Impactul cazinourilor online asupra economiei locale din județul Hunedoara    

În ziua de astăzi, jocurile de noroc tip „cazino” nu mai sunt un domeniu de nișă. Această dezvoltare accelerată, vizibilă în ultimii ani, a adus avantaje evidente statelor și comunităților locale. Astfel, potrivit celor mai noi statistici, veniturile declarate de platformele de jocuri online au crescut anual cu aproape 10%, ceea ce le face extrem de rentabile din punct de vedere economic. Factorii principali care au influențat această creștere includ utilizarea tot mai pronunțată a smartphone-urilor, implicarea celebrităților în campaniile publicitare, sponsorizările corporative, aprobarea culturală și socială, dar și legalizarea.

Efectele economice ale cazinourilor online sunt de necontestat în țara noastră, iar județul Hunedoara a profitat de pe urma acestei activități, încercând să atragă tot mai mulți bani de pe urma taxelor și impozitelor impuse de Guvern și redirecționate în vederea susținerii proiectelor de dezvoltare locală. Generarea de taxe și impozite de pe urma cazinourilor online joacă un rol crucial în economie. La fel ca și alte afaceri, operatorii de cazinouri se numără acum printre contributorii semnificativi de taxe. Conform Jucatorul.ro, industria cazinourilor din România, cuantificată la aproape un miliard de euro, creează venituri fiscale considerabile pentru bugete. Concret, autoritățile locale, cum sunt cele din municipiul Hunedoara și celelalte 13 orașe din județ, pot folosi aceste venituri pentru a finanța proiecte de infrastructură esențiale pentru bunăstarea publică, dar și pentru derularea de inițiative sociale, cum sunt proiectele din domeniul educației și programele pentru seniori.

Atracția, aproape magnetică, a cazinourilor ademenește turiștii din țări cu piețe de jocuri de noroc nereglementate. Este cunoscut faptul că marile orașe din România sunt vizitate adesea de turiști străini proveniți din țări care au interzis jocurile de noroc, ca Elveția sau Emiratele Arabe Unite. Această blocare a provocat o scădere masivă a veniturilor pentru cazinourile lor fizice și, pe cale de consecință, o creștere pentru site-urile de cazinouri online, dar și un exod către zone mai puțin restrictive. Astfel, cazinourile fizice din Hunedoara, dar și cele online, au devenit o sursă de divertisment inclusiv pentru fanii jocurilor de noroc din străinătate. Fără a se confrunta cu probleme legale, aceștia pot paria pe jocuri la modă, cum ar fi Ruleta sau Blackjack-ul, pentru distracție și venituri pasive. Acest aflux de vizitatori creează și mai mult o cerere pentru facilități de cazare, recreere și de luat masa în regiune.

În ceea ce privește cazinourile online, acestea servesc ca catalizatori pentru oportunitățile de angajare directe și indirecte. Platformele de cazinouri digitale necesită o gamă largă de personal necesar pentru buna-funcționare și asigurare a succesului, pe o piață extrem de competitivă, ca: furnizori de software, servicii asistență-clienți, specialiști în marketing și analiză date, etc.  Cu alte cuvinte, sectorul jocurilor de noroc online stimulează acest tip de afaceri conexe. De asemenea, având în vedere specificul digital al industriei, se preconizează o creștere a tranzacțiilor online, ceea ce determină un răspuns din partea  dezvoltatorilor locali de soluții de plată securizată. Nu în ultimul rând, deși cazinourile online sunt lipsite de interacțiunea fizică, colaborările cu evenimente locale sau sponsorizările sportive creează un efect de multiplicare în industria ospitalității.

În ultimul deceniu, industria cazinourilor online s-a extins foarte mult în toată România, inclusiv în Hunedoara. Disponibilitatea tehnologiilor de ultimă generație și o schimbare a mentalității au făcut ca autoritățile să relaxeze condițiile de funcționare a acestor platforme, în detrimentul celor fizice. Creșterea cifrei de afaceri a acestui business este și un semn pozitiv pentru creșterea economică a țării și a regiunilor. O rentabilitate crescută pentru companiile de jocuri de noroc online înseamnă, de asemenea, venituri fiscale mai bune pentru administrațiile locale.

Sursa foto: Unsplash.com