Expoziție dedicată Marii Uniri la Stația CFR Petroșani

Călătorii care trec prin Stația CFR Petroșani sunt întâmpinați de un spectacol al memoriei, având șansa de a înțelege mai profund sacrificiile și eforturile care au făcut posibilă România Mare.

Printr-o inițiativă remarcabilă de a onora istoria națională, stația CFR din Petroșani a devenit gazda unei expoziții inedite dedicate Marii Uniri de la 1918. În locul casetelor luminoase informative obișnuite, pereții gării sunt acum împânziți cu imagini ale personalităților istorice, readucând în prim-plan momentele care au scris cea mai strălucită pagină din istoria modernă a României.

Fotografii ale Regelui Ferdinand și Reginei Maria, supranumiți artizanii României Mari, alături de mari oameni de stat precum Iuliu Maniu și Ion I. C. Brătianu, sunt expuse pe casetele luminoase. De asemenea, vizitatorii pot admira imagini ale Mausoleului de la Mărășești, simbol al sacrificiului suprem al soldaților români din Primul Război Mondial.

Expoziția aduce și un omagiu delegaților și participanților din Valea Jiului, între care se numără nume importante care nu trebuie uitate precum Dominic Stanca, Sebastian Stanca, Nicolae Brînzeu, Trifu Maxeri și Nicolae Zugrav. Aceștia, alături de Garda Națională Română din Iscroni și alți reprezentanți din localități precum Lupeni și Bărbăteni, au fost prezenți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, contribuind la împlinirea visului de unitate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Un miracol al istoriei”

Șeful stației CFR Petroșani și președintele Asociației Cultul Eroilor, Ioan Dorel Șchiopu, a explicat semnificația acestui demers cultural: „România a trăit un miracol la 1918. Cu două-trei luni înainte, nimeni nu putea crede că se va întâmpla așa ceva. După Primul Război Mondial, țara noastră a trăit cel mai fericit deznodământ. Este de datoria noastră să păstrăm memoria urmașilor noștri și să aducem un prinos celor care au făcut posibil acest miracol: oameni politici, personalități, preoți.”

Ioan Dorel Șchiopu, care este și președintele Filialei Județene Hunedoara a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a subliniat și importanța marcării momentelor istorice prin astfel de inițiative. Deviza Asociației este „Memoria ca datorie!”, iar evenimentul din această seară demonstrează că acest crez este prețuit.

Contribuția Văii Jiului la Marea Unire

Expoziția scoate în evidență și contribuția locală. Fotografia delegației socialiștilor din Valea Jiului, în frunte cu Iosif Ciser, care a ajuns secretar al Adunării de la Alba Iulia, este una dintre imaginile care atrag atenția în mod deosebit. De asemenea, Nicolae Brînzeu, preot și delegat la Marea Adunare Națională, este omagiat pentru implicarea sa în realizarea Unirii.

Un segment important al expoziției îl reprezintă rolul comunelor din zonă, precum Bărbăteni și Iscroni, ale căror delegații au fost parte din această mișcare istorică. Garda Națională Română din Iscroni este, de asemenea, rememorată, iar imaginea participanților din Lupeni la Adunarea Națională de la Alba Iulia evocă spiritul de solidaritate și curaj al acelor vremuri.

Un arc peste timp: de la Mihai Viteazul la Alexandru Ioan Cuza

Pentru a pune Marea Unire în context istoric, expoziția amintește și de precursoarele acestei mari realizări: unirea de la 1600 sub Mihai Viteazul și cea de la 1859 sub Alexandru Ioan Cuza. Aceste momente au reprezentat etape cruciale în consolidarea ideii de unitate națională, vis care avea să devină realitate la 1 Decembrie 1918.

Mesaj pentru viitor

De Ziua Națională a României, Stația CFR din Petroșani nu este doar un punct de tranzit, ci un spațiu de reflecție, unde istoria prinde viață. Acest demers demonstrează că păstrarea memoriei colective este o datorie morală, iar inițiativele locale au puterea de a menține vie legătura cu trecutul.