Peste 20 de proiecte de investiții publice, în valoare de aproape 200 de milioane de lei, sunt în execuție în municipiul Vulcan

Peste 20 de proiecte de investiții publice, în valoare de aproape 200 de milioane de lei, sunt în execuție în municipiul Vulcan

Primăria municipiului Vulcan are, în acest moment, angajate nu mai puțin de 23 de proiecte de investiții în dezvoltare, însumând 199.779.851 lei, resursele financiare fiind atrase din fonduri guvernamentale și, mai ales, europene.

„Ne-am străduit, împreună cu echipa din cadrul Compartimentului Proiecte cu Finanțare Europeană și Dezvoltare Locală al Primăriei municipiului Vulcan să atragem fonduri pentru realizarea unor proiecte de dezvoltare locală care să contribuie la modernizarea municipiului nostru. Avem în prezent atrase aproape 200 de milioane de lei pentru acest tip de proiecte, aflate în prezent în diverse stadii de implementare. Unele proiecte vor fi încheiate în anul 2025, altele în anii următori. În același timp, lucrăm la elaborarea altor noi proiecte de dezvoltare locală astfel încât să fin pregătiți pentru a aplica pe programele naționale sau pe axele de finanțare europeană care se vor deschide în noul exercițiu financiar”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Acesta a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc zilele acestea la sediul administrației locale de la Vulcan, stadiul de implementare al proiectelor de investiții aflate în curs de execuție, precum și noile proiecte pentru care Primăria a semnat deja contracte de finanțare.

Proiectul cu cea mai mare valoare financiară, însumând peste 88 de milioane de lei, dar și cu cel mai mare impact în viața oamenilor din toată regiunea Văii Jiului, este în opinia primarului Cristian Merișanu, cel privind realizarea liniei verzi de transport public local, „Green Line Valea Jiului”, proiect administrat de Primăria Vulcan, cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara. Pe cele două componente ale acestui proiect, finanțat din fonduri europene pe PR Vest 2021-2027, lucrările sunt acum într-un stadiu avansat, de peste 50% e componenta I și peste 70% pe componenta 2. „Efectele benefice pe care acest proiect le va avea pentru comunitatea noastră sunt deja resimțite, prin lucrările de asfaltare pe care le-am finalizat în acest an, iar odată cu finalizarea depoului și stațiilor de încărcare, care se construiesc la Vulcan, acest proiect comun al administrațiilor locale din Valea Jiului și Consiliului județean Hunedoara va avea un impact major mai ales pentru municipiul Vulcan”, spune primarul Cristian Merișanu.

Un alt proiect de mare anvergură implementat pe raza municipiului Vulcan, este cel privind „Modernizarea Ambulatoriului de la Spitalul Municipal Vulcan”, un proiect realizat în proporție de 45%, proiect cu o valoare totală de 13.670.011 lei.

Ceva mai avansate sunt lucrările la proiectul privind „Reabilitarea drumurilor din Colonia țărănească Sohodol”, implementat cu fonduri de la Guvern, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, unde stadiul de implementare depășește 90%. Și în ceea ce privește proiectul pentru reabilitarea unor blocuri de locuințe prin intermediul PR Vest 2021-2027 stadiul lucrărilor depășește 85%.

Un alt program de succes este cel privind „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a școlilor din Vulcan”, proiect care a adus 7,2 milioane de lei prin PNRR cu care au fost efectuate dotări de ultimă generație la toate unitățile de învățământ din localitate, proiectul fiind în acest moment realizat în proporție de 76%.

Primarul Cristian Merișanu arată că în plin proces de implementare, cu un stadiu fizic de execuție de peste 50% se află și proiectele care vizează modernizarea sistemului public de colectare și management al deșeurilor. Astfel, stadiul de implementare al proiectului privind construirea de insule ecologice supraterane digitalizate a depășit 51%, în timp ce proiectul prin care se înființează un centru de colectare prin aport voluntar a trecut de 65%. Tot cu un stadiu de execuție de peste 60% este și proiectul privind construcția unui bloc ANL.

Pentru alte câteva proiecte deosebit de importante, municipalitatea din Vulcan a semnat deja contractele de finanțare, documentațiile tehnice și, în unele cazuri, inclusiv procedurile de atribuire a execuției, astfel încât ele vor demara în scurt timp. „Este vorba despre continuarea programului de modernizare a străzilor Morii și Griviței, respectiv modernizarea străzilor Vasile Alecsandri și Pinului, a străzilor Abatorului și Paroșeni, a străzilor Coroești și Șocănească sau proiectul privind dezvoltarea rețelei de piste pentru biciclete. Avem aprobate cererile de finanțare și pentru  proiectul privind extinderea rețelei de apă potabilă pe strada Paroșeni, în zona Tăul fără fund, pentru regenerarea spațiilor verzi sau pentru actualizarea în format GIS a Planului Urbanistic General și a regulamentului local de urbanism ale municipiului Vulcan”, spune primarul Cristian Merișanu.

Un alt program deosebit de important, pentru care Primăria Vulcan a atras de la bugetul de stat peste 24 de milioane de lei este cel privind extinderea rețelelor de gaz metan, program la finalul căruia rețeaua de gaz va fi disponibilă pe toate străzile Vulcanului pentru cei care doresc să se racordeze. Primarul Cristian Merișanu spune că, în prezent, se lucrează la proiectul tehnic urmând ca în următorii 2-3 ani acest program să fie realizat.

Între timp, în contextul nevoii de eficientizare energetică a clădirilor rezidențiale, printr-un program-pilot al Uniunii Europene, derulat prin ADTI Valea Jiului, a fost semnat un  acord de parteneriat pentru finanțarea unui număr de 5 blocuri de locuințe care vor beneficia de lucrări de eficientizare energetică. Este vorba despre blocurile B53 de pe str. N. Titulescu, bl. 5 de pe Șt.O.Iosif, B1 de pe V. Alecsandri, D6 de pe Bd. M. Viteazu și D55 de pe str. N. Titulescu. Iar, potrivit primarului municipiului Vulcan, vor mai urma și altele, pe măsură ce se deschid noi axe de finanțare.

Primarul municipiului Vulcan spune că pentru toate aceste programe de dezvoltare locală, administrația publică locală are cota de cofinanțare asigurată dintr-o linie de credit de 14 milioane de lei, din care au fost cheltuite tot pentru cofinanțare de proiecte circa 7 milioane de lei. „Vulcanul se dezvoltă, cu fonduri europene și guvernamentale, care suplinesc resursele limitate ale bugetului local. Astfel, cu banii pe care-i economisim putem realiza alte proiecte edilitare, așa cum am făcut, spre exemplu, în cazul Parcului Avram Iancu, pe care am reușit să-l reabilită parțial cu bani de la bugetul local, proiect pe care-l vom finaliza în primăvara anului viitor”, a mai spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.