Relația de înfrățire dintre Lupeni și Kecel (Ungaria) trece la un alt nivel

Relația de înfrățire dintre Lupeni și Kecel (Ungaria) trece la un alt nivel

S-au scurs deja 15 ani de când regretatul primar al municipiului Lupeni, Cornel Resmeriță și fostul primar din localitatea maghiară Kecel, Ferencz Haszillo, semnau, la Lupeni, carta înfrățirii acestei celor două localități europene. Documentul avea să consemneze prima relație de parteneriat a municipiului Lupeni cu o altă localitate europeană, una care avea să se dovedească de bun augur și rezistentă de-a lungul timpului.

Arc peste timp, zilele acestea, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță a primit vizita unei delegații a administrației publice locale din orașul înfrățit Kecel din Ungaria, delegație din care au făcut parte primarul  Ferencz Hasszilló, viceprimarul Forrai Akos și secretarul Beros Andràs. Practic întreaga conducere executivă a municipalității din Kecel a fost prezentă în această vizită care consemnează deschiderea unei noit etape în relațiile dintre cele două comunități locale înfrățite.

De la debutul acestei relații, între cele două comunități s-au derulat o serie de activități comune, de la schimburi de experiențe între elevi lupeneni și cei din Kecel, pe diferite programe și  proiecte europene la vizite ale consilierilor locali și reprezentanților mediului de afaceri din cele două comunități și până la schimburi turistice, toate acestea fiind intermediate de liderii comunității maghiare din municipiul Lupeni, David Benedekfi și Amalia Antal, de numele cărora se leagă, de altfel, succesul acestei relații de parteneriat.

Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță recunoaște faptul că această relație de parteneriat este nu doar una eficientă și pe deplin funcțională, ci și una sentimentală pentru municipalitatea din Lupeni, având în vedere că este prima de acest fel încheiată de municipiul Lupeni cu o altă localitate europeană. Acesta se declară, de asemenea, încântat de faptul că în vizita lor la Lupeni, oaspeții din Kecel s-au arătat încântați de schimbările profunde pe care le-a cunoscut municipiul Lupeni în ultimii ani.

„În anii în care a fost semnat parteneriatul cu orașul Kecel din Ungaria, reprezentanții Primăriei și Consiliului local Lupeni își propuneau, printre altele, să se inspire din realizările administrației publice din orașul ungar, pentru a aplica modele de bune practici și aici, la Lupeni. M-am bucurat foarte mult ca, acum, la vizita prietenilor noșttri din Ungaria, să constat că delegația condusă de domnul primar Ferencz Hasszilló s-a declarat entuziasmată de modul în care noi, la Lupeni, am reușit să implementăm o serie de proiecte europene de anvergură, ale căror efecte sunt vizibile îndeosebi în sectorul educațional și care pot constitui acum modele de bune practici pentru partenerii noștri din Ungaria”, spune primarul Lucian Resmeriță.

Acesta le-a prezentat oaspeților din delegația maghiară cele mai recente investiții de la unitățile de învățământ din Lupeni, care fac din infrastructura educațională a localității din Valea Jiului, una de cel mai înalt nivel corespunzător stadardelor europene în materie, dar și cele mai importante investiții în domeniul infrasdtructurii edilitare și în domeniul dezvoltării turismului.

Oaspeții din Kecel s-au declarat încântați de ceea ce au văzut în orașul înfrățit Lupeni și au mulțumit administrației publice locale de aici și pentru modul exemplar în care municipalitatea de la Lupeni sprijină comunitatea maghiară. „Când am ponit la drum în acets proiect de înfrățire a localităților noastre, Ne-am dorit să sprijinim comunitățile maghiare dispersate și mă bucur că am reușit să păstrăm legătura vie între cele două comunități. Suntem onorați de felul în care s-au derulat acești 15 ani de la semnarea acordului nostru de înfrățire, în care am reușit să ne cunoaștem mai bine și să ne descoperim multe puncte comune, dar am reușit să derulăm și foarte multe proiecte frumoase pentru comunitățile noastre. Vreau să vă felicit pentru felul în care aici, la Lupeni, comunitatea maghiară este sprijinită de autoritățile locale, tot așa cum cred că meritați din plin felicitări pentru felul în care ați reușit să dezvoltați acest oraș din toate punctele de vedere în toti acești ani”, a declarat Ferencz Hasszilló, primarul orașului Kecel.

Iar pentru că ospitalitatea a fost, este și rămâne o caracteristică definitorie a poporului român, și la Lupeni în cinstea oaspeților din orașul înfrățit Kecel, pe lângă programul special conceput de comunitatea maghiară, cei mai talentați artiști din Ținutul Momârlanilor au prezentat un emoționant program artistic, realizat de prof. Simona Ionașc.