Ideea și gestul comun al Asociației Planeta Petrila, al Fundației Ianza Art Inter-Cultural și al DGAMPT Hunedoara de a prezenta publicului iubutor de arte plastice o expoziție în spațiul neconvențional al Ansamblului istoric Mina Petrila s-a dovedit a nu fi deloc doar unul „Formal”, așa cum au intitulat organizatorii evenimentul cultural găzduit la finalul săptămânii trecute, în ”Noaptea albă a galeriilor”, la Exploatarea Culturală Petrila.
Aici au fost expuse o serie de lucrări de artă plastică, de la pictură, sculptură sau grafică, realizate de artiști valoroși din România, Moldova, Grecia, Bulgaria, Siria-Suedia, Belgia și Germania, cu toții având în comun participarea la taberele de artă organizate, de-a lungul timpului, în Valea Jiului, de artistul Sergiu Cristian Ianza, în cadrul Fundației Ianza Art Inter Cultural, pe care o conduce.
Pe simezele amenajate în clădirea fostului dispensar medical al Minei Petrila au fost urcate lucrări ce aparțin artiștilor Titus Blaj, Dănuț Ban, Petru Birău, Adriana Popa, Adrian Cerchez, Cristian Sergiu Ianza, Dorel Găină, Simonel Bucur, Radu Chinta, Andra Predescu, Alexandru Nicolaie Ispas, Sever Moldovan, Florin Hutium, Andreea Oatu, Cristina Smandea, Cipriana Chinta, Simeon Abanos, Sergiu Plop, Ivan Kankev, Ami Vasilescu, Lily Rub, Daniela Pasca, Tudor Fabian, Sorina Țibacov, Mahmud Hesso, Christian Iliopoulou Hopîrtean, Eugen Bencău și Robert Humel.
Artistul plastic Radu Chința, profesor de arte la Clubul copiilor din orașul Petrila și membru al Consiliului local al orașului spune că acest eveniment constituie materializarea unui mai vechi vis al său, care, de altfel, l-a și adus în postura de afiliat al scenei politice locale, și anume acela de a deschide în orașul Petrila o galerie de artă. „Această expoziție, deși a avut loc într-un spațiu pe care-l putem defini ca fiind unul neconvențional a fost, din punctul meu de vedere, cadrul perfect pentru o astfel de expoziție, ceea mă face să fiu încrezător că el ar putea deveni o galerie de artă, în viitor. Mulțumesc pentru susținere Doinița Bălănesc, Mihai Danciu, lui Cristi Ianza și Dani Preda”, a declarat Radu Chința.
Doinița Maria Bălănesc, șef serviciu în cadrul DGAMPT Hunedoara, cea care urmărește îndeaproape activitățile derulate la Exploatarea Culturală Petrila apreciază că viitorul despre care vorbește artistul Radu Chința ar putea fi unul foarte apropiat. „În demersurile pe care Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara, cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara le face pentru a pune în valoare spațiile pe care le are în administrare la fosta Mină Petrila, configurarea spațiilor din acest ansamblu muzeal prin proiectele europene pe care CJH și-a propus să aplice în anii următori, au în vedere, printre altele, și realizarea unei galerii de artă. Dar și până atunci, așa cum s-a demonstrat la această expoziția, există aici spații în care artele plastice, la fel ca și alte forme de artă, își găsesc locul, spre bucuria iubitorilor de cultură care vizitează Exploatarea Culturală Petrila”, a declarat Doinița Maria Bălănesc.
De altfel, aceasta spune că, în parteneriat cu asociațiile de profil cultural, dar și cu comunitatea artiștilor plastici din Valea Jiului și din județul Hunedoara, la fosta Mină Petrila vor fi organizate, de pe acum, în mod constant, activități expoziționale, literare, artistice și de orice altă natură, menite să promoveze cultura și educația și să aducă tot mai mult în atenție această destinație de top a județului Hunedoara: Exploatarea Culturală Petrila.
Expoziția „Formal” de la Mina Petrila mai poate fi vizitată până la finalul acestei luni.