorii de frumos s-au putut bucura să admire expoziţia ,,Ecouri artistice” realizată cu lucrările de pictură şi grafică ale cursanţilor clubului de arte plastice ,,Curcubeu”, organizat, de asemenea, la Biblioteca județeană „Ovid Densușianu”. Culoare, forme, armonie, inspirație, toate acestea au fost prezente în creațiile etalate de entuziaștii și talentații artiști amatori.
La Secția de Artă și Carte Franceză a bibliotecii la dispoziția publicului a stat și standul cu vânzare al Grupului Editorial RAO. Ca în fiecare an, s-a făcut şi vizitarea ghidată a secțiilor bibliotecii, unde cei prezenţi au aflat care e parcursul cărţii de la achiziţie, la rafturile bibliotecii şi cum ajunge ea spre împrumut în mâna cititorului.
Între timp, pe scena amplasată în curtea interioară a Consiliului județean Hunedoara, s-au derulat momente de graţie, dinamism, frumuseţe şi bucurie în momentul coregrafic intitulat „Bibliodance”, recital susţinut de Trupa de balet Lebedele Mari (instructor coregraf Viorica Iacob); Ritm și grație cu Academia Sarisa (balet: coregraf Ramona Băloiu) și Ritm, culoare, bucurie (oferit de trupa de dans Magic Bees de la Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” din Deva, clasa doamnei Peronela Luncan, instructor coregraf Adriana Ștefan).
Momentul mult aşteptat al serii a fost recitalul îndrăgitei soliste Andra, un nume celebru, o voce minunată, o muzică de bună calitate de care toţi cei prezenţi s-au bucurat, încântaţi să o vadă şi să asculte live binecunoscutele melodii ale artistei. Într-un final apoteotic, concertul Andrei a fost scăldat într-o explozie de lumină și culoare, dată de un spectaculos foc de artificii.
Prezent la eveniment, președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor s-a declarat încântat de programul propus de echipa care s-a ocupat în mod direct de „Noaptea Bibliotecilor” la Deva, dar mai ales de numărul mare de hunedoreni care au venit să se bucure de acest eveniment de excepție. „Am participat cu mare bucurie la o nouă ediție a evenimentului „Noaptea Bibliotecilor”, organizat la Deva de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu”. Am fost impresionat de numărul mare de participanți de toate vârstele, care au luat parte la activitățile pregătite de bibliotecă pe parcursul zilei. Curtea și spațiile Bibliotecii, precum și curtea interioară a Consiliului Județean Hunedoara, acolo unde s-a desfășurat spectacolul susținut de Andra, au devenit neîncăpătoare. Mulțumesc tuturor celor care au transformat „Noaptea Bibliotecilor” într-un eveniment memorabil. Felicit echipa Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, pentru modul excepțional în care a organizat acest eveniment ajuns la ediția a XIII-a!”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.
În concluzie, așa cum bine remarca și administratorul public al județului Huneodara, Costel Avram, este clar că cei de la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva nu vor doar să bifeze acțiuni culturale, ci știu să le transforme în evenimente complexe, educaționale și recreative. Astfel, instituția condusă de inimoșul și energicul manger Ioan Sebastian Bara, devine tot mai evident unul dintre cei mai dinamici actori culturali din județul Hunedoara. Spre încântarea și bucuria celor care au parte de activitățile cultural-educaționale care se derulează aici în mod constant.