Rețeta pescărească de pește la cuptor

Această rețetă pescărească de pește la cuptor nu este doar un fel de mâncare, ci o experiență culinară ce îmbină tradiția cu rafinamentul și încântă simțurile pasionaților de gastronomie.

Ingrediente:

  • un pește proaspăt, de talie mare (crap, știucă, somn), curățat de solzi și eviscerat;
  • 2 morcovi, curățați și tăiați în bastonașe;
  • 1 dovlecel, tăiat în bastonașe subțiri;
  • 1 ardei gras, tăiat în fâșii;
  • 1 ceapă mare, tăiată julien;
  • 3-4 căței de usturoi, mărunțiți în felii subțiri;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • sare și piper, după gust;
  • ierburi proaspete sau uscate (cimbru, oregano, rozmarin);
  • suc de lămâie.

Mod de preparare:

  • Încălzește cuptorul la 200°C. Într-un bol mare, combină morcovii, dovlecelul, ardeiul gras, ceapa și usturoiul.
  • Toarnă uleiul de măsline peste legume și amestecă-le bine, pentru a le unge uniform. Condimentează legumele cu sare, piper și ierburile alese și amestecă din nou.
  • După curățire și eviscerare, clătește peștele sub jet de apă rece și șterge-l cu un prosop de hârtie, pentru a îndepărta excesul de umiditate. Așază jumătate din cantitatea de legume tocate, apoi peștele într-o tavă încăpătoare pentru cuptor pe care ai uns-o, în prealabil, cu puțin ulei, pentru a preveni lipirea. Stropește-l cu suc de lămâie, adăugând în tavă și restul de legume.
  • Introdu tava cu peștele în cuptorul preîncălzit și lasă-l să se gătească timp de aproximativ 10-15 minute, în funcție de grosimea peștelui. Timpul de gătire poate varia, așa că verifică peștele cu o furculiță – acesta ar trebui să se desfacă ușor în bucăți și să fie opac în centru.
  • Când peștele și legumele sunt gata, scoate tava din cuptor, stropește din nou peștele cu suc proaspăt de lămâie, pentru a adăuga prospețime și a echilibra aromele și servește-l cald. Îl poți decora cu ierburi proaspete sau uscate și, dacă dorești, mai picură puțin ulei de măsline peste el.

sursa: marelepesacar.ro