Fascinanta poveste a profesorului vulcănean Ilarion Verdeș, dascălul vizionar care a armonizat știința cu religia

Fascinanta poveste a profesorului vulcănean Ilarion Verdeș, dascălul vizionar care a armonizat știința cu religia

Poate doar vulcănenii aflați acum la vârsta senectuții își mai aduc aminte de distinsul profesor Ilarion Verdeș, dascălul care deschis cartea științelor exacte (matematică, fizică) dar și pe cea a științelor vocaționale (muzică, artă plastică, religie) pentru zeci de generații de vulcăneni din perioada anilor 60-70 ai secolului trecut, în cei 8 ani la catedră și alți ani ca director, pe care i-a petrecut la Școala generală nr. 4 din Vulcan.

Bunul Dumnezeu a rânduit însă, în așa fel, încât personalitatea acestui om de excepție și, mai ales, fascinanta sa poveste de viață, să fie adusă acum la lumină grație urmașilor săi, exact așa cum repurtatul dascăl vizionar a intuit în timpul vieții sale.

În vremurile începutului de secol XX, odată cu explozia industrială și ascensiunea fulminantă a științei și tehnologiei, după aproape 2000 de ani în care religia fusese argumentul principal al evoluției societății umane, drumul științei și religiei părea a fi unul absolut divergent, chiar antagonic. În acele vremuri se năștea, în anul de grație 1910, la Delureni, un sat din Argeș, Lorică al Ilenii. Încă din fragedă copilărie, oamenii aveau să observe aplecarea acestui copil către carte și învățătură, iar mulți săteni confirmau familiei că băiatul „e bun de popă”, acesta fiind preocupat mai mereu de chestiuni legate de suflet, de rai și iad, de viața de apoi. Părinții au înțeles că drumul acestui copil este neîndoielnic unul către învățătură și cu eforturi deloc ușoare l-au înscris, după absolvirea studiilor primare, la gimnaziul de la Școala Normală de Învățători din Pitești.

Aici, tânărul elev de 16 ani Ilarion Verdeș avea să trăiască experiența primei sale viziuni divine, chiar în sala de clasă. I se descoperă Sfânta Treime și este sfătuit să nu rămână la ora de istorie pentru a nu fi ispitit de profesorul care urma să atace, în cursul său, religia. Nu ascultă sfatul și rămâne la oră, auzind lucruri care-i aduc îndoială credinței sale și care-i deschid gândul ca, după absolvirea școlii, să meargă la schit și să se dedice religiei și studiului. Însă Dumnezeu avea o altă misiune pentru Ilarion.

Acesta va absolvi în 1932 Școala Normală de Învățători de la Pitești și va ajunge, în cele din urmă, învățător, iar în 1952 va absolvi și Facultatea de Matematică și Fizică din Cluj Napoca, care-i conferă statutul de profesor. Va preda matematică, fizică, muzică, desen și religie în mai multe locuri din țară, începând de la Tighina (în Basarabia), continuând la Rușor și Ponor (în Țara Hațegului) și în cele din urmă la Bănița, Petroșani și Vulcan (în Valea Jiului). În paralel, vreme de 12 ani, a fost și director de cămine culturale rurale. Profesorul Ilarion Verdeș a adunat în cariera sa nu mai puțin de 24 de ani ca învățător, 13 ca profesor, din care 8 ani la Școala gimnazială nr. 4 din Vulcan și alți 27 de ani a îndeplinit responsabilitatea de director de școală. Între timp, odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial va fi trimis pe front, unde are o nouă viziune în care un înger îl asigură că nu va pieri în război.

Cu toate că și-a început activitatea în anii tulburi ai perioadei interbelice și a continuat-o în anii și mai întunecați ai regimului comunist, încă din primii săi ani de carieră didactică și-a dorit ca experiența sa vizionară a întâlnirii cu Sfânta Treime să o poată împărtăși tuturor oamenilor, convins fiind de misiunea primită în necesitatea vitală a unei armonizări a științei cu religia. Mai întâi va împărtăși viziunile sale unor înalte fețe bisericești, printre care Î.P.S.S. Gurie al Basarabiei care-l sfătuiește să înainteze un memoriu cu expunerile descoperirilor divine către Ministerul Instrucțiuunii Publice prin care să solicite armonizarea științei cu religia. Memoriul, intitulat „Modificarea învățământului secundar și superior, în sensul ca religia să primeze, știința pură să fie auxiliară și subordonată ei” este luat în considerare de subdirectorul general în învățământul primar, Alexandru Voinescu, la 10 iunie 1935, acesta stabilind că propunerile prof. Ilarion Verdeș vor fi luate în considerare la elaborarea manualelor școlare pentru clasele 5-7.

În același an 1935 va reuși tipărirea, la o mică editură din București, a lucrării sale „Moartea unui iluminat. Revelație divină”, carte în care descrie viziunile divine și ispitele rele, pe care o va distribui gratuit în țară cu gândul mărturisit de a crea un curent favorabil arminiei religie cu știința.

Un an mai târziu, ministrul Învățământului dr. C. Angelescu îi va acorda verbal, în urma unei audiențe, dreptul de a se ocupa de problemele mari ale armonizării religiei cu știința. Prof. Ilarion Verdeș va trata misiunea cu toată seriozitatea și responsabilitatea, iar în anul 1954 trimite la București manuscrisul lucrării „Acord între știință și religie” și cere noilor autorități reintroducerea religiei creștine în școli și respectarea sărbătorilor creștine. A transmis de asemenea, manuscrisul și către Academia Română și către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române. În 1986 va transmite un exemplar tradus și la ONU, UNESCO și Consiliul Ecomenic al Bisericilor de la Geneva. Toate demersurile sale au rămas fără răspuns! Evident că pentru noile autorități comuniste lucrarea nu doar că nu prezenta un interes, ci putea fi considerată drept un real pericol pentru ordinea socială a noului regim. De aceea a fost „sfătuit”, printre altele, pentru a-și putea continua activitatea la catedră, să meargă la un consult de specialitate de unde să aducă rezultatul unui examen psihiatric. Va solicita personal un astfel de examen la o clinică din Cluj, de unde primește de la doi medici specialiști răspunsul: „Nu ai nimic, domnule! Noi nu suntem specialiști în vedenii cerești, să mergi la București unde sunt medici mai învățați ca noi!”

Profesorul Ilarion Verdeș va urma acest sfat și va merge la București, pentru a solicita un nou examen psihiatric. Va ajunge la profesorul dr. I.C. Parhon, ilustrul medic psihiatru, care după o atentă examinare va exclama: „Ești maestru în probe de psihiatrie! Ai reușit!” Mai mult, între cei doi se va lega o strânsă relație de amiciție și respect reciproc. Dr. I.C.. Parhon avea să-i lectureze și manuscrisul cărții sale „Moartea unui iluminat. Revelație divină”, constatând că „prin această carte dai dovadă de o logică extraordinară!”

În ciuda strădaniilor sale permanente de a găsi soluții pentru publicarea lucrării sale „Acord între religie și știință”, până la moartea sa, survenită în anul 1991, lucrarea nu a văzut lumina tiparului, însă Ilarion Verdeș a lăsat această moștenire urmașilor săi, ferm convins că va veni vremea când copiii săi, Florica, Elena și Petru, crescuți în această deplină armonie a studiului științific și a dragostei față de Dumnezeu, vor duce la bun sfârșit această misiune. Lucru care s-a și întâmplat!

În anul de grație 2023, la aproape un secol de la momentul întâlnirii vizionarului Ilarion Verdeș cu Dumnezeu, efortul comun al celor trei copii ai săi, mobilizați de nepoata sa, Anamaria, economist și pasionat om de cultură și artă din Valea Jiului, s-a materializat în tipărirea celor două cărți ale prof. Ilarion Verdeș, la Editura Letras din București.

În chip fără doar și poate providențial, cele două cărți – „Moartea unui iluminat. Revelație divină” și „Pentru un acord în Religie și Știință” – vor fi prezentate anul acesta în cadrul unui eveniment cultural programat să se desfășoare în data de 14 noiembrie 2024, de la ora 16,00 la Vulcan, eveniment pentru care Ziarul Exclusiv a primit onoranta invitație de a fi organizator al lansării oficiale a celor două volume de carte ale vizionarului profesor Ilarion Verdeș.

Împreună cu nepoata autorului, Anamaria Vereș, am convenit că locul cel mai potrivit pentru acest eveniment este sub cupola unei Sfinte Biserici. Dumnezeu ne-a îndrumat pașii către Biserica ortodoxă „Sf. Mihail și Gavril” din municipiul Vulcan, acolo unde părintele Florin Constantin Gherghina a primit cu mare bucurie propunerea de a fi gazda unui astfel de eveniment, cu atât mai mult cu cât polivalentul prof. Ilarion Verdeș este cel care a sculptat iconostasul acestei biserici din Parohia Ortodoxă Coroești Vulcan, iar trupul său pământesc este înmormântat în cimitirul din curtea bisericii.

Pentru toți cei care, în decursul ultimului veac, au avut răgazul de a se convinge pe deplin că voința bunului Dumnezeu a fost aceea de a găsi calea convergenței între știință și religie, întâlnirea cu vizionarul profesor Ilarion Vedeș, prin intermediul cărților sale de suflet lăsate moștenire generațiilor de azi și de mâine, este ea însăși una sub semnul providenței. Tot așa cum întâlnirea cu membri ai familiei Verdeș, copii, nepoți și strănepoți ai remarcabilului dascăl promite să fie una de excepție.

Vă invităm, așadar, joi, 14 noiembrie 2024, de la ora 16,00 la Biserica „Sf. Mihail și Gavril” din municipiul Vulcan (lângă Cimitirul Eroilor) la o întâlnire de suflet, cu cartea, cu muzica și cu credința. „Bineveniți și binecuvântați fie toți cei ce vin în numele Domnului!”