Prostie sau iresponsabilitate? Avertisment dur împotriva promisiunilor populiste în campania electorală

Costel Avram critică promisiunile fără acoperire ale unor candidați, acuzându-i de manipulare și de pericolul de a incita la dezordine socială.

Costel Avram a lansat o critică dură la adresa unor candidați din campania electorală, pe care îi acuză de „prostie sau iresponsabilitate”. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Avram își exprimă dezamăgirea față de discursurile electorale care „depașesc o linie roșie”, nu doar în ceea ce privește exprimarea, dar mai ales prin „responsabilitatea afirmațiilor și efectele nocive pe care acestea le pot avea”.

Avram avertizează că promisiunile populiste, fără acoperire și evident deplasate, „pot deveni de-a dreptul periculoase”, având potențialul de a „incita la dezordine socială, la ură” și de a înlocui „limbajul de campanie cu minciuna deliberată, cu unic scop de a induce oamenii în eroare și a strânge astfel voturi.”

Într-un ton ferm, el identifică două partide politice care, din punctul său de vedere, practică aceste strategii periculoase, „fără rușine și fără reținere.” Conducându-și argumentația mai departe, Avram afirmă că aceste acțiuni sunt fie „nepăsătoare sau inconștiente față de urmări”, fie, mai grav, „conștiente” de riscurile pe care le presupun, intrând astfel în zona iresponsabilității.

Unul dintre candidații (Călin Petru Marian. n. red.) criticați de Avram este acuzat de „frustrare că a pierdut la scor funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara” și de promovarea unui discurs „mincinos” și „periculos”, fiind dispus să promită orice pentru câștigarea voturilor. „Negând o lege pe care partidul său a votat-o, negând cu nesimțire faptul că legea respectivă vine cu reparații majore pentru milioane de pensionari, individul respectiv manipulează fără jenă”, scrie Avram, adăugând că promisiunile candidatului despre revederea unor legi sau chiar redeschiderea minelor sunt „pure invenții” sau, „mai pe românește, minciuni!”

Avram face referire și la retorica acestui candidat, despre care spune că pare „venit de la birtul din sat”, rupt complet de realitate și „profitând fără rușine de credulitatea anumitor persoane.” Cu o notă de ironie, politicianul spune că „cei cu scaun la cap nu pot crede balivernele înșirate fără noimă de individul cu pricina.”

Avram explică și mecanismul din spatele acestor strategii, susținând că „atunci când știi că nu faci guvernul, nu te doare gura să minți”, o referință la partidele politice despre care el sugerează că fac promisiuni doar pentru a-și asigura voturi, chiar dacă știu că nu vor ajunge la putere (AUR, n. red.).

În încheierea postării, Costel Avram face un apel la electorat: „Oameni buni, nu votați prostii spuse de indivizi iresponsabili!” Prin această declarație, Avram îndeamnă la o alegere responsabilă și avertizează împotriva celor care „minte și manipulează” doar pentru a câștiga poziții politice.

Textul integral:

Prostie sau iresponsabilitate?

Nu obișnuiesc să fac multe postări de campanie electorală, dar cred că este momentul să intervin când unii candidați depășesc o linie roșie. Nu în ceea ce privește exprimarea (în campanie spiritele sunt mai încinse de obicei…), ci în ceea ce privește responsabilitatea afirmațiilor și efectele nocive pe care acestea le pot avea.
Promisiunile populiste, deplasate, fără acoperire pot deveni de-a dreptul periculoase, pentru că incită la dezordine socială, la ură, înlocuiesc limbajul de campanie cu minciuna deliberată, cu unic scop de a induce oamenii în eroare și a strânge astfel voturi.
Doar că acest gen de atitudine este periculoasă și din păcate două partide, reprezentate și în județul Hunedoara, o practică fără rușine și fără reținere, nepăsătoare sau inconștiente față de urmări. Sau, mai rău, conștiente – și atunci ceea ce fac intră în zona iresponsabilității.
Un candidat frustrat că a pierdut la scor funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, pentru care oricum nu era calificat, postează clipuri de campanie care dacă nu ar fi periculoase și mincinoase, ar fi comice și demne de dispreț. Negând o lege pe care partidul său a votat-o, negând cu nesimțire faptul că legea respectivă vine cu reparații majore pentru milioane de pensionari, individul respectiv manipulează fără jenă, pretinzând că merge la Bruxelles să facă și să dreagă, că va cere el redeschiderea minelor și alte baliverne care sunt pure invenții, sau, mai pe românește, minciuni! Parcă venit de la birtul din sat, omul vorbește vrute și nevrute, desprins complet de realitate și profitând fără rușine de credulitatea anumitor persoane, pentru că cei cu scaun la cap nu pot crede balivernele înșirate fără noimă de individul cu pricina. Știe foarte bine că legea este bună, că anumite corecții necesare vor fi aplicate, dar disperat, minte!
Minte și manipulează, creând agitație și așteptări, doar ca să se vadă senator, după care – vă spun eu! – nu va merge nici la Bruxelles și nu va redeschide minele, ci se va ascunde în scaunele din Senat ca să nu mai dea ochii cu cei pe care încearcă să-i prostească.
Omul nostru se asociază astfel cu un partid extremist, bănuit de legături periculoase, partid care face de asemenea promisiuni fără acoperire, cu case și dobânzi bancare, pe care știe că nu le va îndeplini, pentru simplul fapt că ei știu că nu vor ajunge la putere. Când știi că nu faci guvernul, nu te doare gura să minți!
Oameni buni, nu votați prostii spuse de indivizi iresponsabili!

Zi senină și binecuvântată!