Informația că Muzeul Satului Tradițional de la Petrila găzduiește lansarea celei de-a 40-a lucrări documentar-literare a reputatului dr. Dumitru Gălățan-Jieț, a atras ca un magnet o seamă de oameni iubitori de carte și, la rândul lor, vrednici promotori ai Ținutului Momârlanilor, în ultima zi a lui Gerar, poate încurajați și de vremea primăvăratecă anunțată de meteorologi, poate și de anunțul că evenimentul va fi dublat de o expoziție personală a „fotografului de serviciu”, petrileanul Vasile Laurențiu Sorin și, nădăjduim să credem, poate și pentru că evenimentul fusese pus la cale de Casa de editură Exclusiv.
Una peste alta, cert este că mai bine de 100 de oameni (cifră pe care o putem considera drept record pentru un eveniment literar, într-o țară în care statisticile arară că doar unul din 20 de români mai pune mâna pe o carte de lectură!) au venit chitiți să pună mâna pe un exemplar cu autograf al cărții „Cheile Jiețului și împrejurimile – ieri și azi” și pentru a-și clăti ochii în imaginile absolut superbe pe care fotograful Vasile Laurențiu Sorin le-a cuprins într-o expoziție personală având ca temă același colț de Rai din Ținutul Momârlanilor Petrileni.
Între cei prezenți, i-am remarcat pe actualul și fostul primar al Petrilei, Vasile Jurca respectiv Ilie Păducel, pe fostul și actualul viceprimar al Petrilei, Dumitru Negoi Răscolean (coautor al volumului prezentat) și Marius Heljiu, pe consilierul județean Doinița Maria Bălănesc, pe fostul lider de sindicat Zoltan Lakataș, pe fostul prefect de Hunedoara, Bujor Bogdan (coautor al volumului prezentat) și actualul subprefect Constantin Fulga, pe istoricul Mircea Baron, scriitorii Elisabeta Bogățan, Dorel Neamțu, Mirela Cocheci, Gheorghe Boantă, Geo Hotea, Mariana Alexandru, Maria Marian, Ianina Cupșan, Anca Ciolca, Ilie Pintea, laolaltă cu o seamă de cinstiți membri ai comunității momârlanilor din Valea Jiului și oaspeți veniți de la Prahova, Deva și Craiova pentru a-l onora pe remarcabilul scriitor și etnolog dr. Dumitru Gălățan-Jieț la apariția celei de-a 40-a cărți ale sale.
Au fost, de asemenea, alături de noi, la acest moment de bucurie, reprezentanții Asociației „Ținutul Momârlanilor”, Claudia Șandru delegându-i în acest scop pe Sorin Inel și Antonia Dănesc, care au prezentat, la rândul lor, o frumoasă expoziție cu efecte ale costumului tradițional momârlănesc.
Au curs cuvinte de apreciere la adresa acestui prolific scriitor și destoinic cetățean de onoare al Petrilei și, mai ales, al comunităților de momârlani din Valea Jiului, cărora de-a lungul unei cariere literare de mai bine de două decenii le-a dedicat aproape întreaga sa operă. E inutil să vă prezentăm, în această succintă consemnare a unui eveniment de asemenea anvergură, o recenzie a cărții „Cheile Jiețului și împrejurimile – ieri și azi”, pentru că aceasta nu poate fi explicată, ci trebuie neapărat citită pentru a fi înțeleasă, tot așa cum pentru a înțelege la justă valoare ilustrațiile din expoziția „Cheile Jiețului” a fotografului Vasile Laurențiu Sorin, imaginile trebuie văzute cu ochiul și înțelese cu mintea limpede.
Nu întâmplător, așa cum am consemnat încă dinaintea acestui eveniment, această carte a lui Dumitru Gălățan-Jieț deja i-a adus un premiu pe măsura valorii, fiind distinsă cu statutul de excelență la gala anuală a Asociației Scriitorilor și Jurnaliștilor de Turism din România. Așa cum este deja cunoscut, la rândul nostru, Exclusiv Media Group i-a conferit reputatului scriitor, etnolog dr. Dumitru Gălățan-Jieț, distincția „Omul Anului 2024 în Valea Jiului”. Similar, am dezvăluit, cu acest prilej, că între laureații ediției a XXV-a a Premiilor Exclusiv, un premiu i-a revenit și fotografului Vasile Laurențiu Sorin: Premiul Exclusiv pentru reportaj fotografic.
„Sunt de-a dreptul copleșit de atenția care mi-a fost acordată și sunt deosebit de onorat de acest lucru. Acesta este un semn că activitatea mea în acest domeniu nu a fost și nu este în zadar, că există un interes deosebit pentru tagma momârlanilor, pentru istoria acestora, pentru tradițiilor lor și pentru toate minunățiile cu care ne-a dăruit Dumnezeu în acest atât de fascinant Ținut al Momârlanilor. Și tot acest interes îmi dă puterea să continui, să merg înainte și să aduc la lumină încă multe din comorile comunităților momârlănești din Valea Jiului, atâta timp cât îmi va îngădui bunul Dumnezeu acest lucru”, ne-a mărturisit Dumitru Gălățan Jieț.
La rândul său, fotograful Vasile Laurențiu Sorin, cel care este autor și a unei părți semnificative din imaginile albumului fotografic cuprins în paginile cărții „Cheile Jiețului și împrejurimile – ieri și azi”, s-a declarat onorat de aprecierile primite pentru expoziția sa. „Am realizat în zona Cheilor Jiețului mii de fotografii, pentru acesta este locul în care-mi petrec cea mai mare parte a timpului, pe văile și pe crestele munților și la stânele momârlanilor petrileni. E greu să alegi doar câteva pentru o expoziție de acest fel, însă nădăjduiesc că oamenii care au vizionat expoziția s-au bucurat de imaginile pe care le-am ales pentru a ilustra Cheile Jiețului. Pe cei care vor să vadă mai multe fotografii îi invit pe pagina mea de facebook, acolo unde postez aproape zi de zi fotografii de arhivă sau imagini noi din Ținutul Momârlanilor Petrileni. Sunt încântat că pot face acest lucru și bucuros că oamenilor le plac aceste fotografii”, a spus Vasile Laurențiu Sorin.
Primarul orașului Petrila, cel care a sugerat Muzeul Satului Tradițional de la Jieț ca loc de desfășurare al lansării acestei cărți și care și-a dat concursul pentru ca organizarea acestui eveniment cultural să se deruleze pe măsura cuvenită reputaților autori, se declară mândru de faptul că aceștia se bucură de prețuirea și admirația pe care o merită, amintind cu aceeași mândrie că ambii sunt cetățeni de onoare ai orașului Petrila. „Nu pot avea un alt sentiment decât acela de mândrie că astfel de oameni valoroși, cum sunt scriitorul dr. Dumitru Gălățan-Jieț și fotograful Vasile Laurențiu Sorin sunt membri ai comunității petrilene, mai mult sunt cetățeni de onoare ai orașului Petrila. Sunt deosebit de încântat că datrorită dumnealor, Petrila poate fi gazdă a unui eveniment cultural de ținută, că momârlanii sunt promovați așa cum merită din plin și, în plus, că Muzeul Satului de la Jieț, pe care l-am inaugurat recent, devine tot mai mult acel loc în care tradițiile și cultura devin repere pentru petrileni, pentru cetățenii Văii Jiului și pentru toți cei care vin să ne viziteze”, a declarat primarul Vasile Jurca.
De pe acum, cu satisfacția încă unui proiect editorial dus la bun sfârșit și bine primit de publicul iubitor de carte, dr. Dumitru Gălățan-Jieț promite că nu va mai trece multă vreme până când ne va invita la prezentarea cărții sale cu numărul 41. Ce să mai spunem? Abia așteptăm!
Fotografii de Vasile Laurențiu Sorin, Cornel Pintea și Daniel Preda