Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoar” al județului Hunedoara a participat, în cursul anului precedent, la 23.418 acțiuni/situaţii de urgenţă (în medie 64 acțiuni /zi), cu 0,3% mai multe față de anului 2023 când s-au înregistrat un număr total de 23.348 acțiuni/situaţii de urgenţă (cu o medie de 63 acțiuni /zi), relevă raportul anual al ISU Hunedoara, prezentat de inspectorul lt.col. Alin Nasta.
Într-un clasament național realizat pe baza datelor statistice aferente anului 2024, ISU Hunedoara se situează pe locul 4 la nivelul inspectoratelor județene din perspectiva numărului de intervenții la situații de urgență.
Repartizarea intervenţiilor pe subunităţi în funcţie de numărul acestora se prezintă astfel:
- Detaşamentul Deva – 116 intervenţii;
- Detaşamentul Petroşani – 279 intervenţii;
- Detaşamentul Hunedoara – 280 intervenţii;
- Detaşamentul Oraştie – 518 intervenţii;
- Secţia Brad – 490 intervenţii;
- Secţia Ilia – 050 intervenţii.
O parte din intervenţiile avute în zona de competenţă au fost în cooperare cu celelalte componente ale Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă (poliţie, jandarmi, S.R.I., unităţi ale M.A.N., etc). Repartiţia intervenţiilor în funcţie de tipul acestora se prezintă astfel:
- 578 intervenţii de prim ajutor calificat (media zilnică fiind de 46 cazuri);
- 444 intervenţii la incendii;
- 685 incendii de vegetaţie uscată;
- 109 intervenţii la descarcerare;
- 278 intervenţii în alte situaţii de urgenţă (ex. inundații, alunecări de teren, transport apă, și altele)
- 52 acţiuni pentru protecţia mediului;
- 699 alte intervenții;
- 033 acţiuni de asistenţă persoane.
Unul dintre cei mai importanţi indicatori pentru activitatea operaţională desfăşurată anul trecut asumat la începutul fiecărui an de către comanda unităţii este timpul mediu de răspuns la intervenţie, ce se prezintă astfel:
- Timpul mediu de răspuns pentru echipajele de stingere a fost de 10,56 minute;
- Timpul mediu de răspuns pentru echipajele S.M.U.R.D. a fost de 8,30 minute;
În urma analizei acţiunilor de răspuns la nivel naţional, timpii de răspuns înregistraţi la nivelul judeţului Hunedoara se află sub media timpilor de răspuns înregistraţi la nivel naţional (12 minute înregistrat pentru echipajele S.M.U.R.D. şi 13 minute înregistrat pentru echipajele de stingere a incendiilor ).
În anul 2024 au fost înregistrate 212 incendii la locuinţe, constatându-se o creștere cu 1,44 % faţă de anul 2023, când au fost înregistrate 209. Din totalul acestora, 63 % sunt manifestate în mediul urban şi 37 % în mediul rural, situaţie ce determină continuarea eforturilor asupra intensificării acţiunilor practice şi responsabilizării cetăţenilor asupra riscurilor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de prevenire a incendiilor.
Având în vedere condițiile meteo caracterizate prin secetă excesivă, pe parcursul anului 2024, la nivelul zonei de competență s-au înregistrat 685 intervenţii la incendii de vegetaţie şi fond forestier, rezultând o creștere cu 158,5% comparativ cu anul 2023, intervenții ce au necesitat utilizarea la maximum a resurselor umane și materiale.
În contextul schimbărilor climatice și a fenomenelor meteo deosebite care au generat situații dezastroase la nivel național și internațional, forțe și mijloace din cadrul ISU Hunedoara au luat parte la acțiuni de îndepărtare a efectelor negative a inundațiilor manifestate la nivelul județului Galați, precum și prin acțiuni de pre-poziționare în Republica Franceză în vederea prevenirii și combaterii incendiilor de pădure.