O binecuvântare! Așa a fost evenimentul de joi, 14 noiembrie 2024 în care, împreună cu o seamă de oameni iubitori de cultură și artă, de știință și, mai ales, de credință, ne-am întâlnit în frumoasa și primitoarea Biserică cu hramurile „Sf. Mihail și Gavril” și a ”Sf. Gheorghe” din Parohia Ortodoxă Coroești-Vulcan, pentru a ne aminti de eminentul dascăl vizionar prof. Ilarion Verdeș, odată cu prezentarea celor două cărți care au constituit fundamentul vieții sale.
„Moartea unui iluminat. Revelație divină” și „Pentru un acord între religie și știință”, cele două manuscrise ale cărților scrise de prof. Ilarion Verdeș au așteptat mai bine de o jumătate de secol să vadă lumina tiparului, în ciuda demersurilor pe care autorul le-a făcut ăn mod constant, în perioada interbelică și, mai apoi, în era comunistă, pe lângă autoritățile statului român, pentru a obține dreptul de publicare al acestora.
Prima, „Moartea unui iluminat. Revelație divină”, în care Ilarion Verdeș depune mărturie asupra viziunii pe care a avut-o în anii de școală gimnazială, la Pitești, în care i s-a revelat Sfânta Treime. Textul, binecuvântat de ÎPS Gurie, Mitropolitul Basarabiei de la acea vreme, a fost editat într-o broșură litografiată în 1000 de exemplare, în anul 1936, la București. Peste cea de-a doua carte, mult mai complex elaborată de prof. Ilarion Verdeș, „Pentru un acord între religie și știință”, un veritabil tratat al religiilor și științei concentrat sub forma unui volum care ar fi putut fi probabil un ideal manual de religie și cultură generală, s-a așternut însă colbul timpului, aceasta fiind interzisă de regimul dictatorial promotor al ateismului.
Munca pasionatului profesor Ilarion Verdeș, pe care viața l-a adus în cele din urmă în județul Hunedoara și, mai apoi, în Valea Jiului, la Vulcan, unde avea să-și petreacă mai bine de jumătate din cariera de dascăl și care avea să-i devină loc de veșnică odihnă, nu a fost însă zadarnică. După planul doar de El știut, bunul Dumnezeu a rânduit ca aceste creații literare ale vizionarului dascăl Ilarion Verdeș să vadă lumina tiparului în acest an, grație unei exemplare mobilizări a familiei sale, de la copii, nepoți și strănepoți, sub egita Editurii Letras.
Și fără îndoială, doar un plan divin a făcut posibil ca aceste excepționale cărți să poată fi prezentate acum publicului iubitor de credință și știință din Valea Jiului și asta nu oriunde și nu oricum. Părintele paroh Florin Constantin Gherghina a fost cel care a acceptat cu bucurie să deschidă Sfânta Biserică pentru a găzdui acest eveniment de suflet, cu atât mai mult cu cât mâinile dibace ale celui care a fost un bun enoriaș al acestei comunități parohiale, este cel care a sculptat iconostasul acestui sfânt lăcaș așa cum tot aici, în curtea bisericii din cartierul Coroești-Vulcan, prof. Ilarion Verdeș își doarme somnul de veci.
Aici și-au dat întâlnire, unii pentru a-și aminti, alții pentru a-l descoperi pe vizionarul dascăl Ilarion Verdeș, cel care a lăsat moștenire acestei comunități și lumii, nu doar două veritabile cărți-mărturie privind sensul vieții noastre pe pământ ca fii ai lui Dumnezeu, ci și o binecuvântată familie, în care a știut să insufle spiritul acorului între credință și știință. Cei trei copii ai acestuia, doctorul în Științe Juridice Petru Verdeș (fost secretar al orașului Vulcan), Elena Codrean-Mainardis (medic specialist Recuperare, Medicină fizică și Balneologie la Spitalul Municipal Lupeni) și tehnicianul energetic Florica Petriș au fost artizanii acestei minunate întâlniri în care am avut ocazia de a ne reaminti de un om cu adevărat excepțional al comunității vulcănene. Lor li s-au alăturat nepoți și strănepoți ai remarcabilului dascăl, veniți din toate colțurile lumii parcă pentru a demonstra, dacă mai era nevoie, succesul demersului făcut pentru un acord între știință și credință de strămoșul lor.
Întregul demers i se datorează nepoatei prof. Ilarion Verdeș, economistul și, totodată artistul desăvârșit, Ana Maria Vereș, cea care și-a asumat misiunea de a duce la bun sfârșit opera bunicului său și de a-l omagia în cel mai frumos mod cu putință, prin lansarea oficială a cărților sale în Biserica „Sf. Mihai și Gavril” și a ”Sf. Gheorghe” de la Vulcan, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru toți cei cărora bunul Dumnezeu le-a îndrumat pașii spre acest emoționant eveniment. Printre ei s-a aflat și primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu care s-a declarat impresionat de cele văzute și auzite cu acest prilej, dar și convins de faptul că faptele regretaului prof. Ilarion Verdeș impun înscrierea numelui său în cartea de onoare a comunității vulcănene, promițând că va cere Consiliului local atribuirea titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Vulcan” pentru vizionarul dascăl vulcănean.
Cuvinte potrivite și la fel de emoționante au rostit, cu prilejul acestui eveniment, Petru Verdeș, Elena Codrean-Mainardis, Ana Maria Vereș, pr. Florin Constantin Gherghina, Dorel Șchiopu, așa cum o binecuvântare a fost și pentru bine bucuria de a rosti o necesară pledoarie întru memoria acestui om desăvârșit în memoria căruia strănepotul Sebastian ne-a oferit un regal artistic de excepție, la pian, via-Internet, tocmai din California (SUA).
Cu două minunate cărți în mână, cu inima plină de bucurie și cu emoția de a fi avut ocazia întâlnirii sub auspiciile credinței, științei și artei cu vizionarul dascăl vulcănean Ilarion Verdeș și minunata sa familie, la final toți cei prezenți s-au rugat la locul de veci al acestuia pentru binecuvântare și pentru ca Dumnezeu să-l odihnească în pace!