Epigramistul hunedorean David Valentin, laureat al Festivalului de Umor „Constantin Tănase”

Epigramistul hunedorean David Valentin, laureat al Festivalului de Umor „Constantin Tănase”

Deși se crede anonim
În poezie e sublim
Și-n epigrame chiar divin
Maestrul David Valentin.

Cu acest catren improvizat îl prezentam la un eveniment literar de la Petroșani, cu ani în urmă pe apreciatul scriitor și umorist hunedorean David Valentin de la Orăștie, cu ferma convingere că versurile sale pline de umor, dar în egală măsură, pline de tâlc sunt rodul unui autor pe care Dumnezeu la înobilat cu harul creației literare.

Eram convins că versurile sale, dar mai ales epigramele create de acesta, pot fi pune pe același piedestal al creației literare lângă cele ale mai cunoscuților acestui gen liric: George Topârceanu, Ion Minulescu, Al.O. Teodoreanu, Ion Pribeagu ori Tudor Muşatescu. Este motivul pentru care nu m-au surprins aprecierile materializate în numeroase distincții și premii cucerite de David Valentin la diverse festivaluri, cenacluri sau concursuri literare organizate la nivel local, regional sau național.

Tot așa cum deloc surprinzătoare pentru cei care deja sunt cititori fideli ai umoristului David Valentin, fie chiar și via Facebook dacă nu de posesori ai vreunuia dintre numeroasele sale volume de carte publicate în ultimii ani, este decizia juriului Festivalului Național de Umor „Constantin Tănase” de la Vaslui care i-a conferit scriitorului hunedorean Marele Premiu al acestui valoros festival de umor organizat de Biblioteca județeană „Niculae Milescu Spătarul”, eveniment devenit un veritabil brand național sub bagheta inegalabilului director Gelu Voicu Bichineț.

„Acest festival, deși se defăsoară din doi în doi ani, este cel mai important festival de umor din țară, un adevărat Oscar al Umorului și al artei in general, având pe lângă sectiunea de literatură si expoziții de caricatură și spectacole de teatru. Spre marea mea bucurie și mândrie, am reușit să iau Marele premiu, într-o competiție cu cei mai buni umoriști din țară. Mulțumesc organizatorilor, juriului extrem de competent și exigent și totodată participanților, colegilor mei epigramiști. Nu în ultimul rând mulțumesc tuturor acelora care s-au străduit să ne simțim bine, dar și generosului public vasluian”, ne-a mărturisit David Valentin.

Acesta nu este însă singurul hunedorean participant și evidențiat în cadrul Festivalului Național de Umor „Constantin Tănase” de la Vaslui. Pe lista scurtă a premianților, alături de nume sonore ale genului literar umoristic precum Petru Brumă, George Stoian, Eugen Deutsch, Gheorghe Bâlici, Teodora Pascale, Adrian Chiriță, Laurențiu Bădicioiu, Minea Victor, George Corbu, Angelica Manole, Nicolae Viziteu, Opaiț Maximilian, Romeo Crețu, Vasile Larco, Petru Ioan Gârda, Violeta Urdă, Grigore Chitul, Ion Diviza, Sanda Nicucie, Vasile Vajoga, Lică Pavel, Mihai Haivas, Georfge Eftimie, Gavril Moisă, Victor Daniel Topală, Petruș Andrei sau Ion Toderașcu, și-a găsut un binemeritat loc și scriitoarea Petronela Vali-Slavu din Valea Jiului (Aninoasa), vechi promotor al epigramei și literaturii umoristice din ținuturile hunedorene. Eminent dascăl la Școala gimnazială nr. 2 (Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida”) din Petroșani, Petronela Vali-Slavu și-a adjudecat două premii la Festivalul Național de Umor „Constantin Tănase” de la Vaslui, respectiv Premiul III și o Mențiune în cadrul secțiunii „Manuscris”.

Cinste lor, cinste lor,
Cinste umoriștilor!
Cinste hunedorenilor!

Festivalul Național de Umor „Constantin Tănase” de la Vaslui a avut loc în perioada 10-13 octombrie 2024, evenimentul aflându-se la ediția cu numărul 28.