Izvorâtă în urmă cu 4 ani, din durerea pricinuită de trecerea în eternitate a excepționalului om care a fost notarul public Liviu Gherghin, la inițiativa grupului de numeroși și valoroși prieteni ai acestuia împreună cu membri familiei sale, Gala Premiilor „Liviu Gherghin” și-a propus, de la bun început să fie un loc de întâlnire al celor care s-au bucurat de statutul amiciției acestuia, fiind în același timp un eveniment dedicat excelenței în educație, cultură și artă.
Vineri, 15 noiembrie 2024, la Teatrul din Petroșani, a avut loc cea de-a IV-a ediție a acestei gale, O nouă ediție a galei de excelență inspirată din dorința regretatului Liviu Gherghin și desăvârșită, în memoria acestuia, de familie împreună cu un grup de prieteni format din personalități ale elitei intelectuale din comunitatea Văii Jiului mobilizate de soția sa Dana Gherghin și de universitarul Aurelian Nicola.
S-a vorbit desigur și de această dată, despre Liviu Gherghin, cel care de dincolo de timp și de spațiu, a reușit să adune în jurul unor idei care i-au definit întreaga sa viață – prietenie, altruism, umanitate, respect, implicare, dedicație, performanță, excelență, cultură, istorie, artă – oameni valoroși, reprezentativi în comunitatea contemporană a Văii Jiului. De data aceasta emoțiile celor prezenți au fost mai puternice ca nicicând, pentru că grație onorantului gest al primarului municipiului Petroșani, lui Liviu Gherghin i-a fost atribuit, binemeritatul titlu de „Cetățean de onoare al municipiului Petroșani”.
„Am decis, împreună cu Consiliul local să-i conferim lui Liviu Gherghin acest titlu încă de acum trei ani, cu toate că personal, mi-aș fi dorit să facem acest binemeritat gest în timpul vieții sale, prea repede și mult prea nedrept curmate de pandemie. Împreună cu Liviu Gherghin am făcut multe lucruri bune și necesare în domenii precum educația, cultura și altele, pentru că el era ancorat puternic în tot ceea ce însemna viața socială a comunității noastre, iar ideile lui mi-au fost de multe ori de un ajutor binevenit în decizii pe care le-am luat în activitatea mea. Mă bucur încă că putem face acest lucru astăzi, în acest cel mai potrivi cardru al reuniunii familiei și prietenilor lui Liviu într-o gală a valorilor și a excelenței, pentru care vă felicit pe toți cei care materializați această inițiativă, o inițiativă care ne arată că spiritul lui Liviu este aici, cu noi, și care demonstrează încă o dată, calitățile pentru care Liviu Gherghin merita și trebuia să fie parte din cartea de onoare a comunității noastre locale”, a spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
Principalul scop al acestei întâlniri l-a constituit acordarea, pentru al patrulea an consecutiv, a unor premii care poartă numele reputatului notar Liviu Gherghin, unor tineri valoroși din Valea Jiului, cu performanțe remarcabile în anul 2024 în educație și în artă. Premiile de excelență ”Liviu Gherghin” sunt cele mai consistente premii conferite pentru excelența în educație la nivelul Văii Jiului (între 1000 și 3000 de lei), iar și mai demn de remarcat este faptul că este sunt constituite exclusiv din donații ale unor oameni valoroși din comunitate. O bună parte dintre aceștia au fost prezenți la serata culturală de excepție care a marcat decernarea Premiilor ”Liviu Gherghin”, onorați de posibilitatea de a-i cunoaște, de a-i asculta și de a-i aplauda pe tinerii de excepție ai Văii Jiului, laureați ai acestui premiu în acest an.
Astfel, cele două premii de excelență în Educație au revenit tinerei pianiste Emma Ioana Acs, absolventă a Școlii de Muzică de la Școala gimnazială „I.G. Duca” din Petroșani, multiplă laureată a unor festivaluri și concursuri regionale și naționale de artă muzicală în perioada 2018-2024, respectiv tânărului Alexandru Nicolae Moroșanu, elev al Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani, multiplu premiant al unor concursuri și olimpiade școlare la nivel național, în domeniul cybersecurity, al informaticii și al roboticii, culminând cu locul III obținut în acest an la Olimpiada Națională de Securitate Ciobernetică. Cele două premii de excelență au fost înmânate celor doi lauteați de Dorel Șchiopu (Președinte al filialei județene Hunedoara al Asociației Naționale „Cultul Eroilor-Regina Maria, din care făcea parte și Liviu Gherghin), respectiv de Bebe Frățilescu (reprezentantul Asociației „Iancu și fiii” de la Deva, condusă de Emil Gros, unde, de asemenea, Liviu Gherghin era membru fondator).
Un al treilea premiu a revenit, potrivit tradiției acestui eveniment, unui tânăr dar, în egală măsură, remarcabil artist al Văii Jiului. Din considerente evidente pentru toți iubitorii de artă din Valea Jiului a fost ales numele unui admirabil artist care și-a pus amprenta, doar pe parcursul unui singur an, pe schimbarea în bine a imaginii Văii Jiului: Paul Șerban. Premiul acordat acestuia, tot în valoare de 3000 de lei, acordat de Dana Gherghin, i-a fost conferit acestuia grație suportului financiar al Asociației Neboisa din Deva (condusă de Dana Năstase, din care face parte și soția regretatului Liviu Gherghin).
Și în acest an, la Gala de excelență „Liviu Gherghin” s-a vorbit despre una din marile personalități ale culturii și artei: Ladislau Schmdit – cetățean de onoare la Petrila și Petroșani, de la trecerea căruia în eternitate s-au scurs trei decenii, dar ale cărui monumentale lucrări de artă constituie și astăzi repere ale identității culturale a Văii Jiului. Despre personalitatea și arta „minerului cu mâini de aur” au vorbit oameni care au avut bucuria de a-l cunoaște, de a-l sprijini și de a-l admira la justa sa valoare: scriitorul Ioan Velica (cel care i-a inclus biografia în cartea sa „Personalități ale Văii Jiului”), inginerul Bujor Bogdan (cel care i-a fost director și prieten la Mina Petrila) și artistul plastic Lili Rub (cea care i-a fost ucenic, admirator, prieten și continuator al demersurilor pe târâmul artelor plastice).
Cea de-a IV-a ediție a Galei de excelență „Liviu Gherghin” a avut parte și de două momente artistice memorabile, oferite cu talent, cu grație și eleganță, de prof. Matilde Stoica și eleva sa Emma Acs, într-un recital cu adevărat de gală, la pian.
În concluzie, este evident că de pe acum, grație unor intelectuali care au înțeles mesajul nemuritorului Liviu Gherghin, valorile de ieri, de azi și de mâine ale Văii Jiului sunt scoase la lumină și așezate pe un cuvenit piedestal al respectului și al neuitării. Cinste lor !