Simplul exercițiu al unui „search” pe Google după indicativul „Valea Jiului” îți dezvăluie încă (prea) multe informații în care această regiune a țării e prezentată în termeni care te fac mai degrabă să fugi de aceasta, decât să-ți dorești să ajungi aici, darămite să-ți dorești să trăiești aici. E rezultatul trist al felului în care Valea Jiului a fost prezentată după nefericitele mineriade ale finalului de secol XX, mai degrabă ca „Jalea Viului”, ca o zonă marcată de sărăcie, de mizerie, de deznădejde. Și prea puțini au fost cei care, în ultimele decenii, și-au propus să schimbe această imagine, nu doar la nivel declarativ ci și acționând în această direcție.
Din fericire, în ultima vreme, tot mai mulți sunt aceia care văd dincolo de simplul „search” pe Google Valea Jiului, descoperind-o pas cu pas, la pas, pe crestele montane și pe străzile orașelor și care acționează pentru ca și alții să aibă șansa de a descoperi acestei locuri frumoase, cu atât de multe repere minunate și cu atât de mulți oameni frumoși și deosebiți.
Într-un astfel de excercițiu de imagine și de acțiune pro-Valea Jiului se înscrie și proiectul dezvoltat, în urmă cu un an și ceva, de câțiva tineri talentați și pasionați, care după ce au experimentat și viața în străinătate, au (re)descoperit frumoasa Vale a Jiului, în pasiunea lor comună de a călători pe munte și de a realiza instantanee fotografice și filmări în sistem analog, pe film și casetă. Așa s-a născut „Analog Valley”, o comunitate de artiști și iubitori de natură ce organizează tururi foto în zona turistică Valea Jiului. Ideea le-a aparținut Oanei Mitruț-Băhnărel și soțului acesteia Răzvan Băhnărel, după ce, venind de la Drăgășani, aceștia au „băut apă din Jiu” și, potrivit dictonului, au rămas aici!
Oana Mitruț-Băhnărel spune că s-a îndrăgostit iremediabil de aceste locuri, devenind astfel un înfocat promotor al unei imagini corecte despre această zonă. „De foarte multe ori când vorbim cu oamenii din alte locuri și află că suntem din Valea Jiului ne lovim de o grimasă. ”Îh, nu e cam sărăcie acolo?” Ba da, este o zonă săracă dar la fel sunt multe alte zone și cartiere din toată țara. Valea Jiului sau după spusele televizoarelor ”Valea Plângerii”, s-a lovit de acest stigmat de loc urât în urma câtorva evenimente din anii 90 dar lucrurile nu sunt mereu ca în media. În valea noastră dragă, natura este la ea acasă. Aici într-o plimbare de 15 minute ajungi pe dealuri, te îndepărtezi de claxoane și gălăgie. Dacă ești dispus să conduci mai puțin de o oră, poți ajunge la altitudini de 1800 de metri deasupra văii. Acesta este locul unde avem marea șansă să ne culegem singuri ciupercile pentru iarnă, să mergem după afine pe timp de vară și mai ales să rămânem în contact cu natura și tot ceea ce ea reprezintă. În ”Valea Plângerii” avem peste 100 de trasee de escaladă sportivă, acces la 4 masive muntoase, 3 stațiuni de schi și kilometri de ski de tură. Valea Jiului este locul magic în care natura te invită să o descoperi și odată cu ea să faci și un exercițiu de introspecție. Și da, aici este și Straja dar sunt și o mulțime de alte lucruri care merită să fie explorate. În calitate de localnici al acestei Văi, vă putem spune că este atât de ofertantă încât 365 de zile nu sunt suficiente pentru a descoperi totul. Valea Jiului nu este Jalea Viului, Valea Jiului este bogată, verde, plină de viață și mereu pregătită să te surprindă. Și mai mult decât atât, pentru noi este acasă”, spune Oana Mitruț-Băhnărel.
Celor doi tineri pasionați de fotografie și îndrăgostiți de Valea Jiului li s-au alăturat April Ibinceanu, realizator de film, artist cu o vastă experiență în lumea artelor vizuale și Marius Petrovai, artist fotograf și vizual. Împreună au construit proiectul „Analog Valley” care s-a bucurat încă din primul an de un binemeritat succes, zeci de oameni din zonă, dar și din țară și din străinătate beneficiind de turele Analog în Munții Parâng și în orașele din Valea Jiului. Din acestea au rezultat sute de imagini, developate cu migală în soluțiile clasice de laborator care au imprimat pe hârtia fotografică tot atâtea frumoase povești despre adevărata imagine a Văii Jiului.
De aici și până la ideea organizării unei expoziții fotografice nu a fost decât un pas. Un pas făcut cu curaj și pasiune de echipa Analog Valley din dorința de a împărtăși cu întreaga comunitate locală frumoasele lor experiențe trăite acasă, în Valea Jiului.
Vernisajul expoziției, intitulată „Analog Valley – Noi perspective asupra Văii Jiului” și-a deschis porțile la Petroșani vineri, 7 februarie 2025, la Sala ARTElier a Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani”, în prezența unui număr foarte mare de vizitatori. Aceștia au avut ocazia să admire pe simeze improvizate mai bine de 100 de fotografii alb-negru și color care constituie un veritabil reportaj fotografic care prezintă Valea Jiului într-o lumină cu totul și cu totul inedită, dar mai ales reală. Imaginile surprinse de fotografii expozanți – Răzvan Băhnărel, Marius Petrovai, Oana Mitruț-Băhnărel, Mădălin Croitoru, Paul Șerban, Vlad Ursu, Pavel Curagău, Petruța Curagău, Radu Micu, Laurențiu Lupu, Marian Vâlvăresc, April Ibinceanu, Andrada Spafiu Leac și Jeremy Bernard – prezintă instantanee ale unei lumi fascinante și, în egală măsură, palpitante dintr-o regiune ale cărei frumuseți sunt reliefate astfel într-un mod cât se poate de atrăgător, de sugestiv, poate chiar ideal.
În plus, atmosfera deosebit de familială de la vernisaj și cadrul artistic completat în mod inedit cu vizionare de film, audiții muzicale de pe discuri de vinil și prezentări de produse hand-made create cu produse naturale „made in Valea Jiului”, au întregit tabloul unui eveniment minunat, care marchează încă un mic, dar esențial pas înainte în descoperirea și promovarea unei zone și a unei comunități care, până la urmă „nu se compară cu nici o alta, de nicicând și de nicăieri”.
Cu bucuria unui prim succes repurtat pe măsură la expoziția „Noi perspective asupra Văii Jiului”, proiectul Analog Valley continuă, în anul 2025 cu noi provocări. Câteva dintre acestea sunt, spre exemplu: Workshop de fotografie pe film la Tipografia Coworking Space Petroșani (27 martie 2025), Tură foto Analog în munții Parâng (1 aprilie 2025), Expoziție foto la CAR CFR Petroșani (12 mai 2025), Analog Valley Summer Camp în Retezatul Mic (18-25 iulie 2025), Workshop colaje și fotografie pe film la Tipografia Coworking Space Petroșani (25 septembrie 2025), Workshop Analog Valley Wrap la Tipografia Coworking Space Petroșani (18 decembrie 2025). Iar lista este, în continuare, deschisă!
Felicitări!