Reprezentanții Asociațiilor CAR Vest, în schimb de experiență cu Asociațiile de Economii și Împrumut din Republica Moldova

Reprezentanții Asociațiilor CAR Vest, în schimb de experiență cu Asociațiile de Economii și Împrumut din Republica Moldova

La începutul lunii octombrie, mai exact în perioada 1-6 octombrie 2024, o delegație reprezentând Asociația Caselor de Ajutor Reciproc Regiunea Vest (AsCAR) a fost prezentă la Chișinău (Republica Moldova) unde, în parteneriat cu Asociația Națională Centrală a Asociațiilor de Economii și Împrumut (ANC) din Republica Moldova, a fost derulat un program de studiu și schimb de experiență de mare impact.

În această primă etapă, au participat reprezentanți ai Caselor de Ajutor Reciproc Membre: CAR Zarand, CAR Transilvania, CAR Unirea Simeria, CAR Europa, CAR Petrila, CAR Unirea Petroșani și CAR Învățământ Drăgășani. Aceștia au avut ocazia de a vizita mai multe asociații de economii și împrumut din Moldova: AEÎ „Hrușova”, AEÎ „Microîmprumut”, AEÎ „Ștefănești”, AEÎ „Soroca” și AEÎ „Botna”, precum și Banca Națională a Moldovei.

Potrivit directorului executiv al AsCAR Vest, ec. Călin Răscolean, discuțiile s-au axat pe subiecte esențiale pentru dezvoltarea asociațiilor de tip CAR din cele două țări, respectiv: creșterea numărului de membri, îmbunătățirea proceselor de creditare și identificarea de strategii inovative. „În plus, am explorat provocările și soluțiile cu care se confruntă gazdele noastre din Moldova, inspirând noi direcții pentru viitor! Mulțumim gazdelor noastre din Moldova pentru organizarea excelentă și îi așteptăm să dea curs invitației noastre de a ne vizita”, a declarat ec. Călin  Răscolean.

Un moment special l-a constituit semnarea acordului de colaborare între cele două structuri asociative naționale , care reunesc asociațiile reprezentative de împrumuturi și ajutor reciproc din cele două țări, document semnat de Grigore Ciorbă, Președintele Consiliului ANC din Republica Moldova, și Ramona Petrucean, Președinta AsCAR din România. Acest acord va facilita consolidarea sistemelor de economii și împrumuturi din ambele țări, punând bazele unei colaborări durabile și benefice pentru cele două comunități.