Proiectul „EcoLab Valea Jiului” derulat de Asociația Urban Lab din Valea Jiului și Asociația Macaia din București, prin care un grup de tineri și inimoși volutari de mediu și-au propus să demonstreze că problemele globale se rezolvă întotdeauna cu soluții locale, s-a încheiat. Organizatorii, dar și participanții în etapele derulate pe parcursul celor 9 luni cât a durat acest proiect al „Laboratorului de ecologie și arte” de la Petroșani, spun că proiectul a avut parte de succes.
De acest lucru s-au convins și cei circa 70 de participanți la evenimentul final al acestui inedit proiect cultural-educațional cu puternice accente civice, eveniment care a avut loc zilele trecute la Sala ARTElier a Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani. Aici au fost prezentate rezultatele experimentelor de laborator derulate pe parcursul derulării proiectului, precum și spectacolul de teatru „Waves of Change”, în care actorii trupei de tineri „The Dreamers” au semnalat, prin artă teatrală, efectele poluării din Valea Jiului în viitor.
Evenimentul a urmărit transbordarea simțurilor participanților într-un spațiu imersiv, punând în lumină diferitele etape ale proiectului. Pe fundalul sonor asigurat de Ioana Ambruș, creatoarea “coloanei sonore a poluării”, au ocupat spațiul: fotografiile de documentare ale acțiunilor din proiect, seriile foto din turul foto-floră, două videouri cu “texturi ale risipei” (GCV), creaturile „trashart” din apele viitorului, inventarul „deșeodiversității”, hărțile emoționale ale tinerilor și videopoemul semnat Răzvan Omotă, Vlad Ursu și Marian Vâlvăresc.
Nu doar vizitatorii expoziției au fost captivați de atmosfera copleșitoare a unui proiect care s-a desfășurat pe parcursul a 9 luni, ci și echipa proiectului, care a avut ocazia să își vadă implicarea în fiecare etapă, atelierele și activitățile susținute.
„Proiectul EcoLabVJ și-a atins ținta și demonstrează că arta e capabilă să schimbe mentalități și comportamente atunci când propune noi forme de reconectare la natură și oferă soluții pentru diminuarea impactului negativ uman asupra ecosistemelor”, spune Bogdan Toma, managerul proiectului.
În cadrul acestui proiect, echipa Ecolab VJ – laborator urban de artă și ecologie a fost compusă din:
- Bogdan Popa – coordonator proiect, peisagist
- Andrada Spafiu – coordonatoare tur foto-floră, peisagistă
- Vlad Ursu – fotograf, coordonator tur foto-floră
- Bianca Holobuț – actriță, trainer atelier scriere dramatică și construcție spectacol
- Alina Tofan – ecoperformer, coordonatoare traseu ecoperformativ
- GCV – artistă vizuală, coordonatoare ateliere
- Mihai Danciu – urbanist, coordonator tururi arhitectură/urbanism
- Răzvan Omotă- poet/performer, coordonator “eco-dance-poetry”/ spoken word
- Octavian Andone – geolog, coordonator tur geologie
- Andrei Kalman: copywriter
- Cătălin Dobrean: identitate vizuală/ grafică de proiect
- Robert Roman: platformă web
- Ioana Buraga: promovare media
- Daria Pogan: asistentă proiect
Acestiora li s-au alăpturat voluntarii: April Ibinceanu, Alexandru Docea și Denisa-Mihaela Boldea.
Potrivit managerului de proiect Bogdan Popa, obiectivele vizate au constat în reimaginarea peisajului cultutral-natural-urban din Petroșani, creșterea preocupării locuitorilor pentru mediul poluat, creșterea participării la practivi de sustenabilitate și implicarea activă a comunității, îndeosebi a tinerilor (elevi, studenți) prin diferite forme de artă: artă performativă, artă fotografică, artă teatrală, artă plastică, creație manuală etc. ”Ne-am propuns, în cadrul acestui proiect, activarea comunității locale din Valea Jiului printr-un laborator de arte și ecologie. În cadrul acestui proiect au fost organizate 5 tururi exploratorii, un traseu ecoperformativ, 5 ateliere/traininguri artistice, 2 fotoserii, o creație soundart, un eveniment final imersiv. Dorința noastră a fost aceea ca și prin acest proiect, să reușim o schimbare treptată a mentalității asupra problematicilor generate de poluare, dar și o manifestare a creativității oamenilor, ca răspuns la problemele de mediu și, desigur, ca orașul să redevină o sursă angrenantă de participare la viața socială. Mulțumirile noastre se îndreaptă tuturor vizitatorilor, partenerilor și participanților care au acceptat provocarea, precum și creatorilor și specialiștilor atrași în proiect”, a declarat Bogdan Toma, reprezentant al Asociației Urban Lab.
Acesta apreciază că, deși de pe acum proiectul de intervenție culturală „EcoLabVJ” s-a încheiat, efectul și acțiunile pe care acesta le-a adus la viață continuă să se ramifice în acțiunile următoare derulate de voluntari, prin alte proiecte ale asociațiilor participante.
Parteneri în cadrul acestui proiect au fost: Asociația ”Urban Lab” Petroșani, Asociația Macaia București, Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu”, Universitatea din Petroșani, Liga Studenților Universitatea din Petroșani (UPSU), Coaliția Valea Jiului Implicată, Asociația de pe Vale, Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida”.