Prevederile Codului fiscal al României impune autorităților publice adoptarea unei hotărâri privind stabilirea impozitelor și a taxelor locale pentru anul 2025, în corelare cu o altă prevedere obligatorie: indexarea impozitelor și a taxelor locale pentru anul următor cu indicele de inflație al anului precedent.
În acest context, Consiliul local al Municipiului Lupeni a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărârea privind indexarea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2025 potrivit prevederilor art. 491 al Codului fiscal (Legea nr. 227/ 2015).
Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță arată că, după dezbaterea publică prin care se pot aduce completări și modificări ale acestui proiect, se impune ca sumele indexate potrivit prevederilor codului fiscal și ale hotărârii să fie aprobate de către consiliul local printr-o hotărâre. Acesta a ținut să precizeze că, pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice, rata inflației pentru anul de referință este de 10,4 %.
“Menționez faptul că potrivit prevederilor legale, cu ocazia stabilirii impozitelor și a taxelor locale – nu a indexării acestora – în conformitate cu prevederile Codului Fiscal (Legea nr. 227/ 2015) consiliile locale pot, ca prin hotărâre, să stabilească creșterea acestora cum de altfel pot stabili și eventualele facilități pentru anumite categorii de persoane sau de bunuri, taxe speciale instituite pentru buna funcționare a unor servicii publice locale furnizate cetățenilor precum și alte taxe locale necesare asigurării serviciilor pentru cetățeni. Ținând cont de cele stabilite în anii precedenți am inițiat un proiect de hotărâre prin propun: doar indexarea obligatorie a impozitelor și a taxelor locale cu indicele de inflație; menținerea taxei speciale de salubritate și actualizarea valorii acesteia pentru a ne asigura că va fi îndestulătoare pentru achitarea serviciilor de salubrizare în anul 2024; pentru a exista o unitate în sistemul de taxe propun menținerea taxei speciale salvamont instituită prin hotărâre distinctă și includerea ei în hotărârea de stabilire a impozitelor și taxelor locale împreună cu metodologia de stabilire și impunere a acesteia, precum și păstrarea următoarelor facilități:
– păstrarea cotelor de impozitare la valorile minime prevăzute de codul fiscal;
– bonificațiile de 10% reducere pentru plata impozitelor pentru clădiri, terenuri și mijloace de transport până la data de 31 martie;
– bonificație de 50 % pentru autovehiculele hibrid în cazul achitării acestuia până la data de 31 martie;
– acordarea de scutiri pentru Veteranii de Război, Văduve de Veterani de Război, Eroi ai Revoluției de la 1989, refugiați, expulzați, etc;
– acordarea de scutiri pentru asociații, fundații și organisme care desfășoară anumite tipuri de activități sociale;
– anularea creanțelor fiscale mai mici sau egale cu 5 lei/ total creanțe fiscale datorate de contribuabil;
– anularea suprasolvirilor mai mici sau egale cu un leu/ tip de creanță, etc.”, a declarat primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriţă.
Potrivit anunțului public al Primăriei municipiului Lupeni, cetățenii interesați de consultarea acestui proiect pot veni cu propuneri, sugestii, recomandări pe marginea proiectului de hotărâre. Acestea se primesc la sediul Primăriei Municipiului Lupeni – Registratură, pot fi transmise prin fax la numărul 0254/560515 sau în format electronic la următoarea adresă de e-mail: [email protected], până în data de 26.11.2024, ora 11.00. Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice vor specifica articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului.