Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în colaborare cu membrii Clubului „Dialogul artelor” din Brad, organizează sâmbătă, 28 septembrie 2024, ora 11, la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad, manifestarea cu titlul „Omagiu satului zărăndean”.
Muzeograful Monica Dușan spune că evenimentul prin care este omagiat satul zărăndean tradițional, cuprinde un program complex și divers. Astfel, cu acest prilej, la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad vor avea loc următoarele activități:
-deschiderea manifestării prin cântecul de tulnic al interpretei Lucica Ștefan.
-vernisarea expoziției cu titlul: „Interior zărăndean – utilitate și simț artistic”;
-expoziție comună a artiștilor plastici brădeni;
-un dialog literar între scriitorii brădeni, având ca temă satul tradițional zărăndean;
-demonstrații și expoziții cu vânzare ale următorilor meșteri populari și artizani, membri ai Clubului „Dialogul artelor”: Petrică Mateș (fluiere), Dorel Laslău (linguri din lemn sculptate), Anca Stroișteanu (creații în tehnica macrame), Ileana Roșca (lucrări din lut polymeric și fimo), Luminița Miclea (jucării croșetate), Victoria Bufnilă (ii și dantele), Cornelia Marta (piese vestimentare croșetate), Lucica Ștefan (decorațiuni din sfoară).
„Satul tradițional românesc a fost marele creuzet în care s-au distilat valorile fundamentale ale poporului român, iar cultura populară reprezintă fundamentul solid pe care s-a înălțat cultura noastră modernă. Marele gânditor, Lucian Blaga, spunea despre sat că: „este situat în centrul universului și se prelungește în mit”. Așadar, satul tradițional reprezintă un reper important pentru generațiile prezente, intermediind o trainică legătură între noi, cei de astăzi, și strămoși, între noi, și viitoarele generații. Prin activitățile desfășurate la muzeu ne propunem să facem cunoscute și să transmitem mai departe în timp, valorile satului tradițional românesc, și în particular, cele ale satului zărăndean”, spune Monica Dușan, muzeograf.
Participarea publicului la acest eveniment este gratuită și binevenită.