La Jieț-Petrila s-a deschis satul-muzeu al momârlanilor din Valea Jiului

La Jieț-Petrila s-a deschis satul-muzeu al momârlanilor din Valea Jiului

Momentul deschiderii oficiale a Muzeului Satului tradițional momârlănesc de la Jieț-Petrila s-a dovedit a fi o veritabilă sărbătoare a întregii comunități tradiționale din Ținutul Momârlanilor. Iar asta nu doar pentru că momentul ales pentru acest eveniment, ziua Sfinților Arhangheli Mihail Și Gavril, a fost una definitorie pentru credința oamenilor de pe aceste meleaguri, ci mai ales pentru că inaugurarea acestui obiectiv era așteptată cu maxim interes de comunitățile de momârlani din Petrila și de întregul cuprins al acestui Ținut atât de special, locuit de mândri momârlani. În plus, cu ocazia inaugurării oficiale, vizitatorii au putut participa aici și la un târg cu produse locale dar și la un frumos spectacol folcloric.

Obiectivul situat la intrarea în satul Jieț dinspre satul Popi și cartierul Brătianu al orașului Petrila, pe marginea drumului de legătură cu DN7A Petroșani-Voineasa, la poalele munților Parâng și Șureanu va fi parte din circuitul turistic al zonei și va fi un loc deschis pentru organizarea de evenimente și pentru producătorii locali, care vor avea spații alocate aici pentru a-și promova produsele, suveniruri și produse agroalimentare tradiționale.

Asigurările vin chiar din partea autorităților locale de la Petrila, care au avut inițiativa realizării acestui obiectiv de interes turistic major pentru Valea Jiului. Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca spune că Muzeul Satului Tradițional Momârlănesc este un proiect menit să pună în valoare tradițiile și obiceiurile vechii comunități a momârlanilor din Valea Jiului și să atragă și mai mulți turiști în această regiune. „În 2017, atunci când am avut această idee, am pornit de la observația că foarte mulți dintre turiștii care vizitează orașul Petrila se declară încântați de casele momârlanilor din zonele rurale ale Petrilei, de stâne și colibe, de portul, folclorul și obiciurile specifice momârlanilor noștri. Pe de altă parte, ca om al acestor locuri eu sunt convins că este important să ne cunoaștem trecutul și să-l transmitem mai departe copiilor noștri, dar și să-l arătăm oamenilor care vin să ne viziteze. Îi mulțumesc domnului Sorin Maxim de la ADR Vest care, atunci când i-am expus dorința noastră de a realiza un astfel de muzeu, a fost imediat de acord și ne-a ajutat să putem pune în operă acest vis al nostru, cu fonduri europene”, a declarat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Prezent la festivitatea de inaugurare a Muzeului Satului Momârlănesc, directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim a arătat că acest obiectiv inedit face parte dintr-un amplu proiect realizat de administrația publică locală din Petrila cu fonduri atrase prin intermediul fondurilor europene. „Mă bucură mult să văd realizat acest muzeu și îmi doresc ca el să devină un punct de atracție, să îi treacă pragul cât mai mulți vizitatori – să promovăm potențialul turistic extraordinar al zonei, păstrând totodată vie istoria momârlanilor și obiceiurile locului. Este o investiție complexă pe care o finanțăm la Petrila, care cuprinde de la realizarea acestui muzeu al satului, la modernizări de școli, grădinițe și parcuri, realizarea de locuințe sociale și alte lucrări ample de infrastructură care au ca scop asigurarea unor condiții de viață mai bune pentru oamenii de aici, precum și promovarea patrimoniului local și a turismului în zonă. Sunt proiecte care au început prin Programul Operațional Regional și pe care le vom continua prin Programul Regional Vest, cu finanțare europeană”, a declarat Sorin Maxim, director general ADR Vest.

În ceea ce privește dezvoltarea turismului în orașul Petrila cu efecte pentru întreaga Vale a Jiului, Muzeul Satului completează celelalte obiective turistice deja existente în toate localitățile Văii Jiului. Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram a evidențiat faptul că la Petrila turiștii vor avea, de pe acum, ocazia să exploreze cele două laturi definitorii pentru această regiune: tradițiile milenare ale băștinașilor și istoria exploatării cărbunelui. „Începând de astăzi, Petrila mai așază un obiectiv important pe harta turistică a Văii Jiului, după Exploatarea Culturală Petrila, obiectivul în care CJH va investi la rândul său, fonduri semnificative care-l vor face și mai atractiv pentru turiști. Avem 18 proiecte pentru care vrem să atragem fonduri europene și mă bucur că, pe lângă Mina Petrila, turiștii care vor veni în orașul Petrila, vor avea ocazia să descopere și acest Muzeu al Satului, care eu sunt convins că va deveni un punct de reper pe harta turistică a județului Hunedoara”, a spus Costel Avram.

La Muzeul Satului Momârlănesc de pe Jieț, de la Petrila, pot fi vizitate peste 20 de case tradiționale și o biserică din lemn cu arhitectură specifică, situată în centrul satului nou construit, care se întinde pe o suprafață de aproape trei hectare. Practic, aici a fost recreat satul tradițional al momârlanilor, cu gospodării simple, realizate din lemn, cu ocupațiile și modul de viață specific acestei comunități. Managerul de proiect Sorin Vida, cel care a construit cele peste 20 de obiective arhitectonice, deși este băimărean de baștină, se declară încântat de acest proiect care, deși a fost o provocare pentru compania pe care o conduce, a fost dus la bun sfârșit și reprezintă acum încă un motiv de mândrie pentru activitatea sa.

Turiștii care vin în Valea Jiului, au de pe acum ocazia să viziteze la Muzeul Satului Tradițional de la Jieț-Petrila peste 20 de construcții care prezintă arhitectura specifică momârlanilor din cele trei subzone specifice: vatra satului cu Biserică, Școală și gospodării tradiționale de tip ocol, subzona sălașelor și fânațelor, cu colibele cu grajd, cu vetre de foc precum și subzona alpină, cu stână, colibă și strungă. Unul din obiectivele de interes ale acestui muzeu este Locuința „Petre Birău”, dedicată unuia dintre oamenii reprezentativi ai momârlănimii, regretatul prof.dr. Petru Birău, artist plastic și scriitor petrilean. Turiștii mai pot vizita aici o locuință specifică momârlanilor din zona de vest a Văii Jiului, de la Câmpu lui neag, similară celor existente în Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” de la București și în Muzeul „Astra” din Sibiu.

Toate elementele arhitectonice din arealul Muzeului Satului de la Petrila cuprind obiecte specifice din gospodăriile tradiționale momârlănești, primite ca donație din partea familiilor de momârlani din Valea Jiului. „Le mulțumesc tuturor celor care ne-au donat aceste obiecte deosebit de valoroase cu care am reușit să mobilăm o parte din aceste clădiri. Fiecare obiect pe care l-am primit va fi etichetat cu numele donatorului și locul de proveniență și îi invit pe momârlanii noștri să facă în continuare astfel de donații către muzeu, pentru a putea fi puse aici în valoare, îngrijite și păstrate cu grijă, ca să se bucure cât mai mulți oameni de acestea”, a transmis primarul Vasile Jurca.

În următoarele luni, probabil pe perioada iernii, Muzeul Satului de la Jieț-Petrila va fi deschis publicului vizitator la sfârșit de săptămână, în zilele de week-end, urmând ca odată cu finalizarea procedurilor administrative de organizare, acesta să poată fi deschis permanent și să devină nu doar un obiectiv muzeal, ci un sat plin de viață, prin activitățile specifice pe care le poate găzdui. O primă acțiune de acest fel va avea loc chiar în perioada următoare, când aici va fi amenajat un târg de Crăciun specific regiunii. Tot aici vor avea loc spectacole de colinde și muzică populară, așa cum chiar la momentul inaugural, au prezentat valoroasele ansambluri folclorice locale „Bujorii Muntelui” (coordonat de prof. Ana și Iulian Doda), „Junii Petrileni” (coordonat de Constantin Cigmăian), „Lirica” (coordonat de prof. Jana și Tiberiu Coconeț) și ”Ținutul Momârlanilor” (coordonat de Roberta Maxer).

Muzeul Satului Tradițional Momârlănesc și-a deschis porțile și arată o adevărată comoară culturală pe care merită să o vizităm și trebuie să o prețuim!

Fotografii: Vasile Laurențiu Sorin