În acest context, în dreptul reușitelor lui Adrian Ahrițculesei deja fugurează cucerirea vârfurilor montane Everest (8.848 de metri), Elbrus (Rusia, 5.642 de metri), Mont Blanc (Italia, 4.748 de metri), Aconcagua (Argentina, 6.962 de metri) și Kosciuszko (Australia, 2228 m), Uhuru Peak (Tanzania, 5895 de metri). Pentru a-și atinge și acest vis suprem al oricărui alpinist, de a urca pe toate cele mai înalte vârfuri de pe toate continentele lumii, Adrian Ahrițculesei mai are de cucerit doar câteva redute: vârful McKinley (6.194 de metri), din Alaska – cel mai înalt din America de Nord, Masivul Vinson (4.897 de metri), din Antarctica și Vârful Puncak Jaya (Indonezia, 4884 de metri).
Spre acesta din urmă, Vf. Puncak Jaya sau Carstensz Pyramid, așa cum mai este cunoscut cel mai înalt munte din Oceania, numit de pasionații de alpinism și „Vârful izbândei”, se îndreaptă următoarea aventură a lui Adrian Ahrițculesei. Acesta va porni în expediția din Indonezia la începutul lunii martie 2025. Două săptămâni, în perioada 1-12 martie 2025, va dura expediția acestuia în arhipelagul indonezian, unde cea mai mare provocare pe care o va avea în față nu este cea efectiv sportivă, respectiv ascensiunea pe Puncak Jaya, ci drumul până la baza muntelui, care presupune traveresarea unui ținut în care populația indigenă este formată din triburi periculoase, agresive, suspectate chiar și de canibalism. „Sigur că în aceste condiții, pe lângă serviciile locale de securitate, împreună cu colegii alpiniști cu care facem această expediție, am angajat și o companie locală de protecție și pază care cunoaște bine zona și localnicii, așa încât să avem o siguranță mai mare, chiar dacă acest lucru presupune și o creștere a costurilor expediției”, spune Adrian Ahrițculesei.
În plus, spune acesta cu umor, în primele luni ale anului, a parcurs și o dietă mai severă, care să-l facă să pară mai suplu și astfel, mai puțin tentant pentru meniul indigenilor papuași.
Piramida Carstensz – Puncak Jaya este cel mai înalt vârf montan din continentul Oceania, fiind situat în arhipelagul indonezian, în partea vest a insulei Papua-Noua Guinee, diametral opus Vârfului Mont Giluwe (4367 m), cel mai înalt vulcan din Oceania, pe care Adrian Ahrițculesei l-a cucerit deja în urmă cu câțiva ani, în proiectul „Sevemn Vulcanoes Summit”. Puncak Jaya constituie și cel mai înalt vârf montan insular de pe întregul mapamond. Acesta se află în apropierea minei Gasberg, una dintre cele mai mari mine de aur din lume, care însă și-a încetat de câțiva ani activitatea. Înainte, traseul alpiniștilor care pornerau în cucerirea Vârfului Puncak Jaya trecerea printr-o galerie a acestei mine, evitând astfel teritoriile triburilor de papuași.
Denumirea inițială a acestui vârf, de Piramida Carstensz, a fost dată după numele exploratorului olandez Jan Carstenszoon, cunoscut și sub numele de Jan Carstensz, primul european care, într-o zi senină a anului 1623, a văzut ghețarii de pe coastele muntelui. Cu toate că porțiunea înzăpezită a muntelui a fost atinsă încă în 1909, de alt olandez, Hendrik Albert Lorentz, împreună cu șase hamali indigeni, pe vârf a ajuns abia expediția organizată în 1962 de un alpinist austriac, Heinrich Harrer, însoțit de trei prieteni, Temple, Kippax și Huizenga. În anii 60, după ce a intrat în stăpânirea Indoneziei, muntele a fost denumit Puntjak Soekarno, sau Puncak Sukarno, după numele celui care a fost primul președinte al Indoneziei, odată cu declararea independenței în 1945. Ulterior, numele a fost schimbat în Puncak Jaya, cuvântul jaya însemnând „izbândă”, „victorie”, „victorios” sau „glorios”.
Așa cum avem convingerea că va fi și expediția la care pornește acum alpinistul din Petroșani Adrian Ahrițculesei în misiunea sa de a finaliza cu succes circuitul celor 7 cele mai înalte vârfuri montane ale planetei.
Succes, Adrian!