Data de 20 noiembrie marchează, la nivel mondial, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. Evenimentul este marcat în țara noastră în toate centrele organizației „Salvați copiii”, o organizație nonguvernamentală de utilitate publică, non-profit, membru al Save the Children International, a cărei misiune este de a garanta egalitatea de șanse pentru toți copiii.
Salvați Copiii România are ca scop principal apărarea și promovarea drepturilor copilului și asigurarea protecției copilului conform prevederilor Convenției Națiunilor Unite. De 34 de ani, Salvați Copiii România promovează drepturile copilului , în acord cu prevederile Convenției Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, peste 1.500.000 de copii fiind incluși în acest timp în programe educative, de protecție și asistență medico-socială, de stimulare a participării lor în acțiuni de promovare și recunoaștere a drepturilor lor.
Organziația „Salvați copiii” marchează în acest an derularea Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului în cadrul unui proiect special. Intitulat „Și noi avem drepturi!”, acest proiect a fost inițiat de către Salvați Copiii încă din anul 1990, iar el este dezvoltat și în cadrul filialei Hunedoara, din anul 1999.
Anul acesta, proiectul „Și noi avem drepturi!” derulat în cadrul organziației „Salvați copiii” de la Petrila, sub coordonarea pedagogilor sociali Mihaela Viziteu și Adela Demian, și-a propus să educe copiii în vederea conștientizării drepturilor și responsabilităților lor, sensibilizarea adulților cu privire la copil și drepturile sale, sporirea gradului de respectare a drepturilor copilului și, nu în ultimul rând, stimularea copiilor și tinerilor să participe în programe și acțiuni sociale.
Programul ,,Și noi avem drepturi!” are drept obiective:
- Educarea copiilor în vederea conștientizării propriilor drepturi și responsabilități;
- Diseminarea principiilor Convenției ONU cu privire la drepturile copilului;
- Creșterea gradului de respectare a drepturilor copilului;
- Implicarea copiilor și a tinerilor în activități de educație nonformală, prin derularea de sesiuni interacțive de informare privind drepturile copilului.
Coordonatorii proiectului de la Petrila arată că, pe parcursul anului 2024, cu ajutorul unui număr de cel puțin 10 voluntari și al instituțiilor de învățământ partenere, au fost desfășurăte sesiuni interactive de la egal la egal în vedrea informării unui număr de peste 2500 de elevi din învățământul preșcolar, gimnazial și liceal din Valea Jiului și din județul Hunedoara, cu privire la drepturile copilului.