Corpul de învățământ Atelier Școală al Universității din Petroșani va fi modernizat prin Programul Operațional Regional Vest 10 octombrie 2024

Corpul de învățământ Atelier Școală al Universității din Petroșani va fi modernizat prin Programul Operațional Regional Vest

Corpul de învățământ „Atelier Școală” al Universității din Petroșani va fi modernizat în urma unei investiții din fonduri europene prin Programul Regional Vest 2021-2027, axa Eficiență energetică-clădiri publice-ITI Valea Jiului. Corpul de învățământ urmează a fi reabilitat termic în vederea oferirii unor condiții optime  de desfășurare a activităților didactice.

Potrivit rectorului Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, proiectul vizează îmbunătățirea performanței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în vederea combaterii schimbărilor climatice, urmând să aibă un impact semnificativ în eficiența energetică a acestui important spațiu educațional, prin reduceerea consumurilor de energie datorită reducerii transferurilor termice.

În cadrul proiectului urmează a se implementa următoarele activități aferente procesului de reabilitare termică:

  • Izolarea termică a fațadelor și planșeurilor, înlocuirea tâmplăriei și a părții vitrate cu elemente superioare energetic din punct de vedere al transferului temic.
  • Utilizarea energiei regenerabile furnizată de panourile fotovoltaice și solare, pentru producerea de curent electric și prepararea apei calde menajere.
  • Utilizarea pompelor de căldură pentru obținerea agentului termic.
  • Înlocuirea corpurilor de iluminat cu altele mai performante aferente tehnologiei LED pentru a face economii la factura de energie electrică.

”Ca urmare a implementării acestui proiect și a investițiilor care se vor realiza la Atelierul Școală, studenții Universității din Petroșani și cadrele didactice ale acesteia vor beneficia de un spațiu de învățământ  modernizat și condiții optime de desfășurare a actului educațional. De asemenea, în urma realizării lucrărilor de reabilitare termică, se vor îmbunătății performanțele energetice și se vor realiza reduceri semnificative ale gazelor cu efect de seră. Se urmărește prim implementarea proiectului o reducere cu 90,42% a consumului de energie primară și cu 89,25% a emisiilor de CO”, a declarat prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani.

Acesta a mai precizat că pentru realizarea acestui proiect, Universitatea din Petroșani va beneficia de fonduri în valoare totală de 4.724.860,21 lei, din care 4.317.313,68 lei reprezintă contribuția Uniunii Europene.

Proiectul se va desfățura pe parcursul a 24 luni, având ca termen de finalizare data de 30.06.2026.