S-au scurs deja 16 ani de la fatidica zi de 15 noiembrie 2008, în care două explozii au răvășit subteranul minei Petrila, secerând viețile minerilor și salvatorilor pentru care această zi avea să le fie ultimul șut. Exploziile s-au produs în abatajul 431, la circa 950 metri în subteran. Cauza a fost o acumulare de gaz metan. Bilanțul a fost tragic: 13 morţi şi 15 răniţi. Atunci, și-au pierdut viata atât mineri, cât și salvatori minieri.
În memoria comunității locale din Petrila și a întregii comunități a Văii Jiului, tragedia de la Petrila este și astăzi la fel de dureroasă, în ciuda trecerii timpului.
În amintirea celor 13 mineri care au pierit în urmă cu 16 ani în adâncurile Minei Petrila a fost ridicat Monumentul Salvatorului Miner, un tribut adus de INCD-INSEMEX salvatorilor care au pierit atunci și tuturor salvatorilor care și-au pierdut viața, de-a lungul istoriei, în curajoase misiuni de salvare a ortacilor prinși în incidente similare. Și tot în amintirea minerilor salvatori, cu obiecte care au aparținut celor 13 eroi mineri comemorați astăzi, recuperate din adâncurile minei, a fost realizat Muzeul Salvatorului Miner, parte integrantă din Exploatarea Culturală Petrila.
Aici, în fața Muzeului Salvatorului Miner de la ceea ce reprezintă astăzi Ansamblul Istoric „Mina Petrila”, se vor desfășura vineri, 15 noiembrie 2024, o serie de evenimente menite să aducă în atenția comunității ultima jertfă din subteranul fostei Mine Petrila, jertfă care avea să constituie „piatra de temelie” a viitoarei Exploatări Culturale Petrila.
Evenimentul va avea loc cu începere de la ora 13,00 în organizarea Consiliului județean Huneodara, prin DGAMPT Hunedoara, în parteneriat cu Asociația „Planeta Petrila” și se va desfășura sub genericul „Ziua Salvatorului Miner”.
„Acțiunea va include o ceremonie comemorativă la Monumentul Salvatorului Minier și depunerea de coroane. Pe parcursul întregii zile, accesul la fosta mină va fi gratuit, iar reprezentanții Asociației „Planeta Petrila” vor organiza tururi ghidate ale ansamblului și o expoziție de obiecte de salvare minieră”, spune consilierul județean Doinița Maria Bălănesc, șef Serviciu în cadrul DGAMPT Hunedoara.