Ziua Armatei, marcată la Petroșani de rezerviștii militari din Valea Jiului

Ziua Armatei, marcată la Petroșani de rezerviștii militari din Valea Jiului

La data de 25 octombrie 1944 Armata Română a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei care a reprezintat ultima etapă de eliberare a teritoriului actual al României, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. În această zi, generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, a decis să pornească ofensiva pentru a elibera orașul Carei și, totodată, ultimul colț de pământ românesc aflat sub ocupație maghiară din 1940. Astfel, generalul Gheorghe Avramescu a dorit să îi facă un cadou Regelui, care împlinea 23 de ani și care, cu două luni mai devreme, scosese România din războiul contra Națiunilor Unite și pornise lupta pentru eliberarea Transilvaniei de Nord.

Printr-un decret emis de autoritățile statului român în 1959, ziua de 25 octombrie a fost instituită ca Ziua Armatei Române. Ziua Armatei Române, stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959, marchează importanța și contribuția semnificativă a tuturor celor care servesc țara sub jurământ, dedicându-se apărării și securității României.

Evenimentul a fost marcat și în acest an, în cele mai importante localități ale României. Ziua Armatei Române a fost celebrată și la Petroșani, unde reprezentanți ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Valea Jiului și-au dat întâlnire la troița din centrul municipiului, în fața Casei de Cultură „Ion Dulămiță” ridicată în cistea Eroilor Neamului pentru un scurt ceremonial. Au fost depuse coroane de flori și îm câteva emoționante discursuri, ofițerii rezerviști au reamintit faptul că Valea Jiului a fost odinioară o importantă bază militară din România.

În anul 1968, în Valea Jiului a fost înființat un centru militar care asigura recrutarea, încorporarea tinerilor din zona noastră. Până în anul 1990, în fiecare localitate exista, de asemena, câte o structură militară care colabora cu minerii, inclusiv în derularea activităților de producție din mină. Din 1990, la Petroșani a luat ființă și o unitate de vânători de munte. Odată cu aderarea la NATO, trupele de elită, beretele verzi ale armatei române au fost desființate, iar numărul lor a fost redus”, a arătat în alocuțiunea sa, col.(r) Vasile Pop, reprezentant al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere.

La eveniment a fost prezent și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, care a arătat că Armata Română a fost, este și rămâne un pilon de stabilitate al țării și un garant al siguranței și al păcii pentru cetățeni. „Armata României a devenit membru al alianței NATO și împreună cu partenerii noștri din NATO, soldații români sunt trimiși să asigure pacea în diverse locuri ale globului. Armata română apără însă, cu devotament maxim, teritoriul național și a devenit, odată cu acest parteneriat în NATO un pilon de stabilitate în țară, în întreaga regiune dar și pentru alte zone din lume. Le mulțumim bravilor noștri ostași pentru sacrificiul făcut pentru Țară, ne înclinăm cu respect, iar celor care astăzi nu mai sunt printre noi avem obligația de suflet să le cinstim memoria așa cum se cuvine. Tuturor militarilor români le transmit gândurile cele mai bune, sănătate, curaj, devotament şi cinste”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Despre rolul Armatei Române, în Valea Jiului și peste tot în țară au mai vorbit și ofițerii rezerviști Ioan Levișchi și Nelu Ureche. Aceștia au evidențiat, totodată, și faptul că, în prezent, foștii ostași sunt umiliți de către reprezentanții statului român, prin neacordarea unor cuvenite drepturi de pensie și au amintit că, fără respect față de Armată și slujitorii acesteia, o țară nu poate supraviețui războiului, atrăgând atenția că războiul este, în aceste vremuri tulburi, la granița țării.

Ziua Armatei Române a fost sărbătorită în județul Hunedoara și la Deva.