Mihai Eminescu omagiat la Deva cu prilejul Zilei Culturii Naționale

Mihai Eminescu omagiat la Deva cu prilejul Zilei Culturii Naționale

Cei 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, moment care marchează în România și Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorit în Capitala județului Hunedoara, la Deva într-o serie de manifestări culturale organizate de Biblioteca județeană „Ovid Densușianu”, cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara.

Acestea au fost bine primite de public, un număr mare de oameni iubitori de cultură și, ceea ce este și mai îmbucurător, de copii și tineri, au luat parte la aceste activități de anvergură de pe agenda Bibliotecii județene, care anul acesta a ajuns la cea de-a XVI-a ediție, întâlnirea din acest an având drept generic: „Eminesciana – Năzuința spre absolut”.

Prima întâlnire cu poezia şi muzica a avut loc în Parcul Municipal „Cetate” din Deva, la statuia poetului Mihai Bara. Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene „Ovid Densușianu” a evocat, în câteva cuvinte bine alese, personalitatea ilustrului cărturar cu multiple valențe culturale care a fost și rămâne în conștiința națiunii române Mihai Eminescu.

„Generații întregi de români au avut drept carte de căpătâi „măiastra carte”, așa cum numea Alexandru Vlahuță creația literară țio jurnalistică a poetului nostru național. La bucurie sau la durere, versurile sale au însoțit mereu, generații întregi, acest popor, tot așa cum răspunsuri la numeroase întrebări existențiale le-am găsit în opera lăsată moștenire de Mihai Eminescu. Trecerea timpului, după cum am constatat și astăzi, nu a știrbit deloc nici actualitatea, nici frumusețea și nici emoția poeziei eminesciene. Le mulțumesc tuturor celor care au răspuns invitației noastre de a sărbători Ziua Culturii Naționale la Deva, omagiindu-l pe genialul om de aleasă cultură care a fost Mihai Eminescu”, a declarat Ioan Sebastian Bara.

Cei prezenţi s-au putut bucura de câteva momente artistice dedicate marelui poet. Au recitat din opera poetului cunoscutele actriţe Isabela Hașa și Cristina Lazăr şi au doinit în cântece bine alese, pe vesurile aceluiași poet nepereche, cei „trei tenori” ai cântecului hunedoarean, Ciprian Roman, Cristian Fodor și Ovidiu Olari. La finalul manifestării s-au depus coroane de flori la statuia lui Mihai Eminescu din centrul Parcului „Cetate” Deva.

La acest eveniment, între sutele de participanți, au fost prezenți și o seamă de scriitori ai județului Hunedoara, dascăli și iubitori de cultură, precum și reprezentanți ai Consiliului județean Hunedoara, Costel Avram, administratorul public al Consiliului Judeţean Hunedoara, respectiv  Alin Adam Ţambă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. „Eminescu este omul cult al României, desprins din secolul al XVIII-lea și ajuns la noi, în modernitate, aducându-ne o limbă română infinit îmbogățită în nuanțe, aducându-ne opinii politice clare, care uneori ne înfioară și astăzi prin realismul și sarcasmul lor usturător. Eminescu simbolizează toată pleiada de oameni de cultură români care au îmbogățit România. În rând cu el se așează Enescu, Brâncuși, Nichita Stănescu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu și mulți, mulți astăzi care astăzi dau culturii române prestigiul meritat. În fața lor mă înclin! Cu aceste gânduri am participat astăzi la evenimete de marcare a Zilei Culturii Naționale, organizate de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara. Îl felicit pe managerul bibliotecii județene, Ioan Sebastian Bara, le mulțumesc tuturor celor care au onorat evenimentele, iar oamenilor de Cultură, pentru că a o disocia de oamenii care o crează ar însemna să o golesc de sens, oamenilor de cultură deci le spun – la mulți ani, cu sănătate și inspirație!”, a declarat Costel Avram, administrator public al CJH și coordonator direct al activităților de la Biblioteca județeană.

Manifestările au continuat la sala de lectură a Bibliotecii județene „Ovid Densușianu” unde într-un ambient plăcut şi intim, scriitori hunedoreni bine cunoscuţi şi apreciaţi i-au adus omagiul scriitorimii hunedorene lui Mihai Eminescu, susținând evocări dublate de un recital de poezie, într-un evemiment de eleganță aparte condus, de data aceasta, de scriitorul Constantin Stancu.

Tot aici a fost organizată şi o amplă expoziţie aniversară cu cărţi din opera lui Mihai Eminescu şi despre viaţa marelui poet.

Ultima manifestare din cadrul evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naţionale de către Biblioteca județeană „Ovid Densușianu” a fost concursul pe subiecte legate de viaţa şi opera marelui poet, intitulat „Eminescu – Muntele fără poteci”. La acest concurs de tradiție au participat elevi de la colegiile şi liceele devene, într-o inedită competiție culturală găzduită la Sala „Europa” a Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedora. Juriul concursului a fost format din: Ioan Sebastian Bara, managerul bibliotecii județene, Luminiţa Vulcan, șef serviciul Relații cu publicul, Daniel Oprean, analist programator, Camelia Mestecănean şi Mihaela Țoța, bibliotecare.

Premiul întâi a fost câştigat de Colegiul Naţional „Decebal”, pe locul al 2-lea s-a aflat echipa Liceului de Arte „Sigismund Toduţă” Deva şi pe locul al 3-lea s-a situat echipa Colegiului Naţional Pedagogic „Regina Maria” Deva. La finalul concursului s-au acordat premii în diplome, trofee şi cărţi oferite deBiblioteca județeană echipelor aflate pe podium, dar şi diplome de participare şi cărţi fiecărui elev participant.

Credit foto: Biblioteca județeană „Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva