„CRED în Hunedoara” – proiectul PNRR care dotează la standarde actuale şi atelierele de practică.

Astăzi au ajuns la Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” primele echipamente destinate atelierului de practică în care se vor pregăti, în principal, elevii de la clasele cu specializare în meseriile de ospătar şi bucătar. Au fost achiziţionate mese, dulapuri, mai multe echipamente şi dispozitive specifice unei bucătării de restaurant (de la maşini de tocat carne sau curăţat cartofii până la maşini de gătit şi spălat vase, ori dulapuri frigorifice). Peste aproximativ două săptămâni, tot aici urmează să fie aduse cuptoare de patiserie şi pizza, masă frigorifică şi alte dotări care se regăsesc, de obicei, într-un restaurant bine cotat.
„Directorul Colegiului „Emanuil Gojdu” mi-a mărturisit că, din banii colegiului, n-ar fi putut vreodată să cumpere astfel de dotări pentru atelierul de practică HoReCa, fiind vorba despre o achiziţie de aproximativ 50.000 de euro. Aceste dotări cred că îi vor ajuta mult pe profesori şi copii, deoarece, ştim cu toţii, învăţarea practică este extrem de importantă. Nu poţi să-i explici unui copil cum se găteşte folosind o sobă veche, când în restaurante se folosesc acum plitele cu inducţie. Când am întocmit proiectul, am consultat toate şcolile în parte şi am rugat fiecare director să întocmească o listă cu cele necesare. Tot ce s-a putut achiziţiona, în limitele de buget şi în criteriile ghidului de finanţare, s-a achiziţionat. Când spunem că dorim să sprijinim educaţia, nu ne limităm la reabilitarea clădirilor şcolilor, ci ne dorim şi o dotare cât mai bună a acestora, iar proiectul „CRED în Hunedoara” demonstrează angajamentul pe care ni l-am luat în ce priveşte sprijinirea acestui domeniu”, spune primarul municipiului Hunedoara Dan Bobouţanu.
Dotarea atelierelor de practică şi laboratoarelor de la şcolile şi liceele din oraş este doar una dintre componentele proiectului „CRED în Hunedoara”, finanţat prin #PNRR. Prin intermediul acestuia, Primăria Hunedoara a dotat deja cu aparatură IT&C (table inteligente, laptopuri, videoproiectoare, imprimante etc…) fiecare unitate şcolară din oraş (peste 300 de săli) şi urmează să doteze cu mobilier nou, adaptat fiecărei categorii de vârstă (preşcolar, primar, gimnazial, liceal) 260 de săli de clasă/grădiniţă. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 4 milioane de euro.