Fotografi renumiți din întreaga țară au fost prezenți, la început de noiembrie, în Valea Jiului, pentru a surprinde tot ce are mai frumos acest ținut de poveste, tot mai mult și mai bine cunoscut drept Ținutul Momârlanilor. Sau, așa cum a fost el „botezat” acum de geograful Paul Bordaș, „Țara dintre Jiuri”.
Geograful Paul Bordaș este, de altfel, inițiator al acestui demers care are drept scop promovarea, prin imagini elocvente, a acestei frumoase regiuni a țării. Organizator al celui mai longeviv și cunoscut concurs național de fotografie din România, „Fotogeografica”, Paul Bordaș i-a invitat în această incursiune fotografică în „Țara dintre Jiuri” pe câștigătorii ediției din acest an, a 28-a din istoria „Fotogeografica”, cărora li s-au alăturat valoroși artiști fotografi din Valea Jiului și județul Hunedoara.
Împreună, aceștia vor conlucra la editarea unui album fotografic pe care Paul Bordaș a decis să-l dedice Ținutului Momârlanilor. „Este cel de-al 17-lea album pe care-l edităm, împreună cu fotografii laureați ai concursului Fotogeografica. Proiectul este intitulat „România Student Tur” și este implementat sub egida Casei de Cultură a Studenților București și a Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Atunci când am lucrat la editarea primului album, care a avut ca subiect Oltenia de sub munte, am ajuns pe crestele Munților Vâlcan și atunci am văzut această superbă depresiune a Jiurilor. Încă de atunci, mi-am dorit ca acest loc să fie, la un moment, subiect al unuia din albumele noastre dedicat frumuseților României. Mă bucur că am ajuns, în sfârșit aici și îi mulțumesc doamnei Claudia Șandru de la Asociația Ținutul Momârlanilor pentru că ne-a invitat să venim. Cred că albumul pe care-l vom realiza cu imagini din aceste locuri, cu studenții participanți la proiect, dar și cu excepționala resursă locală a fotografilor de aici, va fi unul dintre cele mai frumoase și mai elegante din seria „Țările Țării”. Țara dintre Jiuri merită să fie cunoscută și are nevoie de o promovare pe măsura frumuseților pe care le găsim aici în Ținutul Momârlanilor”, spune Paul Bordaș.
Preț de câteva zile, cu ajutorul unor oameni inimoși din cadrul voluntarilor Asociației Ținutul Momârlanilor, pasionați fotografi români, recunoscuți pentru imaginile lor fabuloase, au imortalizat mii de cadre fotografice din arealul natural al zonei, dar și din arhitectura tradițională, din tradițiile, obiceiurile și folclorul specific momârlanilor. Paul și Mariana Bordaș (din București), Ioan Oprișan (din București) Claudiu Oros (din Onești), Marius Hardulea (din Galați), Andrei Mureșan (din Tg. Mureș), Mihnea Borsos (din București), Liviu Suciu (din București), cărora li s-au alăturat Grigore Roibu (din Deva – președintele Asociației Artiștilor Fotografi din județul Hunedoara), Francisc Nemeth și Sergiu Vințan (ambii din Vulcan), Gabriel Hotea, Dan Gavrilă și Vlad Ursu (cu toții din Petrila), Radu Tamași (din Petroșani), Răzvan și Anamaria Maxer, Sorin Inel (toți din Uricani) sunt parte a acestui inedit și binevenit proiect de promovare a Ținutului Momârlanilor.
Pentru că și vremea a fost una prielnică pentru fotografi, dar și pentru că, așa cum cu toții aveau să recunoască fără umbră de îndoială, Ținutul Momârlanilor este „mană cerească” pentru fotografi, fie ei pasionați de peisaj și wildlife, fie de arhitectură rurală și tradiții, fie de portret și fotoreportaj, imaginile realizate în acets tur sunt unele cu adevărat de colecție. Părerile fiecăruia dintre participanți le veți putea afla din reportajul pe care, împreună cu Cornel Pintea și Sergiu Vințan l-am realizat pe marginea acestui subiect, reportaj care va fi difuzat luni, 4 noiembrie 2024, de la ora 16,00 pe postul regional de televiziune HD365 și redifuzat pe pagina de facebook a televiziunii și a ziarului Exclusiv.
La fel de energică și implicată ca de fiecare dată când vine vorba despre promovarea Ținutului Momârlanilor, Claudia Șandru, președintele Asociației Ținutul Momârlanilor a oferit participanților în acest proiect și posibilitatea de a participa la atelierele de țesut tradițional și de croit opinci, precum și la programul artistic susținut de apreciatul rapsod popular Andrei Calotă și de Ansamblul folcloric Ținutul Momârlanilor de la Uricani (coordonat de Roberta Maxer), precum și la o demonstrație culinară din bucătăria specifică acestor locuri. „Îi mulțumesc lui Paul Bordaș pentru că a ales să vină aici pentru a realiza proiectul său din acest an. Ne-am străduit să le arătăm oaspeților noștri, artiști fotografi renumiți din țară, că Ținutul Momârlanilor este un loc care merită vizitat, care merită fotografiat, care merită promovat. Sperăm ca impactul acestui proiect să fie unul care să le arate iubitorilor de natură, de tradiții românești autentice, de folclor, că Ținutul Momârlanilor este unul dintre cele mai frumoase din România și cât mai mulți să vină să ne viziteze și să se bucure de tot ceea ce avem noi de oferit”, a spus Claudia Șandru.
Invitat de onoare al acestui eveniment a fost și dr. Dumitru Gălățan-Jieț, eminentul etnolog și scriitor al momârlanilor, care le-a vorbit participanților despre tradițiile etno-folclorice ale momârlanilor. Acesta a arătat că, prin oameni precum Claudia Șandru și Paul Bordaș, dar și prin artiștii fotografi participanți în acest proiect, Ținutul Momârlanilor are tot mai mult șansa de a deveni o veritabilă perlă a turismului românesc în anii ce vor urma. Paul Bordaș, editorul seriei de albume „Țările României” i-a adresat dr. Dumitru Gălățan Jieț invitația de a redacta prefața viitorului album dedicat „Țării dintre Jiuri – Ținutul Momârlanilor”.
„Ne-am bucurat de o primire deosebită și de un sprijin necondiționat din partea gazdelor, fapt care ne confirmă încă o dată că acest Ținut nu este doar unul fenomenal din punct de vedere geografic, ci și unul absolut încântător din perspectivă umană. Avem de pe acum obligația de a face lobby la București și peste tot în țară pentru ca această zonă și acești oameni minunați să fie cunoscuți mai bine, să fie vizitați mai des și să fie apreciați așa cum merită. Iar noi, prin produsul ”Fotogeografica” al acestui an, albumul „Ținutul Momârlanilor – Țara dintre Jiuri” exact asta vom face!”, a mai spus Paul Bordaș.
Acesta a mai precizat că imaginile rezultate din aceste incursiuni vor sta la baza realizării albumul foto ”Ținutul Momârlanilor – Țara dintre Jiuri”, care se doreşte reprezentativ pentru această regiune cu un potenţial deosebit şi care permite publicului larg să cunoască şi să fie cucerit de resursele locurilor, de natură, oameni, tradiţie, istorie şi de obiectivele sale turistice.
Albumul ”Ținutul Momârlanilor – Țara dintre Jiuri” va fi prezentat la diverse evenimente naţionale şi internaționale. În urma acestor activități, vor fi organizate la Bucureşti, Deva, Petroșani, Lupeni și Uricani cât şi în alte localități din țară, prezentări, dezbateri, expoziţii și proiecții video.
Fotografii de: Sergiu Vințan, Gabriel Hotea, Vlad Ursu, Anamaria Maxer, Grigore Roibu