Visele de toamnă în acorduri poetice ale Marianei Alexandru

Visele de toamnă în acorduri poetice ale Marianei Alexandru

Din primăvară și până la apusul iernii, conștiința noastră pământeană este dominată de vise. Iar cele mai frumoase vise nu sunt, așa cum am fi tentați să credem, cele ale copilăriei și nici cele ale senectuții, ci visele de toamnă, în care asemeni naturii, dau în pârg roadele personalității noastre.

Tot așa, poeta din Petroșani, Mariana Alexandru aduce în atenție într-un volum de versuri nu întâmplător intitulat ”Vise de toamnă” (volum apărut recent la Casa de editură Exclusiv), prin eleganta formă a viselor sale metaforice, roadele unei pasiuni cultivate de-a lungul vieții: poezia.

În viziunea autoarei, poezia reprezintă forma exprimării celor mai frumoase trăiri sufletești, prin care asemeni transformărilor naturii, momentele triste ale vieții se pot substitui cu cele frumoase, tot așa cum toamna, deși este un anotimp de apus al naturii, nu-i știrbește cu nimic farmecul, ci dimpotrivă, îl înnobilează. „Fă-ți din necazuri bucurii / Scrie-ți fericirea pe hârtii” – spune poeta în poezia care dă titlul acestui nou volum de versuri: „Vise de toamnă”.

Regăsim în poezia Marianei Alexandru, „frumuseți și prețuri noi” (cum spunea Bacovia) la fiecare vers, la fiecare strofă, în fiecare poezie. Prin cuvinte potrivite, uneori de o simplitate dezarmantă, poeta trece în revistă toate etapele vieții: nașterea, copilăria, adolescența, tinerețea, maturitatea, senectutea și moartea, ca-ntr-un jurnal complet al trecerii fiecăruia dintre noi prin acest Univers. Poeziile sale sunt dedicate vieții, iar „visele” poetei sunt de fapt reflecții ale etapelor și trăirilor specifice oamenilor, dorințe, aspirații, succese și eșecuri, bucurii și necazuri, dragoste și păcat, lumini și umbre, răsărit și apus…

Poate că privite într-o viziune critică, în ceea ce privește construcția poetică „stricto senso”, poeziile Marianei Alexandru nu răspund întotdeauna regulilor, cutumelor, definițiilor general acceptate ale poeziei, însă tocmai forma aceasta simplă, dar elegantă, mai puțin elaborată didactic însă mult mai apropiată de naturalețea în exprimare și structura atipică abordată în construcția poeziilor, fac ca poeziile rod al creației Marianei Alexandru să fie nu doar frumoase, sincere, emoționante, ci și unice în peisajul literar al genului.

Iar toate acestea, adunate laolaltă, fac ca „descătușările” poetice ale autoarei să fie, până la urmă, exact parte din visul acesteia. Un vis frumos, în care pășește cu speranță, cu încredere, cu convingere către țelul său atât de frumos exprimat în cuvintele de început ale acestei cărți, demonstrându-ne tuturor că știe să-și trăiască din plin viața, care îi aparține și pe care și-o face minunată cu fiecare clipă, oferind totodată bucuria de a-și împărți visele cu toți cei care au ochi de văzut, urechi de auzit și minte de înțeles.

Ce vis frumos! Ce realitate frumoasă! Ce viață plină de emoție și bucurie! Câtă… poezie!

Volumul de versuri „Vise de toamnă” al poetei Mariana Alexandru va fi lansat oficial joi, 7 noiembrie 2024, de la ora 17,00 în cadrul unei serate literare găzduită de cafeneaua artelor din municipiul Petroșani, Aztek Caffe, într-un eveniment la care sunt așteptați toți iubitorii de poezie. În avanpremieră, cartea va fi prezentată și la Deva, în cadrul programului Salonului Huneodrean al Cărții, miercuri, 16 octombrie 2024, de la ora 17,00 la Deva Mall – etaj trei Salon D`Or.