Seara zilei de miercuri, 18 decembrie 2024, a constituit pentru câteva sute de deveni care au prins un loc în sala Teatrului de Artă din Deva, dar și pentru alte mii de oameni care au urmărit transmisiunea în direct pe pagina de Facebook a Bibliotecii județene „Ovid Densușianu”, un eveniment cu totul deosebit, spiritual, plin de sens, o adevărată sărbătoare a sufletului. Iar asta nu doar datorită genoroasei teme de conferinţă – „Cu Hristos, la Betleem”, ci mai ales datorită prezenței în mijlocul comunității hunedorene a părintelelui ortodox Constantin Necula și a păruntelui romano-catolic Francisc Doboş.
Întâlnirea, organizată de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara şi în parteneriat cu Editura Agnos din Sibiu s-a dorit a fi o frumoasă reeditare a dialogului între doi redutabili corifei ai credinței, după succesul de care aceștia s-au bucurat la ediția din acest an a Salonului Hunedorean al Cărții, unde aceștia au lansat un interesant și inedit volum comun intitulat „Împăcarea cu tine însuți”. Ioan Sebastian Bara, managerul Bibiliotecii județene „Ovid Densușianu” spune că succesul de care s-a bucurat această lansare de carte a determinat lansarea invitației către cei doi clerici de a reveni la Deva, pentru o conferință mai amplă.
Cei doi prelați sunt figuri bine cunoscute celor care urmăresc viața spirituală din România. Părintele Constantin Necula, care nu are nevoie de nicio prezentare, a fost în mai multe rânduri oaspetele județului Hunedoara, nu doar la Deva ci, cu doar câteva zioe în urmă, și în Valea Jiului, la Petrila. Preotul Francisc Doboș este și el la rândul său un nume îndrăgit de credincioșii catolici, dar și de cei de alte confesiuni creștine. Cu acest prilej Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, în semn de prețuire, a acordat celor doi preoți câte o Diplomă de Excelență pentru strădania și devotamentul cu care ne țin mereu trează în inimi lumina sfântă a credinței creștine.
În debutul conferinței, îndrăgitul artist, cântărețul Sebastian Cristian Fodor a reușit să emoționeze și să bucure numeroșii participanți prin două minunate colinde, una ortodoxă și cealaltă romano-catolică, la care s-a adăugat poate cel mai frumos colind al întregii lumi creștine, „O, ce veste minunată!”, toate fiind interpretate cu har și emoție, astfel că s-a intrat imediat în atmosfera minunii de la Betleem.
„Conferința a fost gândită ca o manifestare pregătitoare a Sărbătorii Nașterii Domnului. Tema conferinței subliniază tocmai acest moment crucial, de cotitură, momentul de început al noii credințe care a prins viață cu peste două milenii în urmă. Știm cu toții că Betleemul, cu minunea care s-a petrecut în iesle, cu figurile luminoase ale Fecioarei Maria, a păstorilor și ale celor trei magi, a devenit locul binecuvântat spre care se îndreaptă, în aceste zile de tainică așteptare, gândurile tuturor celor care cred în Hristos cu credință profundă”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene „Ovid Densușianu”, inițiator al acestui proiect cultural de excepție.
Despre acest moment, venirea pe lume a fiului Tatălui Ceresc, cel ce a dat naștere noii credințe creștine, o credință a iubirii aproapelui și a jertfei de sine a fost vorba în dialogul celor doi slujitori ai Domnului, care deși aparțin unor confesiuni diferite, demonstrează fără tăgadă că sunt vrednici slujitori ai unuia și aceluiași Iisus Hristos în inimi, în gând și în atitudini. Dialogul interconfesional la care am asistat a arătat limpede că tot ceea ce unește confesiunile creștine este mult mai important decât ceea ce îi separă pe ortodocși, pe greco sau romano catolici, pe luterani, pe calvini, pe unitarieni și pe ceilalți creștini iubitori de Hristos.
Cei care au asistat la conferință au aflat în cuvintele celor doi clerici foarte multe motive care să-i ducă la întărirea convingerii următoare: „credința în Dumnezeu este ca și cum un orb ar crede în Soare. Nu pentru că îl vede, ci pentru că îl simte”.
Datorită marelui interes pe care l-a suscitat și îl suscită tema discutată, cât şi cei doi părinţi spirituali, această conferinţă poate fi vizualizată pe pagina de Facebook a Bibliotecii județene sau pe pagina de facebook a publicației noastre, iar postul regional de televiziune Antena 3 Deva o va redifuza în Ajun de Crăciun, în data de 24 decembrie 2024, de la ora 17:00.
Nu știu dacă cele aproape trei ore de dialog cu acești remarcabili slujitori ai Bisericii Ortodoxe și ai Bisericii Catolice au constituit pentru cei prezenți „un miracol al Crăciunului” în acest an, dar în mod sigur sunt convins că pentru noi toți a fost un prilej de bucurie care deja face ca sărbătoarea Nașterii lui Hristos să ne fie una cu adevărat fericită! Și nădăjduim, binecuvântată! Ceea ce vă dorim și vouă, tuturor!